Windows 10 kembali kepada UI bulat seperti Windows 7 untuk tetingkap apl

Perubahan visual yang menarik dipanggil ‘tab Menegak’ akan datang ke Microsoft Edge (Chromium) akhir tahun ini. Seperti namanya, ciri tab menegak Microsoft Edge akan membolehkan anda menetapkan semua tab anda ke sebelah kiri skrin, walaupun masih belum jelas jika anda dibenarkan memilih lokasi skrin secara manual.

Pada akhir Mei, Microsoft berjanji bahawa ciri ini akan tiba di Saluran Dalam (Canary, Dev, Beta) dalam beberapa bulan akan datang.

Kini, Microsoft telah mula menambah sokongan untuk tab menegak dalam Edge Canary, tetapi nampaknya ciri itu belum tersedia untuk semua orang. Seperti yang anda boleh lihat dalam tangkapan skrin di bawah, sokongan tab menegak kelihatan sesuai untuk komputer riba dan desktop dengan paparan 16:9 atau mereka yang membuka banyak tab pada masa yang sama.

Anda boleh menatal senarai tab dan melihat nama dan serta favicon setiap tab yang terbuka. Selain itu, anda boleh bertukar dengan mudah antara susun atur tab menegak dan tradisional dengan satu ketikan.

Buat masa ini, nampaknya sokongan tab menegak terbina dalam akan kekal eksklusif untuk Microsoft Edge. Daripada tab menegak, penyelesaian Google untuk mengatur tab datang dalam bentuk “Kumpulan Tab”, yang sudah tersedia untuk semua orang.

Perlu diingat bahawa alat tambah untuk penyemak imbas seperti Firefox atau Chrome juga telah menawarkan pengguna keupayaan untuk menggunakan tab menegak, tetapi penyelesaian Microsoft nampaknya lebih baik dan lebih pantas.

Selepas kemas kini baharu kepada Microsoft Edge Dev, anda kini boleh memasang tema Google Chrome secara asli dalam penyemak imbas. Sebelum ini, memasang tema Chrome dalam Edge hanya boleh dilakukan selepas mendayakan bendera dalam penyemak imbas.

Pada masa ini, sokongan asli untuk tema Chrome hanya tersedia untuk Microsoft Edge Dev dan Canary.

Ciri lain yang diusik oleh Microsoft ialah Smart Copy, Give with Bing, pembaca PDF lanjutan dan peningkatan umum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *