Tidak berpuas hati dengan fon baru ‘CHIRP’ Twitter dan perubahan lain, pengguna mengadu sakit kepala

Baru-baru ini, Twitter memperkenalkan perubahan visual baharu pada web dan aplikasi mudah alihnya dan pengguna tidak berpuas hati. Muka taip baharu ‘Chirp’ untuk bahasa barat dan butang kontras tinggi direka untuk membawa lebih banyak kebolehcapaian, keunikan dan tumpuan pada perkara yang pengguna lakukan pada apl. Walau bagaimanapun, ini bukan perubahan yang diharapkan oleh pengguna.

Pengumuman oleh Reka Bentuk Twitter pasukan membaca:

Kami mengeluarkan beberapa perubahan pada cara Twitter kelihatan di web dan pada telefon anda. Walaupun pada mulanya mungkin terasa pelik, kemas kini ini menjadikan kami lebih mudah diakses, unik dan memfokuskan kepada anda perkara yang anda perkatakan.

Kami telah mengemas kini warna kami menjadi kontras tinggi dan jauh lebih sedikit biru – perubahan yang dibuat untuk menarik perhatian kepada foto dan video yang anda cipta dan kongsi.

Butang baharu kami juga mempunyai kontras yang tinggi. Kini tindakan paling penting yang boleh anda lakukan menonjol. Ya, butang ikut kelihatan berbeza, tetapi ia akan membantu anda melihat tindakan yang telah anda ambil sepintas lalu.

Syarikat itu mula menguji muka taip ‘CHIRP’ yang baru dilancarkan pada Januari 2021 untuk menyampaikan fon yang tajam dan mempunyai ketumpatan yang baik, jadi ia mudah dibaca dalam kegunaan harian dan menawarkan “keperibadian dan keistimewaan”.

Tetapi beberapa pengguna mengadu bahawa fonnya menjadikan teks lebih sukar dibaca dengan penampilan seperti gumpalan yang menjadikannya sukar untuk membaca teks.

— TannersTavern (@TavernTanners) 11 Ogos 2021

Beberapa pengguna mengadu sakit kepala dengan reka bentuk fon baharu dan menyatakan bahawa skema warna baharu untuk butang tidak masuk akal. Dan ada yang berharap syarikat itu mengembalikan perubahan seperti ia menutup ciri ‘Fleets’ kerana respons pengguna yang lebih rendah daripada jangkaan.

Nasib baik, kesan negatif perubahan visual sangat kuat sehingga syarikat itu mempertimbangkan semula butang baharu dengan kontras yang tinggi.

— Kebolehcapaian Twitter (@TwitterA11y) 13 Ogos 2021

Kemas kini juga termasuk antara muka pengguna baharu yang bersih dan ringkas dengan kurang kekacauan visual seperti latar belakang kelabu, garis pembahagi “tidak perlu” dan lebih banyak ruang untuk memudahkan membaca teks. Malah perubahan ini tidak diterima dengan baik. Seorang pengguna menulis bahawa tanpa pembahagi, ujian itu muncul sebagai satu blok teks.

Baca Lagi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *