Steve Jobs Bercakap! Mengambil Gambar Di Android, Tablet RIM & Sampah Spekulasi iPad 7-inci

Selepas mengumumkan kejayaan suku pertama Apple bernilai $20 bilion, Ketua Pegawai Eksekutif Steve Jobs membuat penampilan tetamu pada persidangan pasca pendapatan dan mengambil beberapa gambar kritikal pada tablet Android dan Blackberry serta merobek idea tablet 7 inci.

Pertama sekali dia mengambil alih RIM, pembuat Blackberry mengatakan bahawa mereka semakin pudar di hadapan kejayaan Apple dengan lebih 14.1 juta iPhone terjual pada suku terakhir manakala 12.1 juta Blackberry telah dijual. Dia berkata:

Kami kini telah melepasi RIM, dan saya tidak nampak mereka mengejar kami pada masa hadapan. Mereka mesti bergerak melangkaui kawasan kekuatan dan keselesaan mereka ke wilayah yang tidak dikenali untuk cuba menjadi syarikat platform perisian. Saya fikir ia akan menjadi satu cabaran bagi mereka untuk mencipta platform yang kompetitif dan untuk meyakinkan pembangun untuk mencipta aplikasi untuk platform perisian ketiga, selepas iOS dan Android… RIM mempunyai gunung yang tinggi di hadapan mereka untuk mendaki.

Beralih ke Android, Google bersaing OS untuk telefon pintarnya, dia secara terbuka mempersoalkan realiti bahagian pasaran Android dan mengecam dakwaan Google tentang Android sebagai “terbuka” berbanding iOS “tertutup” Apple. Dia cakap:

Google suka mencirikan Android sebagai terbuka, dan iOS dan iPhone sebagai tertutup, kami mendapati ini agak tidak jujur ​​dan mengaburkan perbezaan sebenar antara kedua-dua pendekatan kami.

Pada hakikatnya, kami berpendapat hujah terbuka lwn tertutup hanyalah tabir asap untuk mencuba dan menyembunyikan isu sebenar, iaitu perkara yang terbaik untuk pelanggan, berpecah berbanding bersepadu. Kami berpendapat Android sangat sangat berpecah-belah dan menjadi lebih berpecah-belah mengikut hari.

Kami juga berpendapat pembangun kami akan menjadi lebih inovatif jika mereka boleh menyasarkan platform tunggal dan bukannya 100 varian. Mereka boleh meluangkan masa mereka ke dalam ciri baharu yang inovatif dan bukannya menguji 100-an telefon bimbit yang berbeza, jadi kami sangat komited terhadap pendekatan bersepadu, tidak kira berapa kali Google cuba menyifatkannya sebagai tertutup dan kami yakin ia akan berjaya mengatasi serpihan Google. pendekatan.

Akhirnya dia menyampah idea mana-mana tablet 7-inci apatah lagi spekulasi iPad 2 akan datang yang lebih kecil yang mendakwa bahawa tablet 7-inci adalah tweeners dan terlalu besar untuk bersaing dengan telefon pintar dan jauh lebih kecil untuk bersaing dengan iPad! Jobs berkata:

Bakal pesaing kami menghadapi masa yang sukar untuk mendekati harga iPad walaupun dengan skrin mereka yang jauh lebih kecil dan lebih murah.

Anda boleh mendengar kata-kata epik 5-Minit anti-Google / RIM Steve Job di bawah: [ via businessinsider.com ]

Nantikan laman web kami dan teruskan mengikuti kami Twitter dan Facebook untuk banyak berita Apple yang menarik dan banyak lagi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *