Perubahan Terbesar yang Diumumkan Apple di WWDC 2018

Sukar untuk tidak menyedari bahawa pada ucaptama untuk WWDC (Persidangan Pembangun Seluruh Dunia) Apple 2018, tidak ada perkakasan baharu yang dikeluarkan tidak satu pun Mac, peranti mudah alih atau aksesori. Ini semua tentang perisian dan aplikasi.

Tetapi perisian dan aplikasi sedang diperbaiki di sekeliling blok. Nampaknya tidak banyak yang tidak disentuh. iOS, macOS, Siri, watchOS dan tvOS semuanya mendapat peningkatan, dan terdapat banyak tambahan baharu juga.

Berita baik untuk pengguna iOS ialah terdapat tumpuan besar pada prestasi. iOS 11 mendapat banyak populariti dari segi publisiti tahun ini, dan terdapat khabar angin bahawa Apple akan menumpukan pada pembetulan daripada menambah perkara baharu, tetapi menariknya, mereka melakukan kedua-duanya. Janjinya ialah apl akan dilancarkan dengan lebih pantas.

2018-wwdc-masa-skrin

Akan ada ciri Masa Skrin yang akan membantu anda mengawal jumlah masa yang anda luangkan pada peranti anda dan pada apl tertentu menggunakan Had Apl. Ia terutamanya boleh membantu ibu bapa mengawal apa yang anak-anak mereka lakukan.

FaceTime kini akan mempunyai sembang kumpulan. Lebih daripada 30 orang boleh mengambil bahagian dalam satu Facetime Kumpulan, sama ada anda bercakap pada iPhone, iPad, Mac atau Apple Watch, dengan yang terakhir adalah suara sahaja.

2018-wwdc-group-facetime

iMessages kini akan mempunyai Memoji. Ini ialah Animoji yang boleh disesuaikan untuk iPhone X. Anda boleh mencipta sendiri untuk memadankan warna dan panjang rambut anda, cermin mata, ton kulit, dsb., dan boleh mencipta berbilang untuk memadankan mood anda. Terdapat juga kesan animasi dan penapis untuk ditambahkan pada Facetime, meniru Snapchat.

Tetapi di mana iOS 12 akan benar-benar bersinar adalah dengan Augmented Reality. ARKit 2 menyerahkannya kepada pembangun untuk mereka bentuk beberapa perkara yang hebat, Ia boleh digunakan dengan iMessages dan Mail, dan terdapat apl baharu yang hebat, Measure, yang akan membantu anda mengukur objek sebenar dengan memfokuskannya menggunakan kamera anda.

Siri akan mula mengetahui lebih lanjut daripada perkara yang anda lakukan dan kini akan menawarkan cadangan berdasarkan rutin harian anda. Jika anda terlambat, ia boleh memberitahu orang yang menunggu untuk bertemu anda. Jika anda memesan secawan kopi yang sama setiap hari, ia akan menggesa anda pada masa yang sama setiap hari untuk memesannya.

Terdapat juga ciri baharu yang dipanggil Pintasan. Anda boleh membuat proses dan mengumpulkannya bersama-sama. Ini mungkin rutin pagi anda, selepas penggera anda berbunyi, anda mendapat laporan cuaca dan secawan kopi. Pintasan boleh mengurusnya dengan hanya mengetik satu butang. Nampaknya ia dibina pada apl Aliran Kerja Apple.

Berita yang menyedihkan ialah Apple Watches yang terawal tidak akan berfungsi dengan kemas kini ini, tetapi terdapat juga banyak yang perlu diceriakan. Salah satu ciri tersebut ialah keupayaan untuk mencabar orang lain ke pertandingan senaman. Jam tangan anda akan menghantar pemberitahuan kepada anda untuk memberitahu anda sama ada anda menang atau kalah.

2018-wwdc-jam-epal

Jam tangan juga akan mendapat pengesanan senaman automatik supaya anda tidak perlu memberitahu jam tangan itu apa yang anda lakukan. Ia bersifat retroaktif supaya anda mendapat kredit masa jika ia bermula selepas anda melakukannya.

Ciri Walkie-Talkie baharu sedang diperkenalkan yang membolehkan anda berkomunikasi dengan rakan melalui memo suara. Ia berfungsi pada kedua-dua Wi-Fi dan selular. Mungkin anda ingin merakam mesej rakan anda selepas anda mencabar mereka untuk memberitahu mereka prestasi anda.

Wajah jam tangan akan mendapat skor sukan, peta dan kadar denyutan jantung anda serta apl pihak ketiga. Pintasan Siri akan disertakan dalam watchOS 5 juga.

Ciri baharu terbesar dalam macOS Mojave boleh menjadi Mod Gelap baharu, sesuatu yang telah lama ditunggu-tunggu. Didayakan melalui Keutamaan Sistem, ia boleh menjadi lebih mudah dilihat daripada latar belakang putih yang terang. Ia berfungsi dengan apl terbina dalam dan boleh berfungsi dengan apl pihak ketiga yang juga disediakan untuknya.

2018-wwdc-mac

Tindanan akan menghalang fail anda daripada mengacaukan desktop anda. Mereka secara automatik dikumpulkan mengikut jenis dan boleh diatur mengikut tarikh juga. Menandai fail boleh membawa kepada pengurusan fail yang lebih hebat.

Finder berfungsi lebih baik juga dengan Paparan Galeri baharu. Selain itu, Tindakan Pantas membolehkan anda mengusahakan fail anda terus dalam Finder, dan Metadata memberikan anda semua butiran sebarang fail dengan segera tanpa perlu mencarinya.

Empat apl iOS kini akan datang ke MacOS: Berita, Saham, Laman Utama dan Memo Suara. Itu menyediakan kami untuk pengumuman seterusnya.

2018-wwdc-berita

Apple sedang berusaha akhirnya membenarkan pembangun membawa apl iOS mereka ke Mac tanpa perlu membuat banyak perubahan kod. Pembangun akan mendapatkan alat ini tahun depan, walaupun Apple telah menggunakan alat ini untuk mencipta empat aplikasi iOS yang akan datang ke macOS.

Filem strim anda akan berbunyi hebat dengan sokongan baharu untuk Dolby Atmos dalam tvOS 12. Apple mendakwa ia akan mempunyai koleksi terbesar kandungan berdaya Atmos di mana-mana sahaja. Selain itu, anda boleh menonton dalam 4K HDR.

2018-wwdc-tvos

Walaupun mereka menggembar-gemburkan Ciri Single Sign On tidak lama dahulu, kini Apple membawakan ciri Zero Sign On. Apple TV anda akan mengesan langganan kabel anda secara automatik, menjadikan anda tidak perlu log masuk.

WWDC 2018 Apple memberikan banyak perubahan yang meluas. Ia agak mengagumkan, sehingga anda menyedari tiada perubahan perkakasan. Terdapat hanya iPad baharu dikeluarkan beberapa bulan lalu, dan iPhone baharu dijangka pada bulan September, tetapi sudah tentu orang yang mencari Mac baharu kecewa, begitu juga mereka yang mencari HomePod yang lebih murah, seperti yang dikhabarkan.

Apa pendapat anda tentang WWDC 2018? Sekiranya terdapat keluaran perkakasan? Apakah pendapat anda tentang perubahan dan penambahan perisian? Bercakap dan beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Kredit Gambar: Apple

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Laura telah menghabiskan hampir 20 tahun menulis berita, ulasan dan op-ed, dengan lebih daripada 10 tahun itu sebagai editor juga. Dia telah menggunakan produk Apple secara eksklusif selama tiga dekad yang lalu. Selain menulis dan menyunting di MTE, dia juga menjalankan program semakan tajaan tapak itu.

Siri akan dapat menyimpan dokumen yang lebih terperinci mengenai penggunanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *