Penjelasan: Mengapa kerajaan AS boleh menutup dan apakah maksud krisis siling hutang, Berita & Top Stories Amerika Syarikat

WASHINGTON (REUTERS, BLOOMBERG) – Penutupan separa kerajaan AS dijangka minggu ini, ketika ahli politik bergelut untuk mendapatkan pembiayaannya.

Pembiayaan untuk kebanyakan agensi persekutuan di Amerika Syarikat ditetapkan untuk tamat pada tengah malam pada hari Khamis (30 Sept), waktu AS.

Melainkan Demokrat dan Republikan mencapai persetujuan tepat pada masanya sama ada untuk menaikkan siling hutang – had yang boleh dipinjam oleh kerajaan AS – operasi agensi persekutuan ini akan terhenti apabila dana mereka tamat.

Ia akan menjadi penutupan kerajaan kedua Amerika Syarikat dalam tempoh tiga tahun.

Perdebatan mengenai siling hutang muncul ketika kerajaan AS berisiko mencecah had pinjaman AS$28.4 trilion (S$38.7 trilion) sekitar 18 Okt.

Melebihi had boleh mencetuskan sejarah lalai dan kejatuhan ekonomi yang berpanjangan.

Isu ini adalah topik biasa tentang kebencian partisan di Washington. Siling hutang telah dinaikkan kira-kira 80 kali sejak tahun 1960-an.

Fungsi kerajaan yang tidak penting seperti audit cukai, pengawasan pasaran pertukaran kewangan dan penyiasatan aduan hak sivil di tempat kerja adalah antara aktiviti yang dijangka dihentikan.

Laporan ekonomi daripada jabatan Buruh dan Perdagangan boleh ditangguhkan.

Muzium dan taman negara akan ditutup, dan kira-kira tiga daripada lima pekerja – daripada 2.1 juta tenaga kerja awam persekutuan – akan dihalang daripada bekerja.

Cuti kerja boleh menjejaskan 62 peratus pekerja di Pusat Kawalan Penyakit (CDC) AS, agensi di pusat AS memerangi Covid-19, menurut rancangan penutupan agensi.

Operasi ketenteraan, kawalan trafik udara, penjagaan perubatan veteran dan penyiasatan jenayah persekutuan adalah antara aktiviti penting yang akan diteruskan. Perkhidmatan Pos AS dan Rizab Persekutuan AS mempunyai aliran pembiayaan mereka sendiri dan oleh itu juga sebahagian besarnya tidak akan terjejas.

Selepas pembiayaan tamat tempoh, sesetengah pekerja boleh masuk secara ringkas untuk menetapkan penutupan jabatan bergerak.

Sebahagian besar kerajaan akan meneruskan autopilot, termasuk mengepos cek pencen Keselamatan Sosial dan membayar bil hospital untuk warga tua. Askar masih boleh berperang, tetapi ramai orang awam di Jabatan Pertahanan akan diberhentikan kerja.

Akhirnya, perkhidmatan penting masih akan terjejas.

Terdapat 14 penutupan kerajaan di AS sejak 1981, dalam tempoh dari satu hari hingga penutupan 35 hari pada 2018-2019.

Kongres mesti meluluskan Rang Undang-undang perbelanjaan yang akan mengekalkan agensi persekutuan, menghalang kerajaan daripada menutup atau membukanya semula.

Demokrat di Dewan Perwakilan minggu lalu meluluskan Rang Undang-undang yang akan memperbaharui pembiayaan kerajaan, tetapi ia termasuk menaikkan had pinjaman persekutuan.

Republikan membantah untuk meningkatkan had hutang, dan mereka telah menyekat usaha Demokrat untuk meluluskan penggantungan 14 bulan bersama-sama dengan belanjawan sementara.

Satu cara untuk menamatkan kebuntuan ialah Demokrat menggugurkan ukuran siling hutang daripada undang-undang pembiayaan. Ia kemudiannya perlu diluluskan dengan pantas oleh kedua-dua dewan Kongres untuk mengelakkan penutupan.

Sebagai alternatif, Republikan juga boleh meletakkan resolusi berterusan yang berdiri sendiri tanpa peruntukan had hutang.

Demokrat juga boleh membentangkan peningkatan had hutang yang tersendiri sebagai satu perjudian sehinggakan terdapat begitu banyak tekanan ke atas Republikan untuk pergi bersama sehingga mereka sama ada mengundi Rang Undang-undang atau menolak untuk “memfilibuster”nya di Senat.

Yang terakhir ini akan membenarkan rang undang-undang itu diluluskan dengan majoriti mudah 48 Demokrat, dua calon bebas dan undi pecah seri oleh Naib Presiden Kamala Harris.

Penyesuaian belanjawan ialah gerakan yang memintas keperluan Senat biasa sebanyak 60 undi untuk memajukan Rang Undang-undang.

Ia adalah teknik yang digunakan oleh pemimpin tertinggi Republikan Mitch McConnell untuk meluluskan Rang Undang-undang pemotongan cukai yang meluas kepada golongan kaya apabila partinya mengawal Senat pada 2017.

Kini dalam kalangan minoriti, dia mahu Demokrat menggunakan ini untuk menangani hutang supaya tiada Republikan perlu mengundi, dan bertanggungjawab untuk, peningkatan had hutang walaupun mereka mahukannya.

Tetapi ia rumit.

Demokrat boleh cuba untuk memasukkan bahasa pada siling hutang ke dalam Rang Undang-undang perbelanjaan sosial Encik Biden yang berjumlah AS$3.5 trilion. Tetapi parti itu sangat berbelah bahagi mengenai Rang Undang-undang itu dan tidak jelas bahawa golongan sederhana dan progresif boleh bersetuju dengan pakej kompromi dalam masa untuk mengelakkan lalai.

Pilihan lain ialah menulis Rang Undang-undang perdamaian yang hanya tertumpu pada siling hutang. Itu juga memakan masa kerana Rang Undang-undang mencetuskan proses yang amat dibenci yang dipanggil “undi-a-rama” dengan potensi untuk beratus-ratus pindaan. Senat telah mengadakan beberapa sesi sepanjang malam seumpama itu sepanjang tahun lalu.

Peningkatan siling hutang yang berdiri sendiri menggunakan proses perdamaian mungkin perlu diluluskan oleh ahli parlimen Senat memandangkan terdapat kawalan ketat ke atas penggunaannya.

Sementara itu, Pusat Dasar Bipartisan kini menganggarkan Jabatan Perbendaharaan akan kehabisan sepenuhnya keupayaan peminjamannya antara 15 Okt dan pertengahan November. Melainkan Kongres bertindak tepat pada masanya, kerajaan AS mungkin akan lalai.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *