Pautan Muat Turun Terus untuk KB4284822Windows 10 Build 16299.522

Tersedia sejak 30 April sebagai muat turun manual, Kemas Kini Windows 10 April 2018 yang sangat dinanti-nantikan jauh daripada kemas kini ciri yang sempurna pada sesetengah sistem. Laporan itu menunjukkan bahawa Windows 10 versi 1803 menyebabkan beberapa isu pada beberapa konfigurasi perkakasan, dengan pengguna mendakwa bahawa kemas kini itu merosakkan peranti mereka ke satu tahap di mana sistem pengendalian perlu dipasang semula.

Untuk musim panas, Kemas Kini Windows 10 April 2018 menyebabkan skrin hitam dan desktop kosong pada sesetengah peranti. Ia juga menjadikan pengguna mustahil untuk boot ke desktop dalam beberapa kes.

Microsoft hari ini dalam siaran di forum rasmi mereka mengesahkan bahawa Kemas Kini Windows 10 April 2018, juga dikenali sebagai Windows 10 versi 1803 boleh merosakkan beberapa komputer. Syarikat itu telah mengakui dua pepijat kritikal termasuk yang memboot sistem ke desktop kosong.

Microsoft menerangkan bahawa selepas komputer dinaik taraf dan ia cuba untuk boot ke desktop tetapi selepas log masuk, skrin kosong dengan hanya Tong Kitar Semula dan bar tugas dipaparkan. Kursor tetikus juga hadir dan anda juga boleh mengakses Pengurus Tugas tetapi menu mula dan elemen lain mungkin tidak berfungsi.

“Naik taraf nampaknya selesai, tetapi selepas melog masuk, anda melihat skrin kosong dengan hanya Tong Kitar Semula dan bar tugas. Kursor tetikus hadir, tetapi menu Mula mungkin tidak berfungsi. Menekan Ctrl+Alt+Del menjalankan Pengurus Tugas , tetapi Pengurus Tugas mungkin tidak membantu,” jelas syarikat itu.

Kemas Kini Windows 10 April 2018 mempunyai pepijat lain yang akan boot PC ke skrin “Pilih susun atur papan kekunci anda” tetapi komputer dimulakan semula dan keseluruhan proses berulang, jelas Microsoft.

“Semasa naik taraf, Windows dimulakan semula ke skrin yang menggesa anda untuk “Pilih susun atur papan kekunci anda”. Dari situ, pilihan penyelesaian masalah boleh dipilih, tetapi tiada satu pun daripadanya muncul untuk menyelesaikan isu tersebut. Contohnya, jika Windows Rollback dipilih, keseluruhan proses berulang,” Microsoft mengakui pepijat kritikal.

Ejen Microsoft, Herbert Amo juga telah memperincikan penyelesaian untuk memulihkan PC Windows 10 yang tersekat pada skrin “Pilih susun atur papan kekunci anda”, skrin hitam atau desktop kosong.

Microsoft menasihatkan pengguna untuk memulihkan PC kepada versi sebelumnya Windows 10, memasang semula sistem pengendalian atau tunggu sehingga penyelesaian tersedia kerana syarikat itu “sedang menyiasat kemungkinan penyelesaian dan penyelesaian”.

“Microsoft kini sedang menyiasat penyelesaian dan penyelesaian yang berpotensi dan akan mengemas kini urutan ini sebaik sahaja ia tersedia. Jika anda mempunyai peranti lain yang berfungsi untuk anda, anda mungkin ingin menunggu sehingga penyelesaian lain tersedia,” kata ejen itu.

Kemas kini 1803 benar-benar merosakkan sistem saya malam tadi. Ia but semula ke tiada output skrin. Monitor tidak akan keluar dari tidur. Saya terpaksa mematikan komputer dan memantau serta mencabutnya. Output skrin pada masa itu tetapi OS tidak akan boot. Ia pergi terus ke bios. But dari cakera pemulihan adalah mungkin tetapi percubaan untuk membaiki fail but tidak berfungsi.

Saya telah menggunakan kaedah bootrec.exe dan arahan bcdboot tetapi tiada apa yang akan menjadikannya boot dari pemacu OS.

Saya rasa ia ada kaitan dengan kemas kini yang dipasang separa kerana terdapat ralat mengenainya semasa but daripada media pemasangan.

Kerana ia tidak akan but, saya tidak boleh melakukan pemasangan di tempat dan perlu memulakan semula dengan pemasangan baharu.

Terima kasih banyak Microsoft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *