MTE Menerangkan: Apakah Font Monospace?

Keseragaman adalah penting untuk beberapa tujuan. Universiti mempunyai keperluan pemformatan sehingga ke jarak baris dan pilihan fon. Imej stereotaip dokumen ketenteraan menampilkan rupa yang sangat khusus, semuanya dengan matlamat akhir untuk mengekalkan tahap konsistensi.

Ia sepatutnya tidak mengejutkan bahawa fon memainkan peranan utama dalam memberikan rasa keseragaman ini. Secara umum, fon boleh dikumpulkan kepada dua jenis aksara yang berbeza: lebar tetap (atau monospace) dan lebar berubah.

Mono-Courier-Preview

Pada tahap paling asas, fon monospace ialah satu di mana semua aksara adalah lebar dan tinggi yang sama. Ini berkaitan dengan bahagian ‘mono’ nama dan bertanggungjawab terutamanya untuk penampilan mereka yang sangat konsisten.

Mono-Word-CourierNew

Pertimbangkan petikan perkataan “Hello” di atas dalam Courier New. Perhatikan bagaimana huruf dijarakkan bersebelahan antara satu sama lain, bentuk dan saiznya.

Mono-Calibri-Preview

Bandingkan perkataan ‘Hello’ apabila dipaparkan dalam Courier New dengan Calibri pada saiz titik yang sama. Saiz gambar adalah sama seperti semasa Kurier Baharu digunakan, tetapi terdapat lebih banyak ruang di sebelah kanan skrin.

Mono-Word-Calibri

Dalam Calibri, huruf kecil “L” adalah lebih kecil daripada huruf kecil “E.” Dalam Courier, kedua-duanya adalah saiz yang sama, dengan ‘L’ mempunyai bentuk yang sangat berbeza untuk mengekalkan saiz yang konsisten. Ini, secara ringkas, bagaimana fon monospace berbeza daripada fon yang mempunyai lebar berubah-ubah.

Fon tertentu mempunyai monopoli untuk tujuan tertentu. Kami telah menarik perhatian kepada kepentingan pilihan fon dalam akademik, di mana Times New Roman memerintah. Imej tipikal filem atau skrip televisyen mempunyai persamaan dengan dokumen ketenteraan, dan dalam kedua-dua kes, fon Courier adalah kritikal.

Mono-Page-CourierNew

Tradisi adalah sebahagian daripada penalaran sebagai utiliti. Fon seperti Courier, sebagai contoh, adalah pilihan de facto untuk penulis skrip. Walaupun ia mungkin peninggalan dari era skrip taip, Courier juga mempunyai helah yang kemas: diformat dengan betul, halaman A4 kira-kira sama dengan satu minit masa pada skrin.

Mono-Script-OliverStoneJFK

Walaupun ia tidak akan menjadi nisbah 1:1 yang sempurna (perihalan mungkin mengambil baris sementara masa skrin boleh mengambil satu atau dua saat, seperti yang dilihat dalam ekstrak daripada skrip “JFK” Oliver Stone ini), ia merupakan bonus yang ketara yang berpotensi untuk digunakan pada fon monospace lain juga.

Mono-PrimeSans-Preview

Terdapat banyak fon monoangkasa yang disertakan sebagai standard pada komputer, dan keluarga Courier mungkin yang paling terkenal, muncul dalam sistem Windows dan Mac OS X. Kami sebelum ini berkongsi beberapa fon yang menyimpang daripada penampilan Kurier standard, tetapi terdapat banyak, banyak lagi, termasuk varian ‘sans’ Courier Prime yang kekal monospace. Satu pandangan yang sangat menarik tentang fon monospace ialah Lekton, fon yang direka dalam masa lapan jam sahaja yang meniru muka taip yang terdapat pada mesin taip Olivetti lama.

Walaupun fon seakan-akan mesin taip merupakan bahagian yang menonjol dalam landskap monoangkasa, terdapat juga yang lain, termasuk fon yang direka bentuk untuk niche. Inconsolata diedarkan secara bebas dan dianggap sebagai variasi yang menyenangkan untuk Consolas Microsoft, manakala anda yang menggunakan Android sebelum 4.0 akan berkemungkinan mengenali Droid Sans dan terbitan monospacenya, Droid Sans Mono. Sementara itu, keluarga fon Proggy ditujukan untuk pengaturcara dan pengekod yang ingin menggunakan saiz fon yang kecil sambil mengekalkan kebolehbacaan.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Paul ialah peminat teknologi Ireland Utara yang biasanya didapati bermain-main dengan perisian Windows atau bermain permainan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *