Microsoft untuk membetulkan salah satu perkara yang paling teruk tentang Windows 10

Seperti yang kami laporkan baru-baru ini, Microsoft sedang memudahkan dan mempertingkatkan proses Kemas Kini Windows dengan menggabungkan timbunan servis dan kemas kini kumulatif ke dalam satu pakej. Langkah ini dijangka menjadikan tampung Windows 10 lebih dipercayai, sekurang-kurangnya untuk sesetengah pengguna atau mereka yang melangkau kemas kini tindanan servis.

Microsoft kini telah berkongsi lebih banyak butiran mengenai reka bentuk ‘pakej tunggal’ baharu ini yang boleh membetulkan tampung Windows 10.

Timbunan servis dan kemas kini bulanan Windows 10 biasanya dipasang bersama apabila anda menggunakan Kemas Kini Windows. Dalam sesetengah kes, jika versi SSU tertentu tiada, anda tidak akan dapat memasang kemas kini kumulatif terkini secara automatik.

Contohnya, jika peranti tidak memasang SSU yang diperlukan, kemas kini terkumpul anda akan gagal dipasang dengan mesej ralat generik.

Ini biasanya berlaku apabila anda mengemas kini peranti anda secara manual menggunakan Katalog Kemas Kini Microsoft dan melangkau kemas kini tindanan servis. Begitu juga, pentadbir IT yang mengurus peranti juga dikehendaki memilih dan menggunakan kemas kini tindanan servis dengan kemas kini kumulatif terkini untuk memastikan pengalaman kemas kini yang lancar.

Untuk menangani masalah dengan Kemas Kini Windows, Microsoft memperkenalkan “reka bentuk pakej tunggal” untuk Kemas Kini Windows yang akan memberikan pengalaman yang lebih lancar bagi mereka yang menguruskan kemas kini bulanan secara manual.

“Perubahan kami yang akan datang akan memastikan bahawa SSU dan LCU disediakan bersama di bawah satu muatan untuk kedua-dua Perkhidmatan Kemas Kini Pelayan Windows (WSUS) dan Katalog Microsoft,” kata Microsoft.

Jika anda menggunakan Kemas Kini Windows, Pengurus Konfigurasi, Katalog Kemas Kini Microsoft atau sebarang alatan yang disokong oleh WSUS, Microsoft akan menggunakan kemas kini tindanan servis secara automatik dan pemasangan Kemas Kini Windows anda tidak akan sering gagal.

Microsoft mengatakan perubahan ini belum lagi disiarkan untuk pengguna atau perniagaan yang menggunakan mana-mana versi pengeluaran Windows 10.

Perlu diingatkan juga bahawa pakej reka bentuk tunggal memerlukan peranti anda menjalankan timbunan servis dan kemas kini terkumpul September 2020 atau lebih baru. Jika anda tidak memasang tampung September, anda tidak akan mendapat manfaat daripada reka bentuk pakej kemas kini tunggal ini pada masa hadapan.

Windows 10 berfungsi dengan baik sebagai sistem pengendalian desktop. Ia teguh, kukuh, berciri lengkap dan berkebolehan, tetapi proses Kemas Kini Windows yang gagal adalah masalah terbesar Microsoft pada masa ini.

Windows dipasang pada ratusan juta peranti di seluruh dunia dengan gabungan perkakasan, perisian dan pemacu yang berbeza.

Walaupun secara teknikalnya mustahil untuk Microsoft mencipta OS yang sempurna pada semua peranti, Microsoft telah membuat banyak perubahan pada Kemas Kini Windows, proses pemasangan dan banyak lagi.

Sebagai contoh, Microsoft tahun lepas berjanji bahawa pelanggannya tidak lagi terkejut dengan kemas kini ciri. Syarikat itu menambah pilihan baharu dalam Kemas Kini Windows yang memisahkan kemas kini ciri dan membolehkan anda memasang kemas kini kumulatif tanpa memasang peningkatan ciri pada hari Selasa kedua setiap bulan.

Tahun lepas, Microsoft turut menambah pemberitahuan baharu yang muncul apabila peranti anda tidak bersedia atau dapat memasang kemas kini.

Amaran Windows 10 versi 2004

Aduan yang paling biasa dengan kemas kini ciri Windows 10 ialah pengguna tidak tahu mengapa kemas kini tidak tersedia untuk peranti mereka apabila mereka cuba mengambilnya secara proaktif lebih awal.

Kami sedia maklum bahawa sentiasa terdapat beberapa isu dengan sebarang kemas kini ciri. Walaupun Microsoft telah mencipta papan pemuka untuk semua isu yang diketahui, Microsoft juga secara aktif menyekat kemas kini untuk sesetengah orang tanpa sebarang sebab yang didokumenkan.

Blok Pembantu Kemas Kini Windows 10

Dalam erti kata lain, jika peranti anda disekat daripada menerima Windows 10 versi 2004 atau versi 20H2, anda tidak akan dapat mengetahui sebab “peranti anda belum cukup bersedia” untuk menerima versi baharu.

Menurut sumber yang biasa dengan rancangan gergasi Redmond itu, Microsoft sedang mengusahakan blok naik taraf “disesuaikan dan boleh diambil tindakan” untuk Windows 10. Dalam versi Windows 10 yang akan datang, Microsoft merancang untuk memberikan pengguna maklumat yang lebih khusus tentang sebab mereka tidak boleh memasang kemas kini baharu .

Contohnya, jika kemas kini anda disekat kerana pemacu rangkaian yang tidak serasi, anda akan dapat melihat maklumat khusus tersebut dalam papan pemuka yang dikemas kini pada apl Tetapan. UI Kemas Kini Windows baharu ini dijangka “boleh diambil tindakan”, jadi anda boleh mendapatkan butiran lanjut tentang pemacu yang lebih baharu terus daripada skrin kemas kini.

Selain itu, Microsoft juga sedang mengusahakan lebih banyak teknologi kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin untuk menyekat peningkatan apabila masalah dikesan dengan gabungan perkakasan/pemacu/perisian.

Kemas Kini Windows juga cenderung mengambil banyak masa untuk dipasang, dan banyak kemas kini kumulatif Microsoft baru-baru ini telah menimbulkan masalah pemasangan yang terkenal.

Walau bagaimanapun, kami telah mendengar bahawa Microsoft boleh menyelesaikan masalah ini dengan membahagikan pilihan atau beberapa ciri baharu kepada muat turun yang lebih kecil.

Pek Pengalaman Ciri Windows

Dalam Windows 10 versi 2004 atau lebih baru, anda akan melihat sesuatu yang dipanggil “Pek Pengalaman Ciri Windows” di bawah bahagian “Perihal” pada menu tetapan sistem.

Walaupun terdapat sedikit maklumat, Microsoft dipercayai tidak lama lagi boleh menawarkan komponen perisian teras atau pilihan melalui gedung aplikasi tanpa perlu memasang versi Windows 10 yang baharu sepenuhnya.

Pek Pengalaman Ciri Windows 10X

Ini akhirnya boleh membenarkan Microsoft menyelaraskan peningkatan ciri yang besar dan ia juga akan membolehkan Microsoft melancarkan pembetulan dan kemas kini dengan cepat untuk beberapa ciri bebas.

Perlu diingat bahawa maklumat ini sepenuhnya berdasarkan khabar angin dan penemuan, dan Microsoft tidak memberikan sebarang komen rasmi mengenai mana-mana perubahan yang dinyatakan.

Dalam berita berkaitan, Microsoft telah mengesahkan Windows 10 versi 1903 diunjurkan akan menjadi gelap pada 8 Disember tahun ini.

Dalam erti kata lain, jika anda masih menggunakan versi 1903, Microsoft mengatakan peranti anda tidak lagi akan diberikan kemas kini keselamatan, tetapi anda sentiasa boleh menaik taraf peranti anda kepada versi 1909 atau 2004 dan menerima semua kemas kini yang diperlukan.

Untuk menyemak versi sistem, buka Tetapan > Sistem > Perihal. Di bawah spesifikasi Windows, anda sepatutnya dapat melihat nombor versi Windows 10. Jika anda mempunyai apa-apa yang lebih tinggi daripada versi 1903, anda tidak perlu menaik taraf peranti anda sekarang.

Perlu diingat juga bahawa Microsoft akan memulakan Kemas Kini Mei 2020 kepada peranti yang mencapai penghujung sokongan pada akhir tahun ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *