Microsoft mengesahkan pelayar Edge rosak dalam Windows 10 versi 1809 pada sesetengah PC

Microsoft Edge dalam Kemas Kini Windows 10 Oktober 2018 nampaknya rosak untuk sesetengah pengguna. Pengguna telah menjelaskan bahawa Edge dan aplikasi lain mungkin tidak bersambung ke Internet selepas menaik taraf PC kepada Kemas Kini Windows 10 Oktober 2018.

“Sebagai contoh, Microsoft Edge tidak dapat menyambung ke mana-mana tapak web, memaparkan mesej, ‘Hmmm…tidak boleh sampai ke halaman ini’. Apl seperti Mel, Kalendar dan Berita tidak berfungsi dengan betul,” tulis pengguna di forum Microsoft.

Ia bukan isu yang meluas kerana pepijat itu nampaknya memberi kesan kepada peranti yang mempunyai sambungan IPv6 dilumpuhkan. Ia adalah tingkah laku yang luar biasa dan Microsoft telah mengakuinya dalam siaran forum.

Pelayar web seperti Google Chrome, Mozilla Firefox dan juga Internet Explorer berfungsi seperti yang diharapkan. Sesetengah pengguna di Twitter juga telah mengesahkan isu dengan pelayar Edge dalam Kemas Kini Windows 10 Oktober 2018.

— Sam (@SamarydMk2) 4 Oktober 2018

“Microsoft menyedari isu selepas memasang kemas kini Windows 10 Oktober 2018 (versi 1809) yang menghalang apl Microsoft Store daripada menyambung ke Internet pada peranti yang telah melumpuhkan IPv6. Microsoft sedang mengusahakan penyelesaian yang dirancang untuk dikeluarkan dalam kemas kini Windows akan datang, “jelas pekerja Microsoft Paul dan moderator forum.

Untuk membetulkan ralat ‘Hmm, tidak dapat mencapai halaman ini’ dalam Microsoft Edge dan apl lain yang rosak, lakukan perkara berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *