Microsoft akan menamatkan sokongan untuk protokol TLS untuk Edge dan Internet Explorer pada separuh pertama 2020

Microsoft hari ini dalam catatan blog mengumumkan bahawa ia akan menamatkan sokongan untuk Transport Layer Security atau TLS 1.0 dan 1.1 dalam versi yang disokong pelayar Windows 10 Microsoft Edge dan Internet Explorer 11.

Syarikat itu mengumumkan bahawa ia akan menamatkan sokongan untuk TLS 1.0 dan 1.1 pada separuh pertama tahun 2020. Perubahan ini akan menyebabkan syarikat menyediakan sambungan yang lebih selamat dan penyemakan imbas yang selamat untuk semua orang.

Microsoft membuat pengumuman ini sejurus sebelum ulang tahun ke-20 TLS 1.0 yang jatuh pada 19 Januari tahun depan, apabila versi sulung protokol yang menyulitkan dan mengesahkan sambungan selamat diperkenalkan.

Sepanjang tempoh 20 tahun, versi TLS telah menyaksikan banyak peningkatan dan telah berkembang menjadi lebih maju. Versi 1.3 terkini sedang dibangunkan untuk penyemak imbas Microsoft Edge dan keluarannya akan menandakan berakhirnya sokongan untuk versi sebelumnya 1.0 dan 1.1 TLS.

“Dua dekad adalah masa yang lama untuk teknologi keselamatan berdiri tanpa diubah suai. Walaupun kami tidak mengetahui tentang kelemahan yang ketara dengan pelaksanaan TLS 1.0 dan TLS 1.1 kami yang terkini, pelaksanaan pihak ketiga yang terdedah sememangnya wujud. Beralih kepada versi yang lebih baharu membantu memastikan Web yang lebih selamat untuk semua orang”, jelas Kyle Pflug, Pengurus Program Kanan, Microsoft Edge.

Kyle Pflug juga mengatakan bahawa kebanyakan tapak tidak akan terjejas dengan perubahan ini kerana hampir 94 peratus daripada mereka telah berpindah ke versi protokol yang lebih baharu dan kini menyokong versi TLS 1.2.

Untuk dapat menyediakan masa yang mencukupi kepada pengguna, Microsoft telah membuat pengumuman lebih awal kerana ia menyediakan masa yang mencukupi untuk tapak yang tinggal menaik taraf kepada versi baharu. Anda boleh menguji kesan perubahan ini hari ini dengan membuka Panel Kawalan Pilihan Internet dalam Windows dan menyahtanda pilihan “Gunakan TLS 1.0” dan “Gunakan TLS 1.1” (di bawah Lanjutan -> Keselamatan).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *