Membeli-belah Percutian Dalam Talian Membawa Serangan Phishing Penghantaran Baharu

Sepanjang beberapa minggu yang lalu, kami mengisi anda dengan banyak tawaran Black Friday dan Cyber ​​Monday yang hebat. Oleh sebab itu, kami rasa kami juga harus memberi amaran kepada anda tentang serangan pancingan data yang dikaitkan dengan membeli-belah dalam talian. Terdapat serangan pancingan data berkaitan penghantaran baharu yang menghantar e-mel yang kelihatan seperti dari DHL, Amazon atau FedEx, namun mempunyai matlamat untuk mencuri maklumat anda.

Terdapat banyak tawaran hebat pada komputer riba, TV pintar, pembesar suara pintar, vakum robot, dsb. Ramai daripada kami mengambil kesempatan daripada tawaran tersebut. Selain itu, disebabkan oleh krisis kesihatan global, lebih ramai orang daripada biasa memilih untuk membeli-belah dalam talian berbanding di kedai-kedai batu bata.

Walau bagaimanapun, penggodam juga mengetahui tawaran ini. Mereka menyediakan serangan pancingan data e-mel yang direka untuk membuat anda berfikir anda menerima e-mel tentang penghantaran anda yang akan datang. Banyak kali e-mel tersebut membawa mesej “Isu Penghantaran” atau “Jejaki Penghantaran Anda.”

Penggodam boleh menyerang ibu. Pengguna Amerika Syarikat membelanjakan $9 bilion dalam talian pada Black Friday, angka meningkat 21.6 peratus berbanding tahun lepas.

Penyelidik keselamatan CheckPoint memberi amaran bahawa ini membawa kepada peningkatan 440 peratus global dalam serangan pancingan data berkaitan penghantaran pada bulan November berbanding bulan sebelumnya.

DHL ialah jenama yang paling banyak ditiru di seluruh dunia. Sehingga 56 peratus daripada jumlah volum e-mel pancingan data berkaitan penghantaran meniru DHL, dengan 37 peratus meniru Amazon dan 7 peratus meniru FedEx. AS menyaksikan peningkatan 427 peratus dalam e-mel pancingan data berkaitan penghantaran, kebanyakannya meniru Amazon; Eropah menyaksikan peningkatan 401 peratus, kebanyakannya meniru DHL; dan Asia Pasifik menyaksikan peningkatan 185 peratus, kebanyakannya meniru DHL.

Penggodam bukan sahaja menyasarkan pengguna, mereka juga cuba mengambil kesempatan daripada pengirim yang terlalu sarat dengan kerja menyampaikan semua pembelian tambahan ini. Penyelidik Check Point mencatatkan operasi sistematik dengan penggodam menyasarkan keseluruhan ekosistem beli-belah dalam talian.

Walaupun e-mel pancingan data biasa mempunyai matlamat untuk meyakinkan penerima untuk membekalkan butiran peribadi, maklumat kad kredit atau bukti kelayakan akaun bank, e-mel pancingan data baharu ini menyamar sebagai vendor penghantaran untuk meyakinkan penerima supaya menyerahkan maklumat yang sama. Check Point percaya penggodam menganggap penerima tidak begitu berhati-hati membuka e-mel berkaitan penghantaran.

Untuk Mengelakkan Penipuan Phishing:

Semasa menyisir e-mel dengan tekun, mencari serangan pancingan data yang berkaitan dengan penghantaran, jangan biarkan diri anda berjaga-jaga mengenai penipuan pancingan data yang lain. Teruskan membaca untuk mengetahui cara memerangi penipuan pancingan data telefon bimbit dan cara mengenali tapak pancingan data dan perkara yang perlu dilakukan jika anda memberikan bukti kelayakan anda.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Laura telah menghabiskan hampir 20 tahun menulis berita, ulasan dan op-ed, dengan lebih daripada 10 tahun itu sebagai editor juga. Dia telah menggunakan produk Apple secara eksklusif selama tiga dekad yang lalu. Selain menulis dan menyunting di MTE, dia juga menjalankan program semakan tajaan tapak tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *