Liz Weston: Betapa kesyukuran boleh membantu kehidupan kewangan anda – swiftheadline

Syukur membuat kita lebih sedar tentang sumber kegembiraan, keajaiban dan harapan dalam hidup kita. Bersyukur juga boleh?/p>

Syukur membuat kita lebih sedar tentang sumber kegembiraan, keajaiban dan harapan dalam hidup kita. Bersyukur juga boleh meningkatkan kesihatan, mengeratkan hubungan dan membantu kita menguruskan wang kita.

Membangunkan rasa syukur memerlukan kita untuk fokus pada apa yang kita ada dan bukannya pada kekurangan kita, kata Meghaan Lurtz, rakan penyelidikan kanan dengan tapak perancangan kewangan Kitces.com dan presiden Persatuan Terapi Kewangan yang lalu. Kesyukuran sebegitu telah ditunjukkan dapat mengurangkan perasaan tidak sabar, mungkin menjadikannya lebih mudah untuk menyimpan dan menangguhkan kepuasan serta mengurangkan godaan untuk berbelanja.

“(Terima kasih) boleh membantu untuk memadamkan bahawa ‘Saya memerlukan lebih banyak, saya perlukan yang berbeza, saya perlukan ini, saya perlukan perasaan itu’,” kata Lurtz.

SYUKUR MEMBUAT KITA LEBIH GEMBIRA

Kesyukuran ialah emosi sosial yang mengukuhkan hubungan dengan dua bahagian, menurut Robert Emmons, seorang profesor psikologi di University of California, Davis, dan pengarang “Terima kasih! Bagaimana Sains Baru Kesyukuran Boleh Membuat Anda Lebih Bahagia.”

Bahagian pertama ialah pengakuan akan hadiah dan faedah yang kami terima. Yang kedua ialah pengiktirafan bahawa kita telah diberkati dengan bantuan orang lain, nasib baik atau mungkin campur tangan kuasa yang lebih tinggi. Kesyukuran “memerlukan kita untuk melihat bagaimana kita telah disokong dan disahkan oleh orang lain,” tulis Emmons.

“Terdapat kualiti sosial yang sangat penting untuk bersyukur, ” kata Lurtz. “Ia boleh membawa kita bersama, ia boleh menghubungkan kita, ia boleh membantu kita berasa selamat.”

Ia juga menyekat banyak emosi negatif, seperti dendam, iri hati atau penyesalan, Emmons mendapati sukar untuk berasa iri hati dan bersyukur pada masa yang sama, contohnya. Lurtz percaya bahawa rasa syukur boleh meningkatkan kepuasan dan mengurangkan keinginan untuk “mengikuti kaum Jones” dengan berbelanja berlebihan atau bekerja secara berlebihan.

“Kami sentiasa cuba untuk mencapai tahap seterusnya,” kata Lurtz. “Kita sepatutnya bertanya, ‘Bilakah cukup, cukup?’ “

Kesan positif kesyukuran, seperti peningkatan dalam kesihatan mental, boleh menguatkan dari semasa ke semasa. Dalam kajian 2017, pelajar kolej yang menulis surat terima kasih mingguan kepada orang lain selama tiga minggu melaporkan kesihatan mental yang lebih baik daripada peserta lain empat minggu kemudian, dan perbezaan dalam kesihatan mental meningkat selepas 12 minggu, menurut penyelidik di Universiti Indiana.

“Apabila anda mengingati bahawa perkara ini berjalan lancar, akhirnya, anda akan sampai ke tahap di mana anda melihat lebih banyak perkara yang baik itu,” kata Lurtz.

SYUKUR DAPAT MEMBANTU PASANGAN MENGEMUDI KONFLIK WANG

Syukur boleh membantu pasangan mengharungi konflik kewangan, kajian 2015 oleh penyelidik di Universiti Georgia mendapati.

Perasaan dihargai dan menyatakan penghargaan adalah ciri perkongsian yang kukuh, kata Ed Coambs, seorang perancang kewangan bertauliah dan ahli terapi pasangan di Charlotte, North Carolina.

“Dalam hubungan yang subur dan sihat, rasa syukur mengalir secara semula jadi dan dengan mudah,” kata Coambs. “Dalam hubungan yang berfungsi, ia lebih terputus-putus, sedikit kurang konsisten. Dalam hubungan yang tidak berfungsi, ia tidak hadir.”

Lurtz percaya banyak pertikaian pasangan mengenai wang berpunca daripada pasangan yang tidak merasa dihargai. Sebagai contoh, seorang pasangan mungkin memberi ganjaran kepada diri mereka sendiri dengan pembelian kerana mereka tidak merasakan ganjaran yang mencukupi di tempat lain dalam kehidupan mereka. Sementara itu, pasangan lain mungkin berasa kurang dihargai kerana usaha mereka untuk menjimatkan wang dan menjaga masa depan pasangan.

Pasangan yang fokus pada masa depan tidak “betul” dan pasangan yang fokus sekarang tidak “salah.” Perancangan kewangan adalah tentang mencari keseimbangan antara masa kini dan masa depan. Menyatakan rasa terima kasih antara satu sama lain boleh membantu pasangan mengukuhkan ikatan mereka dan memupuk perasaan kesejahteraan supaya mereka dapat mencari keseimbangan itu, kata Lurtz.

SYUKUR BOLEH DIBUAT, TETAPI TIDAK DITUNTU

Penyelidikan menunjukkan bahawa menulis beberapa perkara yang anda syukuri, menyimpan jurnal kesyukuran atau mengarang surat berterima kasih kepada orang lain untuk sesuatu yang telah mereka lakukan semuanya boleh menyumbang kepada emosi yang lebih positif, hubungan yang lebih baik dan kebahagiaan yang lebih besar.

Emosi positif dan perhubungan yang kukuh pula dikaitkan dengan “keberkesanan diri kewangan” yang lebih besar, atau kepercayaan orang ramai terhadap keupayaan mereka untuk mencapai matlamat kewangan mereka, kata Lurtz.

Dan sementara kesedihan boleh meningkatkan perasaan “ketidaksabaran ekonomi” keinginan untuk anugerah wang tunai yang lebih kecil sekarang berbanding yang lebih besar pada masa depan rasa terima kasih mempunyai kesan yang bertentangan, membantu orang ramai untuk menangguhkan kepuasan, menurut kajian 2014 oleh penyelidik dari Universiti Timur Laut; Universiti California, Riverside; dan Harvard.

Apa yang tidak berkesan ialah menuntut orang lain berasa bersyukur. Nasihat untuk “menghitung berkat anda” sebenarnya boleh meningkatkan perasaan malu, kemarahan atau kebencian, kata Coambs.

“Ia mungkin bertujuan baik, tetapi ia boleh mendarat dengan sangat menyusahkan,” katanya.

__________________________________________

Lajur ini diberikan kepada The Associated Press oleh laman web kewangan peribadi NerdWallet. Liz Weston ialah kolumnis di NerdWallet, perancang kewangan bertauliah dan pengarang “Skor Kredit Anda.” e-mel: [email protected] Twitter: @lizweston.

PAUTAN BERKAITAN:

NerdWallet: Cara Menjimatkan Wang: 17 Cara Terbukti https://bit.ly/nerdwallet-save-money-17-ways

hak cipta

Baca artikel asal di sini

Penafian tanggungjawab! Swiftheadline ialah agregator automatik di seluruh media global. Semua kandungan boleh didapati secara percuma di Internet. Kami baru sahaja menyusunnya dalam satu platform untuk tujuan pendidikan sahaja. Dalam setiap kandungan, hiperpautan ke sumber utama ditentukan. Semua tanda dagangan adalah milik pemilik sah mereka, semua bahan kepada pengarangnya. Jika anda pemilik kandungan dan tidak mahu kami menerbitkan bahan anda di tapak web kami, sila hubungi kami melalui emel [email protected]. Kandungan akan dipadamkan dalam masa 24 jam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *