Kehamilan mengubah tindak balas imun terhadap suntikan Covid-19, kata kajian, Berita & Top Stories Amerika Syarikat

WASHINGTON (BLOOMBERG) – Wanita hamil dan menyusu kelihatan agak lemah terhadap dos pertama vaksin Covid-19 mereka, menurut kajian yang menunjukkan kepentingan mereka menerima kedua-dua dos rejimen standard.

Tindak balas imun terhadap satu dos vaksin daripada Moderna dan Pfizer-BioNTech adalah lebih lemah berbanding sekumpulan wanita yang tidak hamil, menurut kajian yang dikeluarkan pada hari Selasa (19 Okt) oleh Science Translational Medicine.

Walaupun semua peserta membangunkan antibodi Covid-19, tindak balas imun lain, seperti fungsi reseptor antibodi, mencapai tahap standard hanya selepas dos kedua mereka.

Kajian telah menunjukkan bahawa wanita hamil sangat terdedah kepada gejala Covid-19. Sesetengah orang telah mengelak suntikan kerana kebimbangan, sebahagian besarnya didiskaunkan oleh penyelidikan, tentang kesuburan dan penyusuan susu ibu.

“Keputusan ini membayangkan bahawa vaksinasi lebih awal dalam kehamilan dan meningkatkan kemudian dalam kehamilan akan membantu memaksimumkan pemindahan antibodi transplacental dan susu ibu, ” kata penyelidik Cristian Ovies dan rakan sekerja dari Duke University School of Medicine, yang tidak terlibat dalam kajian itu, dalam kajian berkaitan. editorial dalam jurnal.

Kajian kedua yang dikeluarkan oleh jurnal yang sama mencadangkan bahawa wanita yang hamil dengan janin lelaki bertindak balas dengan antibodi yang melawan virus yang lebih sedikit dan perubahan imun yang lain daripada mereka yang mempunyai janin wanita.

Lebih banyak penyelidikan sedemikian diperlukan untuk memahami tindak balas wanita terhadap Covid-19 dan vaksinasi, kata penyelidik Universiti Duke dalam ulasan itu.

“Kajian ini menggemakan seruan untuk bertindak untuk menggabungkan wanita pada peringkat kehamilan yang berbeza ke dalam ujian klinikal, sekali gus meningkatkan perwakilan mereka dalam pembangunan vaksin,” kata mereka.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *