Dell mengumumkan Microsoft seperti ciri Continuum

Kami sebelum ini telah memaklumkan dalam artikel kami sebelum ini bahawa Microsoft akan menamatkan perkhidmatan Groove Musicnya pada penghujung Disember 2017. Syarikat itu suatu ketika dahulu menambah keupayaan untuk mengenal pasti lagu melalui Pembantu Digital Microsoft, Cortana.

Tetapi kini beberapa pengguna melaporkan bahawa kebolehan pengecaman lagu Cortana tidak lagi tersedia dan keupayaan pembantu digital untuk mengenal pasti lagu telah ditamatkan. Untuk menikmati fungsi, anda perlu menekan ikon muzik pada antara muka Cortana semasa memainkan muzik. Perkhidmatan itu kemudiannya mengenal pasti lagu dari perpustakaan Groove dan membawakan anda hasilnya.

Fungsi ini tidak lagi berfungsi kerana Pembantu Digital tidak mempunyai perpustakaan untuk mencari selepas perkhidmatan Groove Music bersara. Berita itu disahkan oleh salah seorang Jurutera Pasukan Cortana Microsoft sebagai jawapan kepada salah seorang pengguna yang menyatakan: “Apa yang anda lihat dijangka. Disebabkan penutupan perkhidmatan Groove Music, pengiktirafan muzik Cortana juga telah dihentikan.”

Jika anda cuba mengakses perkhidmatan dengan mengetik pada ikon, anda kini akan disambut dengan mesej yang menyatakan “Lagu tidak dikenali”, “perkhidmatan ini telah ditamatkan”, tetapi “muzik diteruskan”.

Kini dengan persaraan Groove Music dan ketiadaan apl Shazam daripada Gedung Windows, pengguna Windows 10 kini tidak mempunyai apl pengecaman muzik untuk dimuat turun dan digunakan.

Mungkin jika Microsoft menyokong telefon Windows, ia tidak akan menjadi platform yang mati sekarang. Ia jauh lebih berkemampuan daripada Android dan Apple.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *