Cipta Sistem Windows Mudah Alih pada Pemacu USB dengan Windows To Go

Lima tahun yang lalu, selepas banyak jangkaan, Windows 8 telah dikeluarkan. Reaksi bercampur-campur pada rupa dan rupa Windows yang dirombak secara drastik. Tidak kira pendapat peribadi anda, semua orang boleh bersetuju bahawa OS baharu mendominasi ceramah berkaitan Microsoft untuk tahun-tahun akan datang. Windows 8 mencuri tumpuan ramai, sehinggakan ciri-ciri lain yang telah masak pada masa itu tersasar ke tepi jalan. Salah satu daripada perkembangan tersebut ialah sesuatu yang dipanggil Windows to Go (WTG).

Windows To Gomembenarkan anda memasang sistem pengendalian Windows 10/8.1/8 yang berfungsi sepenuhnya pada pemacu keras luaran atau pemacu kilat USB. Ini menjadikan USB anda persekitaran Windows mudah alih, serupa dengan distro Linux yang direka untuk dijalankan daripada USB. Dengan Windows To Go anda boleh membawa sistem Windows langsung ke mana-mana dan menggunakannya pada mana-mana komputer.

windows-to-go-why

Ciri ini disasarkan terutamanya kepada pelanggan perusahaan dengan idea bahawa persekitaran korporat boleh dibawa ke mana-mana sahaja. WTG menyediakan persekitaran selamat yang lengkap dengan perisian apabila pekerja bekerja dari jauh atau dari komputer yang dikongsi. Memandangkan Windows To Go dibangunkan dengan mengambil kira penggunaan yang sangat khusus ini, Microsoft tidak menyokong penggunaan Windows versi bukan perusahaan secara rasmi dalam persekitaran WTG. Walaupun begitu, hanya kerana sesuatu tidak disokong tidak bermakna ia tidak mungkin.

windows-to-go-how-works

Terdapat pelbagai cara untuk memasang Windows To Go menggunakan mana-mana versi Windows 8.x dan 10 serta mana-mana peranti USB boleh boot. Harap maklum bahawa terdapat sekatan yang dilaporkan dengan binaan bukan rasmi ini. Beberapa sekatan ini termasuk ketiadaan perlindungan Bitlocker, tiada akses kepada Gedung Windows dan ketidakupayaan untuk but pada kedua-dua mesin BIOS dan UEFI.

Windows to Go direka untuk beroperasi sama seperti versi Windows yang lain. Walaupun begitu, Microsoft telah melumpuhkan beberapa ciri termasuk:

Tambahan pula, pemacu Windows to Go boleh dibut pada berbilang komputer. Jadi apabila pemacu WTG pertama kali dibut, ia akan mengesan semua perkakasan pada komputer hos. Ia kemudiannya akan memasang mana-mana pemacu yang diperlukan yang mungkin memerlukan berbilang but semula. Selepas itu, apabila USB Windows to Go dibut pada komputer hos itu, ia akan dapat mengenal pasti PC tersebut dan memuatkan pemacu yang betul secara automatik.

windows-to-go-host

Secara umumnya, Windows to Go akan berfungsi pada perkakasan yang telah diperakui untuk digunakan dengan Windows 7 atau lebih baru. Jika anda ingin memastikan sebelum anda memulakan, inilah perkara yang anda ingin pertimbangkan sebelum menjalankan Windows to Go pada PC.

windows-to-go-how-usb

Secara teorinya, mana-mana pemacu USB 2.0 atau 3.0 dengan ruang storan 16GB akan berfungsi dengan Windows to Go. Walaupun begitu, pengguna akan mahu menggunakan pemacu USB 3.0 untuk memastikan prestasi pantas. Di samping itu, anda perlu menggunakan sekurang-kurangnya 32GB, kerana ia akan memberi anda ruang untuk penyimpanan fail. Akhir sekali, elakkan pemacu USB yang murah kerana bilangan kitaran baca/tulis yang tinggi semasa operasi Windows biasa. Microsoft telah mengenal pasti beberapa pemacu USB yang “disahkan” WTG sekiranya anda ingin tahu.

Terdapat beberapa cara berbeza untuk mengkonfigurasi persekitaran Windows to Go. Kami akan melihat beberapa kaedah yang telah dilaporkan berkesan. Bersedia untuk bermula? Dapatkan USB anda, komputer anda dan imej cakera Windows 8.x atau 10. Bagi mereka yang ingin membina persekitaran Windows to Go dengan edisi perusahaan Windows, anda boleh mengikut arahan rasmi daripada Microsoft.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan salah satu alat yang dinyatakan di bawah.

Pembantu Pemisahan AOMEI – utiliti pengurusan cakera percuma ini juga termasuk alat yang dipanggil “Windows to Go Creator.” Ia serasi dengan Windows 8.x – 10. Cuma ikut gesaan, dan anda akan bersedia untuk melancarkan.

aomei-windows-to-go

WinToUSB – satu lagi utiliti percuma yang mempunyai GUI mudah. WinToUSB boleh mencipta persekitaran Windows to Go daripada mana-mana iso Windows 8.x – 10. Di samping itu, WinToUSB boleh mengklon pemasangan Windows sedia ada komputer anda untuk pemacu WTG.

windows-to-go-wintousb

Rufus (v. 2.0 dan ke atas) – boleh mencipta pemacu Windows to Go daripada mana-mana edisi Windows 10. Menyediakan pemacu Windows to Go dengan Rufus hampir sama dengan mencipta USB boleh boot. Ingatlah bahawa anda perlu memilih pilihan “Windows to Go” dan bukannya “Bootable USB” lalai.

rufus-windows-to-go

Adakah anda menjalankan Windows to Go? Bagaimanakah anda menggambarkan pemacu USB Windows to Go anda? Adakah anda menggunakan mana-mana utiliti yang dinyatakan di atas? Beritahu kami dalam ulasan!

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Beberapa tahun yang lalu, saya sangat suka menjalankan Windows secara mudah alih… hari ini, saya tidak dapat membayangkan menjalankan perisian hasad pengawasan ini di mana-mana sahaja.

Ini adalah sesuatu yang Microsoft patut pertimbangkan untuk menjual, WIN 10 Home atau WIN 10 Pro pada pemacu kilat USB kerana pengguna hanya membayar melalui salah satu sistem pembayaran elektronik seperti PayPal untuk mengaktifkan salinan WIN 10; sama ada Peningkatan atau pemasangan penuh yang bersih.

Malangnya tiada perbincangan tentang kemungkinan ini untuk versi Windows yang bukan perisian hasad, seperti yang dikatakan Tom dengan fasih, seperti Windows 7 dan XP. Saya menganggap ia tidak boleh dilaksanakan kerana Microsoft takut ia akan membenarkan pengguna memintas pengintipan tanpa henti dan kawalan pengguna OS yang lebih baharu ini begitu terkenal.

Membuktikan pepatah, anda tidak boleh memiliki kek anda dan memakannya juga.

Adakah perkara mikro-lembut ini sebaik Linux Mint Live USB? Saya tidak fikir begitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *