Bagaimana untuk Semak sama ada MacBook Anda Menyokong Handoff?

OS X Yosemite, bersekongkol dengan iOS 8, menampilkan Handoff: ciri yang membolehkan anda membuat/menerima panggilan dan menghantar/menerima mesej terus pada Mac anda tanpa perlu menyentuh iPhone/iPad anda. Ia adalah kira-kira dua atau tiga langkah lebih awal daripada hanya boleh menghantar dan menerima iMessages pada Mac anda.

Walaupun Handoff tersedia pada semua iOS 8 dan OS X Yosemite, pergantungannya pada Bluetooth Tenaga Rendah (LE) menjadikannya ciri terhad yang hanya berfungsi pada Mac baharu. Berikut ialah senarai keserasian yang berguna untuk menyemak sama ada Mac (Macbook, Mac mini, Mac Pro) anda menyokong Handoff.

Senarai Keserasian Handoff untuk Macbook dan iMac

*-pada masa ini meragui tentang perkara ini, tetapi berikut ialah penyelesaian panjang yang anda mungkin ingin cuba mendapatkan Handoff pada MBA 2011 dan Mac mini 2011.

Bluetooth Tenaga Rendah:

Handoff memerlukan peranti anda disambungkan/digandingkan melalui Bluetooth. Dan bukan sebarang versi. Apple mereka bentuk Handoff khusus untuk berfungsi melalui Bluetooth 4.0 (Tenaga Rendah). Jadi, hanya peranti yang menyokong Bluetooth v4.0 akan dapat mengendalikan Handoff.

Menariknya, sesetengah pengguna telah mengatakan bahawa menggunakan penyesuai Bluetooth 4.0 menjadikan Handoff berfungsi pada Mac mereka yang tidak serasi. Tetapi ada juga pengguna yang tidak bernasib baik di sana.

Bagaimana untuk mencari versi Bluetooth Mac Running OS X Yosemite:

Jika anda menjalankan versi OS X yang lebih lama, inilah bagaimana untuk mencari versi Bluetooth:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *