Bagaimana untuk Memulihkan Mesej Teks yang Dipadamkan pada Android

Kami semua telah melakukannya: memadamkan mesej teks dari telefon kami dan kemudian menyedari tidak lama selepas itu bahawa kami memerlukan maklumat dalam teks itu. Dan semakin lama sejak anda memadamkannya, semakin kecil kemungkinan anda dapat memulihkannya.

Tiada tong sampah atau tong kitar semula pada peranti Android seperti yang anda temui pada Windows atau Mac. Juga tiada butang buat asal. Sebaik sahaja anda memadam, ia hilang.

Apabila anda memadamkan sesuatu pada Android, ia menghantar data ke memori yang boleh ditimpa. Sebaik sahaja sesuatu pada telefon anda memerlukan ruang untuk menyimpan sesuatu, telefon boleh menggunakan ruang itu dengan mesej anda padanya untuk menyimpan data baharu. Ia seperti memadamkan sesuatu yang ditulis dengan pensel dan menulis di atasnya semula.

Sejujurnya, ini adalah panjang, tetapi berikut ialah beberapa perkara yang mungkin membantu anda memulihkan teks itu.

Jika anda baru sahaja memadamkan fail, letakkan telefon anda ke dalam mod kapal terbang untuk menghapuskan peluang maklumat baharu dimuat turun ke telefon anda kerana ia mematikan Wi-Fi dan data selular. Untuk memasuki mod kapal terbang, tekan dan tahan butang Kuasa sehingga pilihan penutupan muncul. Klik pada “Mod pesawat.”

Selain itu, jangan gunakan kamera, rakam sebarang audio atau akses mana-mana apl yang boleh mencipta data baharu.

Jika mesej yang anda cuba pulihkan mempunyai data lain seperti foto atau masa janji temu, anda mungkin dapat mencari data tersebut pada apl yang menyimpan jenis fail tersebut. Contohnya, gambar mungkin telah disimpan oleh apl foto anda atau masa janji temu yang disegerakkan ke kalendar anda. Semak apl tersebut sebelum mencuba sesuatu yang lain yang akan memakan masa yang lebih lama dan mungkin merugikan anda.

Cara lain untuk memulihkan maklumat mungkin memerlukan anda menelan kebanggaan anda. Akui anda tertipu dan hantar mesej kepada orang yang anda berbual. Minta mereka menghantar semula mesej yang anda hilang.

Jika anda terdesak, anda mungkin mempunyai peluang untuk memulihkan mesej jika anda telah membuat sandaran penuh telefon anda dalam masa antara anda menerima mesej dan apabila anda memadamkannya. Pilihan ini memerlukan anda menetapkan semula kilang telefon anda dan memuat turun salinan sandaran untuk memulihkan telefon anda.

Jika tiada pilihan tersebut berfungsi, anda boleh menggunakan perisian pihak ketiga, tetapi bersedia untuk membelanjakan sedikit wang, dan walaupun begitu, ia mungkin tidak berjaya.

Apl ini seperti Pemulihan 7 data, Dr Fone untuk Android dan MobiSaver untuk Android tidak menjamin bahawa mereka akan dapat mendapatkan semula mesej tersebut. Mereka akan menemui data yang dikenal pasti oleh telefon anda sebagai sedia untuk dipadamkan, kemudian anda boleh memilih perkara yang perlu dilakukan dengannya. Ini biasanya bahagian yang memerlukan wang.

Aplikasi yang paling mungkin berjaya ialah aplikasi yang memerlukan anda mengakar telefon anda. Mengakar telefon anda membuka akses kepada setiap bahagian telefon. Ia seperti mempunyai satu kunci yang membuka setiap kunci di rumah, kereta dan pejabat anda dan memberikan kunci itu kepada seseorang. Sangat mudah untuk menyebabkan ralat dalam telefon anda jika anda tidak tahu apa yang anda lakukan. Mengakar telefon anda juga sering membatalkan jaminan anda, jadi gunakan jenis apl tersebut dengan berhati-hati.

Cara terbaik untuk menyelesaikan masalah ini adalah untuk mengelakkannya daripada mula-mula membuat sandaran mesej anda. Telefon Android yang lebih baharu mempunyai pilihan untuk menghidupkan sandaran untuk mesej teks. Buka tetapan anda, klik pada menu Apl dan cari apl pemesejan anda. Buka tetapannya dan jika pilihan ini tersedia pada telefon anda. Anda akan melihat pilihan untuk menghidupkannya di sini.

Jika anda tidak membuat sandaran telefon anda dengan kerap dan banyak menggunakan pemesejan teks, cari perisian sandaran yang termasuk menyandarkan teks. Sandaran Mudah Alih Anda ialah salah satu yang mempunyai pilihan ini.

Jika itu bukan pilihan atau jika anda ingin mencuba sesuatu yang berbeza, anda boleh menggunakan apl pemesejan pihak ketiga yang mempunyai ciri pengarkiban. SMS Pulse melakukan ini. Meleret mesej mengarkibkannya dan bukannya memadamkannya. Jika anda cuba memadamkan keseluruhan perbualan, ia meminta pengesahan.

Jika anda melihat diri anda sebagai seorang yang agak pintar Android, lihat senarai apl penggodaman Android kami. Dan jika anda melakukan semua perkara itu, anda ingin tahu semuanya disandarkan dengan baik. Itulah sebabnya anda juga harus melihat panduan kami untuk memasang Pemulihan TWRP pada Android.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Tracey Rosenberger menghabiskan 26 tahun mengajar pelajar rendah, menggunakan teknologi untuk meningkatkan pembelajaran. Kini dia teruja untuk berkongsi teknologi yang berguna dengan guru dan semua orang yang melihat teknologi sebagai menakutkan.

Anda juga boleh menggunakan aplikasi MightyText. Ia menyimpan salinan semua teks anda pada tablet atau desktop anda https://play.google.com/store/apps/details?id=com.texty.sms

Teks pada masa kini telah ditakdirkan. Sembang dalam messenger sebaliknya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *