Apple Pay dilancarkan secara rasmi di Perancis

3232Ahad, 28 Nov 2021 13:58:39 PSThttps://wordpress.org/?v=5.8.2

Apple Pay, perkhidmatan pembayaran mudah alih gergasi Cupertino, telah dilancarkan secara rasmi di Perancis hari ini. Kad kredit dan debit Visa dan MasterCard daripada Caisse d’Epargne, Banque Populaire, Restoran Tiket dan Carrefour Banque menyokong Apple Pay manakala Boon dan Orange juga akan menyokongnya tidak lama lagi. Dijangka lebih banyak bank akan ditambah ke dalam senarai itu.

Walaupun ketersediaan Apple Pay di Perancis diumumkan pada WWDC 2016 pada bulan Jun, Apple telah berhubung dengan bank-bank Perancis sejak Januari 2016. Penahanan dalam pengeluaran perkhidmatan itu adalah disebabkan oleh syarat perjanjian mengenai yuran Apple pada setiap transaksi. Dengan keluaran rasmi Apple Pay di laman web Perancis Apple, nampaknya pihak berkenaan telah mencapai persetujuan yang baik.

Apabila membuat pembayaran melalui Apple Pay, Apple tidak menyimpan butiran kad anda dan ia tidak pernah dikongsi dengan pedagang. Sebaliknya, kod khusus diberikan kepada setiap pembelian untuk pembayaran yang mudah, selamat dan terjamin. Dengan Apple Pay, anda tidak perlu membawa wang plastik, anda hanya perlukan peranti anda. Dompet Apple membawa kad anda untuk anda membuat pembelian.

Apple Pay serasi dengan beberapa peranti iOS: iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s dan iPhone 6s Plus, iPhone SE, Apple Watch, iPad mini 4, iPad Air 2 dan iPad Pro.macOS juga akan mendapat sokongan Apple Pay apabila ia dikeluarkan pada musim gugur ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *