AirPods Pro vs. Nothing Ear (1): Fon telinga ANC manakah yang patut anda beli?

Apple AirPods telah mendominasi pasaran fon telinga wayarles sejak sekian lama. Sejak AirPods generasi pertama tiba, beberapa syarikat mula mereplikasi reka bentuk, dan kemudian muncul ledakan fon telinga TWS.

Walau bagaimanapun, tidak ada yang memberikan saingan sebenar kepada Apple AirPods Pro sehingga kini. Kini, kami mempunyai pesaing yang layak yang boleh menimbulkan cabaran serius kepada AirPods Pro Apple. Nothing, permulaan teknologi yang diasaskan oleh Carl Pei, pengasas bersama OnePlus, baru-baru ini telah melancarkan sepasang fon telinga yang unik dan inovatif yang dipanggil Nothing Ear (1). Mari lihat bagaimana tambangnya berbanding Apple AirPods Pro yang hebat.

Sebelum kita menyelidiki secara terperinci, lihat spesifikasi kedua-dua fon telinga ini untuk membuat perbandingan yang adil.

Seperti yang anda lihat dalam jadual di atas, Nothing Ear (1) dan Apple AirPods sama kaya dengan ciri, sekurang-kurangnya di atas kertas. Sekarang, mari kita bandingkan kedua-duanya pada parameter lain untuk melihat yang mana keluar untuk menjadi pemenang.

Tidak salah untuk mengatakan bahawa reka bentuk ialah USP of Nothing Ear (1). Syarikat itu telah memberikan rupa ‘telus’ kepada fon telinga untuk menonjolkan reka bentuknya daripada pesaingnya. Melalui reka bentuk telus, anda hampir dapat melihat litar di dalam fon telinga. L dan R ditanda dengan bintik merah dan putih untuk mengelakkan sebarang kekeliruan.

Apple AirPod Pro, sebaliknya, mempunyai reka bentuk yang sangat khusus dengan batang pendek dan senget. Kedua-dua fon telinga mempunyai reka bentuk bumi yang serupa dengan hujung bujur untuk dimuatkan dengan kemas di dalam telinga.

Terdapat juga perbezaan dalam berat kedua-duanya, Nothing Ear (1) menjadi yang lebih ringan. Jika anda bercadang untuk memakai fon telinga untuk masa yang lama, Nothing Ear (1) mungkin lebih mudah kerana ia ringan.

Mengenai sarung pengecas, AirPods Pro mempunyai sarung yang lebar tetapi kecil yang mudah dibawa dalam poket seluar anda. Sama seperti fon telinganya, Nothing telah menggunakan pendekatan reka bentuk telus dalam bekas pengecasannya juga.

Satu lagi faedah mempunyai sarung lutsinar ialah anda boleh melihat sama ada fon telinga hadir dalam sarung itu, kerana lebih kerap daripada tidak, anda terlupa sama ada anda telah meletakkannya di dalam. Walau bagaimanapun, sarung pengecas Nothing lebih besar sedikit dan mungkin janggal dan tidak selesa untuk dibawa ke dalam poket anda.

Pemenang: Tiada Telinga (1)

Kebimbangan utama ramai pengguna semasa membeli fon telinga ialah keselesaan dan kesesuaian. Jika anda membeli fon telinga wayarles ini untuk sesi gim atau berbasikal, menjadi lebih penting untuk memiliki tunas yang sesuai di dalam telinga anda dan tidak mudah jatuh.

Tiada Ear (1) menawarkan tahap keselesaan yang tinggi dalam ergonomik, berkat kanula yang lebih pendek. Walau bagaimanapun, pergerakan kepala yang kerap boleh memaksa anda untuk melaraskannya lagi dan lagi.

Sebagai perbandingan, AirPods Pro tidak jauh berbeza. Reka bentuk bertangkai pendek dan fon telinga yang condong sedikit terletak di dalam telinga, tetapi semasa berjalan pantas atau berbasikal, terdapat kemungkinan anda akan sentiasa takut bahawa fon telinga mungkin terjatuh dari telinga anda.

Petua silikon yang boleh disesuaikan menawarkan permukaan kusyen ke telinga. Anda boleh memakai kedua-dua fon telinga dengan cepat untuk masa yang lama tanpa rasa keletihan di telinga anda.

Dalam bahagian keselesaan dan cergas, Nothing Ear (1) dan AirPods Pro adalah agak persegi. Jika anda sedang mencari fon telinga wayarles untuk berjoging atau bermain permainan, anda mungkin ingin mempertimbangkan alternatif lain.

Pemenang: Tali leher

Inilah parameter yang paling penting – kualiti bunyi. Tidak dinafikan, Apple AirPods Pro termasuk dalam kategori fon telinga premium dengan tag harga $249; oleh itu, anda menjangkakan kualiti bunyi premium, dan Apple tidak mengecewakan sama sekali.

Dilengkapi dengan pemacu Apple persiaran tinggi tersuai dan penguat julat dinamik tinggi tersuai, Apple AirPods Pro menyampaikan bunyi seimbang yang sangat baik.

Anda dapat merasakan kejelasan dan perincian bunyi dalam AirPods Pro. Sebagai tambahan kepada perincian, percubaan Apple untuk melaraskan kualiti bunyi mengikut anatomi telinga anda menggunakan DSP menghasilkan kualiti bunyi yang disesuaikan yang, sudah tentu, berbeza mengikut keutamaan pengguna.

Tiada apa-apa Ear (1) benar-benar cuba menawarkan kualiti bunyi yang sama seperti AirPods Pro dengan pemacu dinamik 11.6mmnya dengan salutan graphene, tetapi anda boleh merasakan sedikit kelembapan dalam muzik.

Keseimbangan tonal antara pertengahan, tertinggi dan treble adalah berkadar dengan baik. Tiada apa-apa Telinga (1) datang dengan bunyi yang ditala oleh ahli sihir audiophile – Kejuruteraan Remaja.

Walau bagaimanapun, Ear (1) masih tidak setanding dengan AirPods Pro dalam kualiti bunyi. Terdapat kekurangan jelas yang terdapat dalam fon telinga premium seperti AirPods Pro dan Jabra Elite 85t. Tetapi mereka masih jauh lebih baik daripada mana-mana fon telinga sub $100 yang lain.

Pemenang: AirPods Pro

Jika anda berada di pasaran untuk fon telinga, ANC sejak kebelakangan ini telah menjadi ciri penting untuk diperhatikan. Pembatalan Bunyi Aktif ialah ciri yang menyekat hingar ambien dan memfokuskan pada bunyi yang anda ingin dengar. Malangnya, ANC Nothing Ear (1) tidak berada pada tahap yang sama dengan Apple AirPods.

Sebaik sahaja anda menghidupkan ANC dalam Telinga (1), bunyi akan berkurangan, tetapi ia masih tidak dapat mencapai pembatalan bunyi yang ditawarkan oleh AirPods Pro. Walaupun Apple AirPods tidak menimbulkan sebarang isu walaupun anda berada di persekitaran yang riuh rendah seperti kereta api yang bergerak atau kawasan trafik yang sesak, ANC Ear (1) tidak begitu berkesan untuk menghalang bunyi bernada tinggi.

Walaupun Tiada apa-apa yang layak mendapat mata coklat kerana memasukkan ANC dalam fon telinga di bawah $100, membandingkannya dengan AirPods Pro tidak akan dibenarkan. Ia bukan salah Ear (1), tetapi pesaing telah menetapkan standard yang sangat tinggi sehingga hampir mustahil untuk mengalahkannya.

Jika anda membeli fon telinga buat kali pertama dan ingin merasai ciri ini, Tiada apa yang tidak akan mengecewakan.

Pemenang: AirPods Pro

Apple AirPods Pro dilengkapi dengan ciri premium seperti penukaran pantas antara peranti Apple, sokongan Siri, audio spatial, pengesanan kepala dan ciri yang membolehkan Siri membaca mesej anda dengan kuat.

Sebaliknya, Nothing Ear (1) juga tidak kekurangan ciri. Anda mendapat pasangan pantas Android, cari fon telinga saya, tetapan gerak isyarat boleh disesuaikan dan banyak lagi.

Kawalan gerak isyarat adalah sama luar biasa pada kedua-duanya: AirPods Pro dan Nothing Ear (1). Anda boleh menyesuaikan gerak isyarat dengan memasangkan Telinga anda (1) dengan apl khusus. Anda juga mendapat beberapa pratetap EQ untuk melaraskan bunyi mengikut muzik yang anda sedang dengar.

Di sini, Nothing Ear (1) muncul sebagai pemenang kerana ia disertakan dengan aplikasi khusus yang menawarkan pengalaman yang boleh disesuaikan kepada pengguna.

Pemenang: Tiada telinga (1)

Pada helaian spesifikasi, Nothing Ear (1) mempunyai kelebihan yang jelas berbanding AirPods Pro dalam hayat bateri. Tiada apa-apa yang mendakwa menawarkan 5.7 Jam masa beroperasi tanpa ANC, manakala Apple menjanjikan masa beroperasi selama 5 jam.

Dengan kes pengecasan, kedua-duanya menawarkan hayat bateri yang hampir serupa. Walau bagaimanapun, cip H1 Apple jauh lebih baik dalam pengurusan bateri kerana kita tahu tahap pengoptimuman Apple adalah lebih baik.

Keputusan sebenar mungkin berbeza-beza bergantung pada penggunaan anda, tetapi nampaknya tidak akan ada perbezaan yang ketara. Selain itu, kedua-dua Nothing Ear (1) dan Apple AirPods Pro menyokong pengecasan tanpa wayar.

Di jabatan ini, Apple boleh menghadapi saingan sengit daripada fon telinga telus Nothing.

Pemenang: Tali leher

Harga menjadi faktor penting apabila kita membandingkan AirPods Pro dan Nothing Ear (1).

Tiada apa-apa yang telah melakukan kerja yang luar biasa dengan harga fon telinga mereka di bawah $100. Selain itu, Nothing Ear (1) kini tersedia untuk dijual di 45 negara termasuk UK, dan Amerika Syarikat melalui kedai rasmi dan peruncit terpilih.

Di India, ia boleh didapati melalui Flipkart.Catatan: Anda mungkin perlu menunggu beberapa ketika untuk mendapatkannya!

Apple AirPods adalah premium dan boleh didapati pada harga $249 melalui Amazon dan Kedai Apple rasmi.

Terdapat perbezaan yang ketara antara harga kedua-duanya. Walau bagaimanapun, jika anda mahukan produk yang bernilai untuk wang, Nothing Ear (1) adalah produk yang anda mahu pilih.

Pemenang: Tiada Telinga (1)

Seperti yang dinyatakan dalam perbandingan, Nothing Ear (1) tidak lebih baik daripada AirPods Pro, tetapi ia sangat dekat. Mengemaskan banyak ciri di bawah teg $100 adalah pencapaian itu sendiri.

AirPods Pro mesti menjadi pilihan anda jika anda memiliki iPhone, tetapi Nothing Ear (1) boleh menjadi alternatif AirPods Pro bajet yang sempurna untuk pengguna Android.

Ini adalah produk pertama Nothing, dan ia sudah pun berkongsi podium dengan salah satu yang terbaik dalam segmennya. Mereka hampir berada pada tahap yang sama dengan pesaing premium mereka. Kami menjangkakan Tiada apa-apa untuk menghantar sepasang fon telinga yang lebih baik pada masa akan datang, yang boleh diletakkan sebagai pembunuh Apple AirPods Pro yang sebenar.

Anda mungkin ingin melihat:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *