7 Tetapan yang Perlu Anda Optimumkan Selepas Memasang Windows 10

Memasang Windows 10 bukanlah sesuatu yang sukar. Kerja utama bermula selepas memasang sistem pengendalian. Kebanyakan daripada kita terlebih dahulu memasang semua pemacu dan perisian yang kita perlukan untuk menggunakan sistem setiap hari. Selain daripada memasang perisian, terdapat beberapa tetapan Windows yang perlu anda lihat dan urus untuk pengalaman yang lebih baik. Berikut ialah beberapa tetapan tersebut.

Windows 10 menggunakan aplnya sendiri sebagai apl lalai untuk pelbagai perkara seperti menyemak imbas, e-mel, muzik, dsb. Jika dibandingkan dengan aplikasi pihak ketiga seperti Chrome, Thunderbird, VLC, dsb., apl terbina dalam tidak begitu bagus.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menetapkan aplikasi lalai secara manual. Ini menghapuskan keperluan untuk menukar apl lalai setiap kali aplikasi meminta anda memilihnya sebagai apl lalai.

Untuk berbuat demikian, buka apl Tetapan, dan pergi ke “Apl -> Apl Lalai.” Pada panel kanan, pilih apl lalai baharu di bawah setiap kategori. Jika anda tidak melihat apl kegemaran anda, pastikan ia dipasang.

Selepas memasang Windows, kami perlu memasang semua aplikasi yang kami perlukan untuk kegunaan harian kami. Kebanyakan aplikasi menambah sendiri ke senarai permulaan. Setelah ditambah, aplikasi ini akan bermula secara automatik dengan Windows. Lebih banyak aplikasi terdapat dalam senarai permulaan, lebih lama masa permulaan Windows.

Lebih kerap daripada tidak, anda tidak memerlukan semua aplikasi bermula dengan Windows. Melumpuhkan aplikasi yang anda tidak perlukan akan mengurangkan masa permulaan Windows 10.

Untuk mengalih keluar aplikasi daripada senarai permulaan, buka apl Tetapan, pergi ke halaman “Apl -> Permulaan” dan togol suis di sebelah aplikasi ke kedudukan Mati.

Salah satu aduan yang paling biasa mengenai Windows 10 ialah ia memulakan semula sistem secara automatik untuk memasang kemas kini. Anda boleh mengelakkan tingkah laku ini dengan mendayakan dan mengkonfigurasi ciri Waktu Aktif.

Untuk mendayakan ciri Waktu Aktif, buka apl Tetapan dan pergi ke “Kemas Kini dan Keselamatan -> Kemas Kini Windows.” Pada panel kanan, klik pada butang “Tukar Waktu Aktif”.

Seterusnya, klik pada pautan “Tukar”, dan tetapkan waktu aktif. Jika anda mahu Windows mengurus waktu aktif berdasarkan penggunaan peranti anda, togol butang di bawah bahagian “Laraskan waktu aktif secara automatik untuk peranti ini berdasarkan aktiviti”.

Untuk menjadikan apl dan kemas kini Windows dimuat turun dengan lebih pantas, Windows 10 menggunakan sesuatu yang dipanggil Pengoptimuman Penghantaran. Menggunakan ciri ini, Windows boleh memuat turun atau memuat naik kemas kini daripada PC tempatan dan yang disambungkan ke Internet yang lain.

Windows secara automatik menyemak kesahihan muat turun dan muat naik melalui Pengoptimuman Penghantaran supaya anda tidak perlu risau tentang muat turun yang rosak. Jika anda tidak menyukai tingkah laku ini, anda boleh melumpuhkan ciri Pengoptimuman Penghantaran.

Untuk berbuat demikian, buka apl Tetapan, pergi ke halaman “Kemas Kini dan Keselamatan -> Pengoptimuman Penghantaran” dan togol suis di bawah “Benarkan Muat Turun daripada PC lain” ke kedudukan Mati.

Sama seperti telefon mudah alih, Windows 10 mempunyai ciri penjejakan peranti terbina dalam yang dipanggil “Cari Peranti saya.” Jika anda menggunakan komputer riba, maka mendayakan ciri ini akan banyak membantu anda apabila diperlukan.

Untuk mendayakan ciri Cari Peranti saya, buka apl Tetapan dan pergi ke halaman “Kemas Kini & Keselamatan -> Cari peranti saya”. Pada panel kanan, klik pada butang Tukar, dan kemudian togol suis ke kedudukan Hidup.

Jika anda tidak melihat pilihan atau jika ia dikelabukan, pastikan anda log masuk dengan akaun Microsoft anda.

Dalam Windows 10 v1903, Microsoft memperkenalkan ciri baharu yang dipanggil Mod Carian Dipertingkat. Apabila didayakan, Windows akan merangkak keseluruhan sistem anda supaya anda boleh mencari dan membuka hampir mana-mana fail atau folder terus dari menu mula.

Untuk mendayakan Mod Dipertingkat, buka apl Tetapan dan pergi ke halaman “Cari -> Mencari Windows”. Pada halaman kanan, pilih pilihan “Dipertingkat” di bawah bahagian Cari Fail Saya. Jika anda tidak mahu folder tertentu diindeks atau dirangkak, klik pada butang “Tambah folder yang dikecualikan”, dan tambahkan folder khusus itu.

Perlu diingat bahawa ciri ini, apabila pertama kali didayakan, boleh meningkatkan penggunaan CPU dan mengurangkan hayat bateri. Ini benar terutamanya jika anda mempunyai cakera keras yang lebih besar dengan banyak fail. Setelah pengindeksan awal selesai, Windows akan mengurus data rangkak dengan menambah dan mengalih keluar perubahan.

Windows 10 mempunyai bahagian khusus untuk semua tetapan privasi anda. Sebaik sahaja anda memasang Windows 10, lebih baik anda menyemak semua tetapan privasi supaya anda tahu perkara yang anda kongsikan dengan Microsoft.

Untuk mengurus tetapan privasi, buka apl Tetapan dan pergi ke bahagian “Privasi”. Keseluruhan bahagian dibahagikan kepada dua kategori utama, iaitu Keizinan Windows dan Keizinan Apl. Semak setiap halaman dan tolak kebenaran yang anda fikir tidak perlu. Hampir semua tetapan privasi menunjukkan penjelasan ringkas tentang perkara yang mereka lakukan. Baca mereka dan buat keputusan.

Sila komen di bawah berkongsi pendapat dan pengalaman anda tentang mengurus tetapan di atas selepas memasang Windows 10.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Vamsi ialah ahli teknologi dan WordPress yang gemar menulis panduan cara dan mengacaukan komputer dan perisiannya secara umum. Apabila tidak menulis untuk MTE, dia menulis kerana dia berkongsi petua, helah dan hacks hayat di blognya sendiri Stugon.

Belajar sesuatu yang baru setiap hari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *