3 Cara Mengganti dan Mengurangkan Kekusutan Pintasan Desktop Windows Anda

Apa yang ada pada desktop anda? Adakah ia berselerak dengan semua jalan pintas yang anda tidak perlukan? Jika anda seperti kebanyakan pengguna Windows, anda boleh menyimpan pintasan aplikasi, fail dan folder pada desktop untuk menjadikannya mudah diakses. Kami fikir meletakkan ikon pada desktop menjadikannya lebih mudah untuk dicari, tetapi apabila kami mempunyai terlalu banyak ikon, ia sebenarnya menjadi lebih sukar.

Untuk membantu prestasi komputer anda dan mengurangkan tekanan yang disebabkan oleh kekacauan digital, hanya ada pintasan untuk apl yang anda gunakan. Tetapi jika anda mengosongkannya daripada desktop, anda memerlukan cara lain untuk mengakses apl dan fail anda yang paling banyak digunakan dengan cepat.

Berikut ialah beberapa cara anda boleh mengawal kekacauan desktop anda.

Menu Mula adalah seperti jadual kandungan di mana anda boleh menemui semua program dan lokasi fail pada komputer anda. Ia sentiasa boleh diakses, tidak kira apa aplikasi yang anda gunakan. Akses Menu Mula sama ada dengan mengklik ikon Windows di sudut kiri bawah skrin atau dengan menekan butang Menang butang pada papan kekunci anda.

Di sebelah kanan menu, anda boleh menambah jubin untuk program yang sering anda gunakan.

1. Cari pintasan program yang anda mahu tambah pada menu Mula.

2. Klik kanan ikon.

3. Klik Pin untuk bermula.

4. Padam ikon dari desktop.

Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan folder dan lokasi fail tetapi bukan untuk fail individu.

Apabila anda mula menambah pintasan pada menu Mula, ia boleh menjadi berantakan juga jika anda tidak berhati-hati.

Anda boleh mengatur menu Mula dengan membuat kumpulan jubin program yang serupa. Terdapat beberapa kategori pra-dibuat pada menu, tetapi anda boleh menyesuaikannya mengikut keperluan anda.

Tukar nama kumpulan dengan mengklik pada tajuk sedia ada dan menaip yang baharu. Susun semula kumpulan dengan meraih dua garisan mendatar di sebelah tajuk dan menyeretnya ke lokasi baharu.

Bar tugas ialah elemen Windows yang terletak di bahagian bawah skrin. Ia membolehkan anda melancarkan program yang disematkan dan melihat program yang sedang berjalan.

Menyemat pintasan program ke bar tugas membolehkan anda membukanya dengan satu klik pada bila-bila masa. Untuk menyemat program ke bar tugas:

1. Klik kanan pada pintasan yang anda ingin sematkan.

2. Klik pada “Pin to Taskbar.”

3. Padamkan pintasan daripada desktop.

Jika anda mempunyai sejumlah besar ikon yang ingin anda simpan pada bar tugas, anda boleh menukar saiz ikon agar muat lebih banyak ikon tanpa menyebabkan bar tugas bertambah besar.

1. Klik kanan pada bar tugas.

2. Klik pada “Tetapan Bar Tugas.”

3. Klik pada suis togol di bawah “Gunakan butang bar tugas kecil.”

Jika anda mahukan rupa yang sangat bersih, anda boleh menyembunyikan semua ikon pada desktop anda dan hanya menggunakan bar tugas atau menu Mula untuk membukanya. Terdapat dua lagi cara anda boleh membuka apl dan dokumen tanpa mengklik sebarang ikon.

Cortana ialah pembantu suara digital Microsoft. Jika anda tidak mahu berurusan dengan sebarang ikon, anda boleh meminta Cortana melancarkan aplikasi dan membuka fail yang anda cari. Tanya sahaja: “Hei, Cortana. Cari dokumen,” dan sebut nama dokumen.

Jika anda ingin membuka apl, sebut ” Pelancaran (nama program).

Anda mungkin perlu mengaktifkan Cortana pada komputer anda sebelum anda boleh menjalankan mana-mana arahan ini. Tetapi jika anda peminat Alexa atau Siri, ini mungkin cara terbaik untuk anda mengakses program dan dokumen sambil memastikan desktop anda bersih.

Jika anda mahukan maklumat lanjut tentang perkara yang boleh dilakukan oleh Cortana, klik di sini.

Menyematkan apl pada bar tugas atau menu Mula adalah berguna, tetapi jika anda mempunyai sejumlah besar item yang dipaparkan di tempat tersebut, ia boleh menjadi kucar-kacir, sama seperti desktop anda. Elakkan kekacauan dengan memasang pelancar apl pihak ketiga seperti WoX atau Keybreeze. Program ini boleh dibuka dengan kombinasi ketukan kekunci pendek seperti Alt + Angkasa. Kemudian taipkan nama program dan pilih item yang anda ingin buka.

Anda harus membiasakan diri untuk tidak menambah pintasan, fail dan folder pada Desktop. Anda boleh membuat peringatan mingguan atau bulanan untuk mengosongkan desktop anda memindahkan folder dan fail ke dokumen anda, memadam perkara yang anda tidak perlukan dan mengalihkan pintasan ke menu Mula atau bar tugas.

Untuk meningkatkan lagi produktiviti anda, anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci ini untuk berfungsi dengan lebih pantas dalam Windows 10 dan juga menambah lebih banyak fungsi dengan PowerToys.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Tracey Rosenberger menghabiskan 26 tahun mengajar pelajar rendah, menggunakan teknologi untuk meningkatkan pembelajaran. Kini dia teruja untuk berkongsi teknologi yang berguna dengan guru dan semua orang yang melihat teknologi sebagai menakutkan.

Hello

Cara lain untuk membersihkan pintasan desktop anda ialah dengan menyediakan Bar Pelancaran Pantas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *