2023 Chevy Corvette Z06: Bukan “Di Luar Sana” Seperti Yang Kami Jangkakan

 • MajalahMajalah

  Ini adalah kami bercakap kedai dan bercakap kereta. Kadang-kadang kita pergi secara mendalam dan menganalisis sesuatu, atau kita bercakap tentang sejarah kereta atau sukan permotoran, atau mungkin kita hanya memberikan pemikiran kita tentang sesuatu dalam industri automotif.

  Nah, inilah saat yang ditunggu-tunggu oleh semua kepala gear: pelancaran versi Z06 bagi C8 Corvette berenjin pertengahan. Dan hasilnya, secara mengejutkan, tidak “di luar sana” seperti yang saya jangkakan. Lebih kurang.

  Pada masa lalu, versi Z06 yang memfokuskan trek bagi Corvette hebat Chevy bukan sahaja yang terpantas tetapi paling mencolok. Jangan salah faham, saya dapati bahawa semua tendangan, lambungan, spoiler dan gentian karbon pada pakej Z06 yang terdapat pada C7 ada atas Alasan (dengan huruf besar “R”), tetapi ia tidak betul-betul halus . C8 ZO6, sebaliknya, tidak kelihatan begitu berbeza daripada saudara C8nya. Sayap belakang, walaupun besar dan mencolok, bagi saya kelihatan seperti sayap besar pilihan. Bit aero yang lain adalah sama halus. Selain daripada lencana dan sedikit trim gentian karbon yang ganjil yang keluar dari tepi belakang sudu sisi, satu-satunya tanda luar yang nyata ialah tayarnya. belakang tayar.

  Ketika Chevy membuat ZR1 pertama pada tahun 1990, selain daripada lencana “ZR1” yang sangat kecil, satu-satunya cara sebenar untuk mengetahui ialah tayar belakang. Mereka adalah 315/35s yang besar; mengagumkan, mengagumkan, berkesan. Dan jika anda melihat Z06 baharu dari belakang (pandangan yang paling mungkin anda lihat), anda akan mendapati bahawa tayar belakang adalah besar! 345/25ZR21, tepatnya. Itu, seperti yang dikatakan oleh kanak-kanak di taman permainan, adalah daging bos.

  Tayar hadapannya besar tetapi tidak humongoid (275/30ZR20s), tetapi tayarnya selebar delta Mississippi: 20 x 10-inci (depan) dan 21 x 13-inci (belakang). Trek belakang telah dilebarkan 3.6 inci yang menakjubkan! Dalam dunia di mana pembuat kereta secara rutin berkokok tentang “Kami mendaki trek sejauh setengah inci,” ini adalah lompatan besar.

  Tapi kenapa? Mengapa lompatan kuantum dengan bahagian belakang? Kuasa. Beg danbegdaripada kuasa kuda ‘Murican’ yang lama, diselitkan tork. 5.5 liter LT6 baharu, kuasa kuda tertinggi, aspirasi semula jadi V8 pernah memasuki pasaran dalam mana-mana kereta pengeluaran. Bukan sahaja Chevy sama ada; mana-mana kereta, pernah.

  Kilang aci engkol satah rata serba baharu mempunyai 8,600 rpm, 670 kuasa kuda dan 460 lb-ft. daripada tork. Kami sedang melihat 670 kuda dari blok lima setengah liter. Itu adalah output khusus yang sangat tinggi. Seperti sangat tinggi. Seseorang menelefon Stuttgart dan bercakap dengan Mercedes; Saya yakin mereka akan mendapat sambutan yang baik dan merungut.

  Perlu diingatkan juga bahawa versi LT6 telah menjanakan kereta lumba C8.R sejak 2019. Akhir sekali, transmisi dwi klac lapan kelajuan mempunyai nisbah pacuan akhir 5.56 “lebih pendek”.

  Kelebihan lain bagi loji baharu itu termasuk tuangan blok silinder aluminium dengan jarak lubang 4.4 inci dan reka bentuk kepala silinder aci sesondol dwi atas kepala serba baharu dengan ruang pembakaran mesin CNC sepenuhnya dan port masuk. Menurut Chevy, ini adalah untuk menyokong valvetrain “pengikut jari” Z06. Sementara itu, spring injap dwi-gegelung menyokong pengambilan titanium dan injap ekzos berisi natrium. Omboh aluminium palsu dan rod penyambung titanium tempa juga merupakan titik tinggi bagi LT6 5.5 liter.

  LT6 dipasang tangan di Pusat Binaan Prestasi dalam Loji Pemasangan Bowling Green di Kentucky.

  Barangan lain, sudah tentu, memisahkan Corvette Z06 2023 selain bonggol pendirian 3.6 inci, tayar belakang besar-besar-besar, dan enjin raksasa itu. Terdapat fasia hadapan dan belakang yang unik dengan bahagian hadapan direka untuk mengoptimumkan penyejukan, manakala spoiler belakang yang boleh dikonfigurasikan semula, dengan unsur wickerbill boleh larasnya, meningkatkan kestabilan pada kelajuan yang lebih tinggi di trek. Tidak menghairankan, Z06 menyertakan penalaan suspensi khusus, termasuk Magnetic Ride Control 4.0, dan brek Brembo yang lebih besar (depan enam piston) daripada Stingray.

  Jika itu tidak mencukupi, terdapat pakej prestasi Z07 yang tersedia yang menyediakan 734 paun. kuasa bawah pada 186 mph. Ia juga termasuk sayap belakang tinggi gentian karbon dan kesan tanah, penalaan casis khusus, penentukuran Kawalan Tunggangan Magnetik khusus, tayar Michelin Cup 2 R ZP, brek seramik karbon Brembo dan roda gentian karbon pilihan.

  Ia juga bernilai memilih pilihan roda untuk Z06 baharu. Seperti yang kita bincangkan sebelum ini, roda standard ialah roda “labah-labah” aluminium tempa 20 inci (depan) dan 21 inci (belakang) dalam lima kemasan yang tersedia. Jika anda suka, roda gentian karbon tersedia yang menurunkan berat 41 paun. dalam jisim unsprung, yang akan memberi anda a banyak kereta yang lebih tangkas dan responsif.

  Sekarang, jelas sekali, dari sudut prestasi, roda gentian karbon yang besar adalah cara untuk pergi. Dan ya, saya tahu bahawa syarikat kereta lain telah membuat roda gentian karbon buat masa ini. Tetapi siapa yang saya bergurau? Saya juga akan menggunakan roda gentian karbon.

  Tony Borroz telah menghabiskan seluruh hidupnya berlumba kereta antik dan sukan. Beliau ialah pengarangBricks & Bones: The Endearing Legacy and Nitty-Gritty Phenomenon of The Indy 500, tersedia dalamkertas kertas atau format Kindle. Ikuti karyanya di Twitter:@TonyBorroz.

  • Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *