13 Petua & Trik Google Pixel 3

milik Google Piksel 3 dan Pixel 3XL sekali lagi adalah antara peranti terbaik tahun ini dan walaupun perkakasan itu cukup berkemampuan, ia pastinya bukan perkara yang menjadikan peranti ini istimewa untuk sebahagian besar. Perisian dan kecerdasan AI yang dibina oleh Google ke dalam telefon ini membantu mereka mengatasi spesifikasi asas, walaupun kami membuat satu pengecualian untuk ciri perkakasan yang kembali pada tahun ini, tetapi berikut ialah 13 petua dan kiat yang akan digunakan menggunakan Pixel 3 atau Pixel anda 3 XL keseronokan yang lebih hebat.

1. Panggilan Skrin

Pemilik Pixel 3 dan Pixel 3 XL mempunyai senjata baharu dalam senjata mereka untuk memerangi malapetaka iaitu telepemasaran dan itu ialah ciri “Panggilan Skrin” yang dilancarkan pada akhir November. Ini didayakan secara lalai jadi tiada perkara istimewa yang perlu anda lakukan untuk menyediakannya, tetapi anda mungkin tidak pasti cara ia berfungsi.

Jika anda menerima panggilan yang kelihatan seperti spam (atau anda rasa ingin menggusarkan rakan atau orang tersayang) cuma ketik butang “Panggilan Skrin” berwarna biru apabila panggilan masuk muncul dan pemanggil akan menerima mesej automatik yang menunjukkan bahawa panggilan itu sedang disaring oleh Google dan untuk mereka meninggalkan nama mereka dan tujuan panggilan, jika mereka berbuat demikian, anda akan melihat transkrip perkara yang dikatakan pemanggil dan anda boleh memilih sama ada untuk menerima panggilan, menamatkan panggilan atau menggunakan salah satu daripada jawapan dalam tin untuk mendapatkan maklumat lanjut.

2. Kesejahteraan Digital

Ia bukan Pixel eksklusif, tetapi ciri lain yang dilancarkan pada peranti Pixel pada akhir November ialah Kesejahteraan Digital, alat kecil yang berguna ini membantu anda mengendalikan penggunaan peranti anda. Ini ialah tetapan dan bukannya apl sebenar dan membolehkan anda melihat beberapa statistik mengenai masa yang anda luangkan dengan apl anda membahagikannya kepada minit digunakan, pemberitahuan diterima dan masa dibuka. Selain hanya memantau penggunaan anda, anda boleh memilih untuk meletakkan had pada masa anda menggunakan peranti anda melalui beberapa cara yang berbeza.

Pertama ialah meletakkan pemasa secara literal pada penggunaan apl individu anda pada kenaikan 5 minit, apabila anda mempunyai satu minit lagi, anda akan menerima pemberitahuan dan kemudian ia akan mematikan apl apabila anda mencapai masa dengan pilihan untuk mengklik “Ketahui lebih lanjut ” dan sama ada menambah lebih banyak masa atau melumpuhkan pemasa sepenuhnya. Kedua ialah ciri “Wind Down” yang membolehkan anda menetapkan jadual untuk diri sendiri dan apabila anda mencapai penghujung hari anda, anda boleh menukar peranti kepada skala kelabu dan/atau menghidupkan Jangan Ganggu.

3. Pengecasan Tanpa Wayar

Sekiranya anda terlepas, pengecasan wayarles akhirnya dikembalikan kepada peranti Google dengan Pixel 3 dan Pixel 3 XL. Mana-mana pengecas Qi standard akan berfungsi untuk pengecasan 5W, tetapi untuk mendapatkan faedah pengecasan pantas 10W, satu-satunya pilihan anda pada masa ini ialah Pixel Stand atau Pengecas Wayarles Belkin BOOST UP terima kasih kepada keputusan Google yang mengecewakan yang tidak mematuhi standard Qi semata-mata. Walaupun perkara terakhir mengecewakan, ia adalah satu kelegaan untuk pengecasan semula wayarles buat kali pertama dalam beberapa tahun dan Pixel Stand ialah pengecas yang cukup hebat dengan bonus tambahan pada asasnya menjadikan Pixel 3 atau Pixel 3 XL anda menjadi Google mini Hab Rumah.

4. Kertas Dinding Harian

Jika anda bosan dengan kertas dinding yang sama setiap hari tetapi tidak mahu meluangkan masa untuk menukarnya sendiri maka apl Google Wallpaper boleh menyelamatkan anda daripada kerumitan itu. Tekan lama pada mana-mana ruang kosong pada skrin utama anda dan klik “Kertas Dinding”. Langkau tiga kategori pertama yang masing-masing merupakan foto anda sendiri dan dua set kertas dinding langsung berbeza, setiap kategori selepas itu akan mempunyai pilihan “kertas dinding harian” di penjuru kiri sebelah atas yang akan menukar perkara secara automatik untuk anda setiap 24 jam.

5. Sandaran Foto Google

Salah satu kelebihan hebat yang disertakan dengan memiliki peranti Pixel ialah anda boleh menyandarkan foto dan video anda yang diambil pada Pixel pada kualiti asal kepada Google Photos secara percuma daripada perlu menghadkan diri anda kepada tetapan “Kualiti tinggi” atau membayar. $2, $3 atau $10 sebulan untuk membeli ruang tambahan untuk foto berkualiti asal anda.

6. Pintasan Kamera

Ia mungkin tidak unik untuk Pixel 3, tetapi entah bagaimana saya terus bertemu orang yang mempunyai ini pada peranti mereka dan tidak tahu. Hanya ketik dua kali butang kuasa anda dan kamera akan aktif dan bersedia untuk merakam dalam beberapa saat. Saya jarang terlepas op foto terima kasih kepada ciri ini dan ia boleh menyelamatkan anda daripada membuang tempat untuk apl kamera pada skrin utama anda.

Selepas anda melancarkan kamera anda dengan pantas jika anda ingin merakam swafoto pantas, maka anda hanya boleh memulas pergelangan tangan anda dua kali dan kamera akan beralih ke hadapan. Saya tidak pasti bahawa ini adalah jauh lebih pantas daripada hanya mengetik butang di sebelah kiri pengatup, tetapi ini adalah helah yang kemas tanpa mengira.

8. Navigasi Gerak Isyarat

Sama ada anda suka atau tidak navigasi gerak isyarat akan menjadi sebahagian daripada kehidupan dengan Android 9 pada Pixel 3 anda, dan walaupun semua aduan awal, saya boleh katakan bahawa pelarasan itu cukup lancar untuk saya. Walaupun rupa telah berubah sedikit, bar navigasi anda masih menampilkan butang rumah lama yang baik yang akan mengembalikan anda ke skrin utama apabila perlu dan apabila berkaitan butang belakang akan berada di tempat biasa di sebelah kiri butang rumah. Di sinilah keadaan berubah sedikit, leretan kecil ke atas dari butang rumah membawa anda ke skrin berbilang tugas di mana anda boleh bertukar antara apl aktif anda. Leretan panjang ke atas akan membawa anda ke laci apl anda. Leretan pantas ke kanan akan membawa anda ke apl terakhir anda yang digunakan atau leret ke kanan dan mengekalkan jari anda ke bawah untuk meleret melalui semua apl aktif anda dan mengangkat ke atas untuk memasuki apl.

9. Mod Gelap

Dengan Android 9 anda boleh menukar sedikit perkara dengan mod gelap yang menukar beberapa elemen OS daripada putih kepada hitam. Sejujurnya, ini tidak begitu meluas seperti yang anda mahukan dengan kebanyakan skrin OS Android tidak terjejas, tetapi ia menukar beberapa kawasan seperti anak tetingkap pemberitahuan dan laci aplikasi dan diharapkan ia akan dilanjutkan lagi pada masa hadapan . Anda boleh memilih antara, terang, gelap atau biarkan kertas dinding anda menentukan pilihan yang aktif dengan pergi ke Tetapan > Paparan > Tema Peranti.

10. Cahaya Malam

Jika anda ingin melihat sedikit lebih mudah pada mata anda pada waktu malam, ciri Lampu Malam memberikan skrin anda warna Amber dari matahari terbenam hingga matahari terbit (atau apa-apa masa tersuai yang anda mahukan). Dakwaannya ialah warna biru yang biasa kami dedahkan dengan peranti kami menjadikannya lebih sukar untuk anda tertidur. Buat perubahan dengan pergi ke Tetapan > Paparan > Lampu Malam.

11. Skrin Pisah

Ciri ini menjadi sedikit lebih sukar untuk dicari dalam Android 9, mungkin kerana ia tidak digunakan secukupnya untuk menjamin kedudukan menonjol yang dimilikinya dalam bar navigasi sebelum ini, tetapi pasti ada kalanya menjalankan beberapa apl berguna walaupun pada telefon pintar. Apa yang anda perlu lakukan untuk mengakses skrin pisah sekarang ialah leret ke atas dari bahagian bawah skrin dan kemudian tekan lama pada ikon untuk aplikasi pertama yang anda mahu dan kemudian anda boleh menatal dan memilih daripada apl aktif anda yang lain. menyokong skrin belah.

Terima kasih kepada ciri Active Edge yang membolehkan anda memerah peranti anda untuk melakukan tindakan, anda bukan sahaja boleh memaparkan Google Assistant tanpa hanya menekan butang, tetapi anda juga boleh menyenyapkan panggilan masuk dengan hanya memicit peranti anda. Anda boleh mengubah tekanan yang diperlukan untuk memaparkannya juga atau mematikan mana-mana atau semua ciri ini dengan pergi ke Tetapan > Sistem > Gerak Isyarat > Active Edge.

13. Balik ke Shhh

Mendapat panggilan pada saat yang tidak sesuai dan tidak mahu meraba-raba dengan mengetik sebarang butang atau meleret pada skrin anda? Dengan Pixel 3, anda hanya boleh membalikkannya menghadap ke bawah pada mana-mana permukaan rata dan ia akan disenyapkan serta-merta. Hidupkan atau matikan ini dengan pergi ke Tetapan > Sistem > Gerak Isyarat > Active Edge.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *