Zuckerberg Mungkin Menukar Nama Facebook kepada Metaverse Focus

Facebook telah berada di bawah jumlah haba yang semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Mungkin kerana ini, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg mahu menukar nama Facebook dan memfokuskannya semula, berputar di sekitar metaverse, menurut sumber. Kita harus mendengar nama baharu itu minggu depan.

Kebanyakan orang tahu bagaimana Facebook bermula, terima kasih kepada filem popular “Rangkaian Sosial.” Zuckerberg memikirkannya dengan rakan sekelas Universiti Harvard sebagai cara untuk mengenali rakan sekelas mereka yang lain. Tidak lama kemudian ia berkembang ke universiti lain, kemudian menjadi awam dan rangkaian sosial yang paling terkenal. Di sinilah anda ingin mengetahui apa yang berlaku kepada bekas rakan sekelas, bersaing dengan keluarga jarak jauh, mendaftar masuk dengan komuniti anda, dsb.

Walau bagaimanapun, keadaan berubah mendadak dengan skandal Cambridge Analytica. Pengguna Facebook mengetahui data mereka sedang dijual dan mereka dibiarkan terdedah kepada pengaruh politik.

Itu baru permulaan masalah. Facebook kini dilihat tidak begitu boleh dipercayai, dan kerajaan mahu memecahkannya dan syarikat teknologi besar yang lain. Memandangkan semua ini, seorang bekas pekerja telah menyerahkan dokumen yang menyebabkan Facebook tenggelam dalam masalah yang lebih teruk. Ia adalah subjek penyiasatan, tindakan undang-undang dan banyak lagi.

Tetapi sepanjang masa, Facebook menjadi lebih daripada sekadar “Facebook.” Juga di bawah pemilikan yang sama ialah Instagram, WhatsApp, dan Oculus Quest. Dengan semua masalah, walaupun, ia agak huru-hara.

Nampaknya Zuckerberg mungkin sedang mencari jalan keluar daripada masalah dengan menggunakan Facebook ke arah yang baharu. Sumber yang mempunyai pengetahuan langsung mengatakan terdapat perubahan nama dalam kerja-kerja untuk Facebook yang akan diumumkan pada akhir bulan ini. Selain itu, diketahui bahawa Zuckerberg mahu memfokus semula pada metaverse.

Julai lalu, Zuckerberg berkata bahawa dalam beberapa tahun akan datang, “kami akan beralih dengan berkesan daripada orang yang melihat kami terutamanya sebagai syarikat media sosial kepada menjadi syarikat metaverse.”

Jika anda tertanya-tanya apakah metaverse itu, anda tidak bersendirian. Sebahagian daripada kekeliruan mungkin kerana istilah itu boleh bermakna beberapa perkara yang berbeza.

“Metaverse” digunakan oleh seorang novelis sci-fi untuk bermaksud komuniti maya yang berfungsi sebagai pelarian dari dunia nyata. Ia juga merujuk kepada persekitaran dunia maya yang boleh diakses melalui Web, ruang VR dan AR, dunia permainan dan dunia yang menggunakan blok blok untuk membeli tanah maya, mata wang kripto dan aset lain.

Sumber itu berkata Zuckerberg merancang untuk mengumumkan pertukaran nama pada persidangan Connect minggu depan.

Kerana jenama Facebook yang lain, Zuckerberg mungkin membayangkan laluan yang sama yang diambil Google. ia mengumpulkan semua produknya di bawah payung Alphabet. Snapchat melakukan penjenamaan semula yang sama kepada Snap Inc.

Facebook nampaknya telah menjadi serius mengenai musim panas lalu apabila ia mengumpulkan pasukan metaverse.

Facebook juga mempromosikan ketua AR dan VR, Andrew Bosworth, kepada ketua pegawai teknologi. Baru-baru ini, Facebook mengumumkan ia akan mengambil 10,000 lebih pekerja metaverse berdedikasi di Eropah.

Metaverse itu “akan menjadi tumpuan besar, dan saya fikir ini hanya akan menjadi sebahagian besar daripada bab seterusnya untuk cara Internet berkembang selepas Internet mudah alih,” kata Zuckerberg dalam sembangnya musim panas lalu.

“Dan saya fikir ia akan menjadi bab besar seterusnya untuk syarikat kami juga, benar-benar meningkat dua kali ganda dalam bidang ini.”

Bosan dengan Facebook? Mungkin anda ingin beralih kepada salah satu alternatif ini. Sebagai alternatif, pelajari cara melihat Facebook dan Instagram tanpa akaun.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Laura telah menghabiskan hampir 20 tahun menulis berita, ulasan dan op-ed, dengan lebih daripada 10 tahun itu juga sebagai editor. Dia telah menggunakan produk Apple secara eksklusif selama tiga dekad yang lalu. Selain menulis dan menyunting di MTE, dia juga menjalankan program semakan tajaan tapak tersebut.

Tidak kira apa namanya, model perniagaan FB bergantung pada mengambil data pengguna untuk menjual iklan. Tidak ada perkara seperti perubahan arah. Zuckerberg sudah lama pergi, dia fikir ini akan berjaya? Bermimpilah!

Jika dia bukan geek yang tiada harapan, dia akan mengambil papan tanda itu dan membalikkannya. Humor tidak dibenarkan melainkan Mark meluluskannya secara peribadi.

“Zuckerberg Boleh Tukar Nama Facebook”

Dalam kes ini, Facebook dengan nama lain akan menjadi busuk. Nama syarikat BUKAN masalahnya, polisi korporat adalah. Bersembunyi di sebalik nama baharu tidak akan mengubah apa-apa selain nama itu. Keselamatan melalui kekaburan, atau kekaburan, tidak berfungsi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *