YouTube menambah tetapan kualiti video baharu pada aplnya untuk iOS dan Android

Youtube telah mula melancarkan kemas kini baharu yang akan mengubah cara pengguna memilih peleraian video. Daripada nombor peleraian, apl kini akan membentangkan senarai beberapa pilihan dengan teks dan bukannya nombor. Senarai pilihan peleraian yang dipermudahkan ini akan membolehkan pengguna menyesuaikan pengalaman tontonan mereka bergantung pada pilihan mereka.

Sehingga kini, kami mempunyai pilihan untuk memilih kawalan resolusi secara manual seperti 144p, 240p, 360p, 480p, 720p dan sebagainya. Kemas kini terkini akan memberi pengguna empat pilihan. Ini ialah Auto, Lanjutan, Penjimat Data dan Kualiti Gambar Lebih Tinggi.

The Auto pilihan, yang membolehkan apl melaraskan kualiti video secara automatik bergantung pada kelajuan sambungan Internet anda masih ada. Kualiti Gambar Lebih Tinggi menggunakan lebih banyak data untuk strim kualiti yang lebih baik. Selain itu, Penjimat Data adalah bertujuan untuk meminimumkan penggunaan data.

The Maju menu ialah tempat anda akan menemui senarai resolusi video untuk main semula sekarang. Menggunakan menu ini, anda akan dapat menetapkan kualiti video secara manual daripada 144p kepada 1080p atau lebih tinggi. Walau bagaimanapun, perubahan yang anda buat hanya akan digunakan pada video yang sedang anda tonton.

Walaupun anda mempunyai pilihan untuk menetapkan kualiti video lalai untuk semua video dengan menuju ke tetapan > Kualiti video menu keutamaan, ambil perhatian bahawa anda tidak boleh menetapkan resolusi tertentu sebagai lalai untuk semua video sejak Maju pilihan tidak tersedia di bawah Keutamaan kualiti video menu.

Walaupun tetapan baharu memaksa pengguna mengambil langkah tambahan untuk menukar peleraian video, kemas kini adalah penting untuk pengguna yang tidak memahami sepenuhnya peleraian video dan jumlah data yang akan digunakan oleh setiap tetapan. Tetapan baharu didayakan melalui suis sisi pelayan supaya anda mungkin tidak melihat pilihan baharu semasa mengemas kini apl. Walau bagaimanapun, YouTube harus menyelesaikan pelancaran tidak lama lagi.

Baca Juga:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *