Yayasan Temasek dan Kementerian Kesihatan Brunei untuk mendalami penyelidikan kesihatan awam mengenai Covid-19, Berita Singapura & Cerita Teratas

SINGAPURA – Brunei dan Singapura akan memulakan kajian untuk menentukan tindak balas imun jangka panjang dan keberkesanan vaksin Covid-19 dalam individu yang divaksin sepenuhnya di Brunei.

Mengumumkan ini pada Khamis (7 Okt), Yayasan Temasek dan Kementerian Kesihatan Brunei berkata keputusan itu akan membantu penggubal dasar kesihatan awam memutuskan strategi kawalan Covid-19.

Ini termasuk polisi perjalanan dan pengaturan lorong hijau.

Pengembara yang divaksin sepenuhnya dari Brunei boleh memasuki Singapura melalui lorong perjalanan yang divaksin, tanpa perlu memberikan tempoh notis tinggal di rumah.

Ketika membuat pengumuman pada Persidangan Menteri-menteri Asean untuk Kesihatan Awam Digital, kedua-dua organisasi itu berkata keputusan itu akan digunakan untuk menentukan tempoh kuarantin optimum untuk pengembara.

Ia juga akan membantu memutuskan sama ada suntikan penggalak perlu diberi mandat untuk individu yang mempunyai tahap antibodi peneutral yang rendah.

Yayasan Temasek dan Kementerian Kesihatan Brunei berkata kajian itu adalah sebahagian daripada usaha untuk memperdalam kerjasama dalam penyelidikan kesihatan awam sebagai tindak balas kepada cabaran yang menjejaskan Asean dan seluruh dunia akibat pandemik Covid-19.

Penyelidik akan mengumpul sampel darah daripada 3,000 orang yang diberi vaksin yang berpangkalan di Bandar Seri Begawan, ibu kota Brunei, kata kenyataan bersama itu.

Mereka kemudian akan mengukur tahap antibodi peneutralan terhadap coronavirus. Antibodi yang meneutralkan sangat meramalkan perlindungan imun terhadap jangkitan virus.

Hasilnya akan digunakan untuk menentukan dan membandingkan imuniti individu terhadap Covid-19 dan keberkesanan vaksin.

Brunei kini menggunakan vaksin Moderna, Pfizer, Astra-Zeneca dan Sinopharm. Lebih daripada 50 peratus penduduknya telah diberi vaksin sepenuhnya.

Data yang dikumpul boleh digunakan untuk membuat kesimpulan tahap imuniti kumpulan terhadap Covid-19.

Jika individu yang divaksinasi ini benar-benar dijangkiti virus, penyelidikan juga boleh memberikan beberapa data tentang korelasi perlindungan vaksin terhadap jangkitan, kata kenyataan bersama itu.

Penyelidikan itu, yang dibiayai oleh Yayasan Temasek, akan diketuai bersama oleh Kementerian Kesihatan Brunei, Universitas Brunei Darussalam dan Sekolah Perubatan Duke-NUS di Singapura.

Dr Justin Wong, yang merupakan ketua Bahagian Kawalan Penyakit di Kementerian Kesihatan Brunei, berkata projek penyelidikan itu bertujuan menjana data saintifik berkualiti tinggi yang boleh membimbing keputusan dasar mengenai program vaksinasi Covid-19 kebangsaan di Brunei.

“Kami mengharapkan kerjasama penyelidikan masa depan yang menyumbang ke arah menyampaikan hasil kesihatan yang lebih baik di seluruh rantau ini,” tambahnya.

Encik Benedict Cheong, ketua eksekutif Temasek Foundation International, berkata dengan krisis yang tidak diketahui akan datang sebagai ancaman yang akan berlaku kepada Singapura dan negara-negara di rantau ini, dialog dan kerjasama yang lebih baik boleh membantu meningkatkan kesiapsiagaan dan kesediaan.

Selain Brunei, Yayasan Temasek bekerjasama dengan negara Asean lain dalam pelbagai inisiatif, seperti program penyelidikan dan sero-pemantauan untuk meningkatkan kesiapsiagaan dan tindak balas terhadap krisis.

Tinjauan sero memberikan anggaran imuniti penduduk akibat jangkitan atau vaksinasi lampau.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *