Xbox Series S & X: Panduan untuk Keserasian Ke Belakang

Xbox Series X ada di sini, dan nama permainan konsol baharu Microsoft ialah keserasian ke belakang. Tanpa sebarang tajuk pelancaran utama, katalog keserasian ke belakang ialah kebanyakan perkara yang tersedia untuk pemilik Siri X & S baharu, jadi anda perlu membiasakan diri dengan perkara yang berkesan dan apa yang diharapkan.

Artikel ini akan memberi anda gambaran keseluruhan tentang cara keserasian ke belakang berfungsi merentas kedua-dua konsol generasi seterusnya Microsoft, serta melihat prestasi permainan ini pada konsol baharu dan perkara yang anda boleh jangkakan daripadanya.

Cara paling mudah untuk menerangkan situasi keserasian ke belakang bagi Xbox generasi seterusnya ialah ini: Semua permainan Xbox, Xbox 360 dan Xbox One yang boleh dimainkan di Xbox One akan berfungsi dan bermain dengan lebih baik pada Xbox Series S & X. Ini bermakna permainan Xbox One, lebih 500 permainan Xbox 360 dan lebih 30 permainan Xbox asal, akan berfungsi pada Siri S & X, yang senarai penuhnya boleh didapati di tapak web Microsoft.

Siri S, walau bagaimanapun, hanya boleh bermain permainan digital tanpa pemacu cakera, jadi anda tidak akan dapat memainkan permainan cakera Xbox lama. Dengan Xbox Series X, mana-mana permainan Xbox One yang anda simpan mungkin akan berfungsi di luar kotak, tetapi permainan Xbox 360 dan Xbox anda biasanya memerlukan carian dalam talian terlebih dahulu untuk menyemak sama ada ia telah dikemas kini untuk menyokong keserasian ke belakang.

Walaupun Microsoft pantas mengiklankan katalog luas permainan serasi ke belakang mereka, bagaimana sebenarnya permainan ini akan dijalankan masih belum dijelaskan dengan jelas. Ini kerana keadaannya agak rumit dan berbeza dari satu permainan ke satu permainan.

Merentasi semua permainan serasi ke belakang anda, Microsoft menyokong HDR automatik dan kadar penyegaran berubah pada paparan yang disokong, tetapi di luar ini terdapat komplikasi. Apa yang penting untuk diketahui ialah terdapat beberapa peringkat keserasian ke belakang:

Microsoft gembira untuk mengatakan bahawa Xbox Series X ialah konsol paling berkuasa yang pernah dibuat dan permainan dalam keserasian ke belakang menggunakan kelajuan jam penuh Siri X dan Siri S, tetapi ini tidak bermakna Xbox Series X dan S sentiasa menjadi cara terbaik. untuk bermain permainan ini pada konsol.

Malah, kedua-dua versi PS5 boleh menjalankan permainan berbilang platform yang dikeluarkan pada PS4 dan Xbox One lebih baik daripada Siri X. Walaupun ini mungkin kedengaran pelik memandangkan Xbox Series X mempunyai CPU dan GPU yang lebih berkuasa daripada PS5, ia adalah benar kerana cara permainan generasi terakhir yang berbeza dijalankan bukan sahaja pada PS4 dan Xbox One tetapi pada Xbox One X dan PS4 Pro juga.

Versi permainan Xbox One yang serasi ke belakang boleh dimainkan secara berbeza merentas Siri S dan X. Siri S tidak akan memainkan permainan Xbox One versi One X, yang selalunya datang dengan ketepatan, kadar muat semula dan resolusi yang lebih tinggi daripada Xbox One mereka rakan sejawat. Tambahan pula, tidak semua permainan Xbox One dikemas kini dengan sokongan Xbox One X. Ini bermakna terdapat beberapa permainan Xbox One yang berjalan pada 900p dan 30fps pada kedua-dua Siri S dan X, manakala pada PS4 dan PS5 permainan ini sering berjalan pada 1080p dan 30fps.

Akhir sekali, adalah penting untuk diingat bahawa walaupun permainan yang serasi ke belakang mungkin menggunakan kelajuan jam penuh Xbox mereka untuk berjalan dan secara amnya dimuatkan dengan lebih cepat kerana SSD terbina dalam, permainan ini tidak akan memanfaatkan sepenuhnya perkakasan itu, seperti yang berlaku. tidak dikodkan untuknya. Ini bermakna kadang-kadang terdapat gagap, cegukan dan FPS, tetapi ini bukan cerminan kuasa Siri X atau S.

Seperti yang dilakukan pemain PC selama beberapa dekad, kini pada Xbox generasi seterusnya anda, mungkin dinasihatkan untuk melakukan carian dalam talian untuk permainan yang anda ingin mainkan untuk melihat bagaimana keserasian ke belakang dilaksanakan. Kadangkala anda mungkin terkejut dengan kemas kini resolusi tinggi yang tidak dijangka atau pengalihan keluar had 30fps, tetapi pada masa lain anda mungkin tersekat pada kadar bingkai atau resolusi yang kurang menarik.

Adakah keserasian ke belakang cukup untuk anda mengambil Xbox Series X atau S semasa pelancaran? Anda juga mungkin ingin menyemak pengawal Xbox alternatif ini atau hanya mengalih keluar Xbox daripada PC Windows anda jika anda bukan pemain.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Ruben ialah Penulis Staf di Make Tech Easier. Ruben mempunyai Ijazah Sarjana Muda dalam Bahasa Inggeris dari Universiti Massachusetts Boston, di mana beliau lulus dengan kepujian dan summa cum laude. Ruben, sebenarnya, seorang lelaki yang cukup normal, walaupun kerja hariannya menulis tentang teknologi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *