Wrike: Alat pengurusan projek yang fleksibel untuk tempat kerja digital

Wrike ialah alat pengurusan kerja digital yang membolehkan pengguna menjejak dan menyelaraskan projek, menggabungkan pengalaman pengguna dan antara muka yang mudah dengan kedalaman yang mencukupi untuk pengguna berkuasa.

Perisian yang dicipta pada tahun 2006, adalah cetusan idea Ketua Pegawai Eksekutif Write Andrew Filev; pada masa itu, beliau bertanggungjawab ke atas perniagaan perundingan yang berkembang pesat dengan tenaga kerja terpencil. Wrike dilancarkan secara rasmi pada tahun berikutnya.

“Wrike timbul daripada kekecewaan saya kerana terpaksa menguruskan berbilang pasukan dalam persekitaran yang diedarkan dan berbilang projek – saya terpaksa melakukannya melalui e-mel dan hamparan,” kata Filev. “Terdapat keperluan dalam pasaran untuk membina platform pengurusan kerja dengan keupayaan kerjasama bertaraf dunia supaya orang ramai boleh menyelaras dan memberi keutamaan serta mengurus kerja mereka dengan mudah.”

andrew filev ceo wrikeWrike

Ketua Pegawai Eksekutif Wrike Andrew Filev.

Wrike sejak itu telah menarik 18,000 pelanggan, menyokong lebih daripada 2 juta pengguna secara keseluruhan. Antara syarikat yang kini menggunakan Wrike ialah Airbnb, TGI Friday dan Jaguar Land Rover.

San Jose, Ca. syarikat baru-baru ini mendapat pelaburan majoriti daripada Vista Equity Partners dan mempunyai 700 kakitangan yang bekerja di enam pejabat antarabangsa; syarikat itu berharap untuk menggandakan bilangan pekerjanya dalam tempoh tiga tahun akan datang kerana ia berkembang secara gol dan meningkatkan usaha untuk menarik pelanggan perusahaan.

Baru-baru ini ia telah mula berusaha untuk menyesuaikan aplikasi kepada kes penggunaan yang lebih khusus, dengan kemas kini terkini, contohnya, Wrike untuk Pemasar. Dilancarkan pada 2016, ia bertujuan untuk membantu profesional bekerjasama dalam penciptaan aset dan penyampaian kempen pemasaran.

“Wrike membuat projek secara visual dan kolaboratif, dan nampaknya melalui banyak langkah untuk mencapai tahun terbaiknya setakat ini,” kata Wayne Kurtzman, pengarah penyelidikan di IDC. “Ia telah mula memfokuskan pada kes penggunaan melangkaui pasukan produk tradisional, ๎› sedang bergerak]ke dalam operasi pemasaran, kreatif dan perniagaan, dan secara senyap-senyap memasuki kemajuan sebagai penyelesaian perusahaan.”

Pengurusan aset Wrike

Apa yang Wrike lakukan? Asas-asas

Wrike memfokuskan pada tiga fungsi utama yang berinteraksi dengan pengguna: folder, projek dan tugasan.

Folder ialah struktur menyeluruh untuk mengatur projek, seperti membina tapak web atau melancarkan produk baharu, dan boleh dibahagikan kepada subfolder, seperti fasa pra-perancangan, contohnya.

Projek termasuk maklumat yang lebih terperinci, seperti tarikh mula dan tamat atau status projek, dan boleh diletakkan di bawah kawalan “pemilik” tunggal.

Antara muka pengguna WrikeWrike

Dalam setiap projek terdapat tugas, yang menggariskan tindakan khusus yang perlu diselesaikan sebagai sebahagian daripada matlamat yang lebih luas. Pemilik projek boleh menetapkan tugas kepada individu atau kepada berbilang ahli pasukan, menetapkan tarikh akhir, menambah lampiran fail dan memberikan penerangan yang lebih terperinci tentang kerja yang akan dijalankan.

Ahli pasukan boleh meninggalkan ulasan pada folder, projek dan tugasan dengan @sebutan dan dengan menyiarkan emoji.

Setiap pengguna mempunyai peti masuk untuk pemberitahuan dan komunikasi masa nyata, paparan MyWork peribadi yang menyerlahkan tugas yang diberikan, dan papan pemuka yang digunakan untuk menapis senarai tugas, kalendar dan analitis.

Wrike juga menyediakan pelbagai kaedah visual untuk menjejak kemajuan kerja semasa sedang dijalankan. Ini termasuk papan gaya kanban, paparan senarai, jadual hamparan dan carta Gantt.

Wrike sudah pun disepadukan dengan pelbagai aplikasi pihak ketiga, termasuk Slack dan Microsoft Teams, Box, OneDrive dan Salesforce, serta menawarkan API untuk menyambungkan apl dengan aliran kerja dan perisian sedia ada yang mungkin digunakan pelanggan. “Kami tidak membina sistem pengurusan projek, kami sedang membina tempat kerja digital, dan ini bermakna menghubungkan pasukan yang berbeza dan ia juga bermakna menghubungkan alat yang berbeza,” kata Filev.

Terdapat juga penyambung untuk alat risikan perniagaan seperti Tableau untuk perniagaan besar untuk menyepadukan sumber data korporat yang berbeza.

Wrike tersedia pada peranti mudah alih (untuk Android dan iOS), dan sebagai apl desktop untuk Windows dan macOS.

Untuk siapa Wrike?

Wrike bersaing dengan pelbagai alat pengurusan projek dan tugas dalam pasaran yang bernilai $2.27 bilion tahun lepas, menurut laporan dari MarketsandMarkets. Antara saingan ini ialah Microsoft Project and Planner, Workfront, Asana, Smartsheet, Liquid Planner, monday.com, Jira, Trello dan Clarizen.

Perisian ini direka bentuk untuk menyediakan fungsi yang lebih mendalam daripada aplikasi pengurusan tugas seperti Trello, kata Filev, sambil kekal boleh diakses untuk spektrum pengguna yang lebih luas berbanding alat pengurusan portfolio projek yang lebih berat.

Matlamat utama Filev adalah untuk Wrike menjadi platform penyelarasan dan pengurusan pilihan untuk semua kerja digital. Dengan pemikiran ini, beliau berkata bahawa Wrike ditujukan kepada semua jenis pekerja berpengetahuan yang semakin meningkat penggunaannya di kalangan pekerja lain, kata Filev, seperti mereka dalam pembinaan dan ia menyokong kedua-dua tugas yang rumit dan penggunaan yang lebih ringan. Ia direka untuk pekerja daripada pengguna harian kepada pengurus snf sehingga C suite, katanya.

“Kami tidak semestinya alat yang paling mudah dalam tempoh pasaran tetapi antara alat yang paling berkuasa kami adalah yang paling mudah. โ€‹โ€‹Dan cara kami mencapainya adalah melalui fleksibiliti dalam platform,” kata Filev.

Dalam laporan mengenai alat pengurusan kerja kolaboratif, penganalisis utama Forrester Margo Visitacion tahun lepas memasukkan Wrike sebagai salah satu daripada tiga peneraju pasaran, bersama Smartsheet dan Asana, dan memetik keupayaan kerjasama apl dan UI yang direka dengan baik.

Kemudahan penggunaan dan fleksibiliti adalah titik kuat lain untuk Wrike, kata Visitacion.

Tulis paparan kalendar penyenaraian tugas projekWrike

Tulis penyenaraian tugas projek, paparan kalendar

“[Wrike is a] produk hebat yang membolehkan pengurus projek kasual, atau tidak terlatih secara rasmi, bekerjasama secara berkesan dalam pengurusan projek,” katanya. “Produk ini boleh mengendalikan aliran kerja yang agak mudah dan boleh berskala kepada projek yang lebih kompleks.”

Tetapi lebih banyak boleh dilakukan untuk memastikan bahawa Wrike adalah pilihan untuk julat pengguna yang lebih besar, kata Kurtzman. “Mereka perlu terus meluaskan daya tarikan mereka kepada orang yang biasanya tidak memikirkan kerja mereka dalam bentuk projek, serta mereka yang sering menjadi pengecualian kepada proses tertentu,” katanya.

Harga Wrike

Terdapat lima peringkat pembayaran untuk perisian tersebut.

Percubaan percuma selama 14 hari tersedia untuk sehingga lima pengguna. Ini menyediakan akses kepada beberapa ciri apl teras seperti pengurusan tugas, perkongsian fail dan paparan papan dengan beberapa sekatan, seperti bilangan penyepaduan yang dibenarkan dan jumlah ruang storan.

Wrike Professional merangkumi semua ciri peringkat percuma dan menambahkan lebih banyak fungsi seperti carta Gantt dan papan pemuka boleh kongsi, serta tahap storan yang lebih tinggi dan lebih banyak penyepaduan. Wrike Professional tersedia untuk sehingga 15 pengguna dan berharga $9.80 setiap pengguna/bulan.

Wrike Business meningkatkan julat ciri, penyepaduan dan storan dan kos $24.80 setiap pengguna/bulan untuk seramai 200 pengguna.

(Sebagai perbandingan, Asana mempunyai struktur harga yang serupa dengan peringkat percuma, peringkat Premium untuk $9.99 setiap pengguna/bulan dan peringkat Perniagaan untuk $19.99 setiap pengguna/bulan.)

Peringkat Perusahaan Wrike (harga tersedia atas permintaan) menyediakan rangkaian ciri keselamatan, pengurusan dan pematuhan yang disasarkan kepada pentadbir IT, seperti penyepaduan Active Directory, log masuk tunggal SAML 2.0 dan pengesahan dua faktor.

Wrike juga telah mencipta pakej produk yang disesuaikan dengan profesional pemasaran dan kreatif. Wrike untuk Pemasar merangkumi semua ciri dalam peringkat Percuma, Perniagaan dan Profesional, serta dua ciri “tambahan” Wrike yang tersedia untuk pembayaran tambahan

Alat tambah tersebut termasuk Wrike Proof, yang membolehkan pengguna memberikan maklum balas dan membuat pengeditan pada pelbagai jenis kandungan, dan Wrike Publish, penyepaduan pengurusan aset digital. Harga tersedia atas permintaan.

pengurus tugas visual menulis ganttI.D.G

Versi Profesional Wrike tidak hanya menawarkan paparan papan (Kanban), jadual dan senarai, tetapi paparan carta Gantt juga.

Penerimaan perusahaan dan keselamatan

Seperti kebanyakan alatan tempat kerja digital moden, Wrike pada mulanya bertapak di perniagaan yang lebih kecil dan dalam kalangan pemula, serta pasukan individu dalam organisasi yang lebih besar. Beberapa pelanggan Wrike yang lebih besar mula melancarkan aplikasinya dengan lebih meluas di seluruh perniagaan mereka, kata Filev.

“Apa yang berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini ialah poket dalam perusahaan besar itu mula berkembang dan berkembang di mana kami mula meliputi keseluruhan jabatan atau unit perniagaan, malah dalam beberapa kes tawaran dari dinding ke dinding,” katanya.

Visitacion bersetuju bahawa penggunaan perusahaan terhadap Wrike semakin pantas apabila alatan pengurusan kerja menjadi lebih biasa. “Syarikat menyedari bahawa mereka boleh memacu penggunaan lebih besar daripada CWM [collaborative work management apps] yang mempunyai daya tarikan pengguna yang lebih luas berbanding PPM tradisional [project portfolio management tools] yang menyasarkan pengguna kuasa,” katanya.

Tulis peti masukWrike

Tulis peti masuk.

Filev berkata bahawa keselamatan adalah pertimbangan utama untuk perniagaan mempertimbangkan pelancaran alat pengurusan kerja kolaboratif berskala luas. Itu akan menjadi isu penting bagi syarikat pada masa hadapan.

“Kami melihat keselamatan sebagai salah satu cara untuk membuka kuncinya untuk penggunaan seluruh perusahaan,” katanya.

Untuk itu Wrike minggu ini melancarkan satu siri ciri keselamatan, termasuk sokongan penyepaduan Broker Keselamatan Akses Awan (CASB), peranan akses tersuai, laporan akses dan Wrike Lock, ciri pengurusan utama perusahaan.

“Dengan Wrike Lock, kami menjadikan platform pengurusan kerja kolaboratif awan sebagai pilihan yang berdaya maju untuk syarikat-syarikat yang sebelum ini hanya melihat di premis,” kata Filev. “Kini mereka boleh pergi ke awan, kerana kami memberi mereka keupayaan untuk memiliki dan mengurus kunci kepada data yang disulitkan mereka.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *