Windows terus menjadi sistem pengendalian yang dominan pada desktop

Nokia kembali dalam perniagaan telefon perdana, terima kasih kepada HMD. Di Kongres Dunia Mudah Alih (MWC), HMD Global Oy telah mengumumkan telefon Android berjenama Nokia baharu. Tawaran utama syarikat Nokia 8Sirocco hadir dengan aplikasi kamera baharu yang kelihatan sangat serupa dengan yang dilihat dalam aplikasi kamera lalai telefon Lumia iaitu Kamera Lumia.

Nokia melancarkan aplikasi kameranya sendiri pada 2013 untuk Windows Phones dan Microsoft kemudiannya menjenamakan semula aplikasi itu kepada Lumia Camera. Apl ini mempunyai 3 ciri asas Mod Video, Mod Kamera dan Mod Pintar, salah satu ciri juga membenarkan pengguna mengambil berbilang tangkapan sekaligus dan mencari foto terbaik.

Walaupun versi 5 memperkenalkan sekumpulan ciri baharu seperti mod Malam dan Sukan, bersama-sama dengan Mod Video yang dikemas kini, banyak ciri dalam Kamera Lumia baharu dihadkan kepada peranti Lumia mewah dengan teknologi PureView sahaja. Microsoft telah menggantikan aplikasi Lumia Camera dengan Windows Camera, dan syarikat itu juga telah memindahkan pemilikan UI Lumia Camera kepada HMD, syarikat induk Nokia.

Bermula dengan Nokia 8 Sirocco, HMD mengembangkan portfolio telefon Androidnya kepada setiap titik harga yang mungkin. Telefon Nokia baharu didatangkan dengan apl Kamera yang dikemas kini yang mempunyai reka letak kamera Lumia dengan semua tetapan seperti ISO, kelajuan pengatup, imbangan putih dan pampasan pendedahan. Walau bagaimanapun, ciri ini terhad kepada telefon pintar Android Nokia dengan optik Zeiss.

Nokia 8 Sirocco didatangkan dengan optik ZEISS dalam persediaan dwi-kamera, lebar 12-megapiksel + konfigurasi Tele 13-megapiksel untuk pengalaman terbaik, bersama denyar dwi-nada dan denyar paparan.

Nokia 8 Sirocco menampilkan reka bentuk kaca, sama seperti iPhone harga mahal generasi terkini. Telefon baharu Nokia juga dilengkapi dengan pengecasan tanpa wayar, dan telefon tidak terlalu panas kerana ia mempunyai badan kaca, dengan bingkai keluli tahan karat. Panel hadapan menampilkan paparan poLED QHD 5.5 inci yang menakjubkan dengan kaca 3D dan perlindungan Gorilla Glass 5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *