Windows Phone hanya mempunyai 0.3% bahagian pasaran di seluruh dunia

Hakikat bahawa bahagian pasaran Windows Phone mengalami pendarahan bukanlah berita kepada kami, tetapi dalam laporan yang mengejutkan, bahagian itu kini menjunam kepada sedikit 0.3%.

Tinjauan baharu daripada Gartner menunjukkan bahawa Windows hampir tidak hadir dalam senario telefon pintar di seluruh dunia pada 2016-2017 dan ia akan terus menjunam tahun ini. Android, secara semula jadi mendahului senarai dengan 81.7% bahagian pasaran diikuti oleh iOS pada 17.9%, manakala Windows, Blackberry dan lain-lain membentuk baki. Walaupun mungkin mengejutkan, mungkin ini bukan rahsia untuk setia Windows.

Tanpa peranti Lumia pihak pertama yang baharu, dan kurang peranti OEM, Windows Phone akan terus jatuh melainkan Microsoft mengubah jadual dengan sesuatu yang revolusioner (Surface Phone sesiapa ?). Setelah OS Mudah Alih ketiga paling banyak digunakan (masih ada) dan mendapat populariti berbanding iOS di banyak negara, sememangnya menyedihkan untuk melihat Windows Phone jatuh di bawah bahagian pasaran yang ketara. Mungkin jika Microsoft masih mengekalkan strategi ‘tiga telefon setahun’, bahagian pasaran akan menjadi lebih baik.

Walaupun Microsoft mungkin kurang peduli dan mempunyai rancangan yang bercita-cita tinggi dengan Windows 10 pada ARM, sungguh menyedihkan untuk melihat OS Windows Phone berjubin langsung kegemaran kami semakin hilang dari permainan telefon pintar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *