Windows 10X akan mendarat pada PC ARM untuk mengatasi potensi pertumbuhan Google

Kembali pada Oktober 2019, Microsoft mempamerkan Windows 10Xnya pada Surface Neo yang dikuasakan Intel. Pelan itu berubah apabila syarikat secara rasmi mengumumkan bahawa Windows 10X akan mula-mula datang ke peranti skrin tunggal pada tahun 2021 dan khabar angin juga telah mencadangkan bahawa sistem pengendalian akan kekurangan sokongan untuk aplikasi Win32.

Windows 10X berkemungkinan mencapai status RTM (keluaran kepada pengilang) dalam masa satu atau dua minggu. OS pada mulanya akan tiba untuk komputer berasaskan Intel, tetapi Windows 10X juga akan mendarat pada PC ARM akhirnya.

Windows 10X tidak lagi terikat dengan mana-mana seni bina tertentu dan OEM kini boleh menggunakan sistem pengendalian modular pada PC dengan cipset ARM, seperti Qualcomm Snapdragon atau Exynos Samsung.

Seperti yang anda sedia maklum, Windows 10X memisahkan sistem pengendalian teras daripada yang lain dan ia dioptimumkan untuk dijalankan pada perkakasan dengan CPU kuasa rendah. Windows 10X pada perkakasan Intel dan ARM akan menyokong aplikasi PWA, UWP dan Microsoft Store. Di samping itu, pengguna akan dapat menggunakan teknologi Cloud PC untuk menstrim apl desktop mereka.

Cloud PC ialah teknologi berasaskan Windows Virtual Desktop dan ia akan merangkumi keupayaan untuk menstrim apl warisan daripada awan. Ciri ‘premium’ ini adalah untuk subset pelanggan seperti perusahaan.

UI Windows 10X

Pada masa ini, terdapat had pada Windows 10 pada emulasi ARM. Ia tidak boleh menjalankan program Intel 64-bit dan ia tercekik pada pelbagai tugas, tetapi Windows 10X boleh menjadi usaha untuk membawa ‘Windows on ARM’ ke peringkat seterusnya dalam niche pendidikan dengan peranti jarak rendah hingga pertengahan.

Walaupun Windows 10X mendapat sokongan untuk perkakasan berasaskan ARM, terpulang kepada rakan kongsi Microsoft untuk melaksanakannya secara rasmi dalam peranti ARM mereka.

Ambil perhatian bahawa Windows 10X tidak akan menggantikan Windows 10 atau Windows 10 pada ARM. Ketiga-tiga sistem pengendalian akan wujud bersebelahan pada PC tahun depan, dan Microsoft mahu memberikan pengalaman terbaik pada kedua-dua platform.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *