Windows 10 v2004 kini dipaksa kepada mereka yang masih menggunakan v1809

Jika anda menggunakan Microsoft Edge pada Windows 10 dan Google Chrome atau Safari pada macOS, anda mungkin perasan kesan lantunan tatal apabila anda menatal ke bahagian paling atas halaman atau ke bahagian bawah halaman.

Kesan lantunan tatal, yang juga dikenali sebagai ‘menatal elastik’, pada asasnya merujuk kepada lantunan di mana ruang kosong boleh dilihat seketika apabila anda menatal ke bahagian paling atas atau bawah halaman. Kesan menatal ini sentiasa menjadi sebahagian daripada pelayar Edge pada Windows 10 dan ia juga datang ke Chrome, terima kasih kepada jurutera Microsoft.

Dalam komitmen, Microsoft menyerlahkan cara ia merancang untuk membenarkan penatal akar ditatal melebihi batas tatal pada Windows 10. Chromium sedang dikemas kini untuk menggunakan “pemacu OverscrollBounceController,” yang membolehkan penyemak imbas menatal delta pada GSU ke dalam tangen hiperbolik fungsi.

Idea utama di sebalik ciri ini ialah apabila pengguna menyorot ke sempadan penatal akar (sangat atas atau bawah halaman), penatal akan “overscroll” dan anda akan melihat kesan “melantun” dan ruang kosong.

“Apabila pengguna menghentikan interaksi tatal, tatal lampau harus bernyawa kembali ke sempadan penatal. Ini semua berlaku untuk selingan juga. Apabila selingan mencecah sempadan penatal akar, halaju harus menyebabkan tatal berlebihan untuk memulakannya akan bernyawa ke dalam tatal berlebihan sehingga ia mencapai rehat, dan kemudian menghidupkan kembali ke sempadan,” kata Microsoft.

Ruang kosong atau kesan lantunan boleh dilihat selama beberapa saat sebelum halaman muncul kembali. Anda akan melihat kesan ini apabila anda menatal pada peranti menggunakan skrin sentuh atau pad sentuh Precision.

“Telah wujud pelaksanaan ini untuk Mac. Pengawal utama untuk ini ialah InputScrollElasticityController. Walau bagaimanapun, ciri baharu ini Overscroll Bounce mempunyai personaliti berbeza yang sebahagian besarnya sepadan dengan aplikasi Windows yang lain,” kata Microsoft.

Bendera ciri percubaan “Elastic Overscroll for Windows” sudah tersedia dalam Google Chrome Canary.

Microsoft kini melancarkan Kemas Kini Windows 10 Mei 2020 kepada lebih banyak konfigurasi dan pengguna, dan syarikat itu juga telah memulakan proses kemas kini ciri kepada PC yang masih menjalankan Kemas Kini Oktober 2018 (versi 1809).

Pembuat perisian telah mengumumkan bahawa ia telah mula memaksa mereka yang masih pada Kemas Kini Oktober 2018 untuk menaik taraf kepada Windows 10 versi 2004, kerana tarikh tamat perkhidmatan untuk Kemas Kini Oktober 2018 semakin hampir.

Microsoft berkata ia akan menggunakan pembelajaran mesin dan algoritma Kemas Kini Windowsnya untuk memaksa naik taraf. Jika anda masih menggunakan Kemas Kini Oktober 2018 (versi 1809), tiada apa yang boleh anda lakukan dan anda akan ditingkatkan secara automatik kepada versi 2004.

Jika tidak mahu mencuba Kemas Kini Mei 2020 (versi 2004), yang dibelenggu dengan beberapa pengeluar, anda harus meningkatkan PC anda secara manual kepada versi 1903 atau 1909 dan anda tidak akan dipaksa naik taraf kepada versi 2004.

Windows 10 versi 1903/1909 telah dikeluarkan tahun lepas dan oleh itu ia lebih stabil sedikit.

Di samping itu, Microsoft berkata bahawa lebih ramai orang mendapat Kemas Kini Mei 2020 apabila mereka menyemak peningkatan secara manual.

Microsoft tidak begitu agresif seperti dahulu mengenai Kemas Kini Windows kepada versi Windows yang disokong. Dalam erti kata lain, jika anda tidak menyemak kemas kini, ia tidak akan dimuat turun atau dipasang.

Kemas kini automatik akan digunakan pada PC anda hanya apabila versi Windows 10 yang anda gunakan pada PC anda hampir tamat sokongan.

Kemas Kini Mei 2020 mungkin tidak ditawarkan kepada semua orang kerana isu yang diketahui. Contohnya, jika anda menggunakan pemacu Nvidia lama dan pengguna Bluetooth Realtek, kemas kini akan disekat daripada dipaparkan dalam halaman Kemas Kini Windows walaupun anda cuba mencetuskan proses secara manual.

Amaran Windows 10 versi 2004

Walaupun Microsoft mengatakan lebih ramai orang mendapat pilihan untuk memasang Windows 10 versi 2004 melalui Kemas Kini Windows, ia masih akan mengambil masa untuk mencapai semua konfigurasi.

Sudah tentu, jika anda benar-benar mahukan kemas kini dan anda yakin bahawa apl atau pemacu anda serasi, anda masih boleh mendapatkannya dengan Alat Penciptaan Media atau dengan memuat turun imej ISO Kemas Kini Windows 10 Mei 2020 secara manual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *