Windows 10 mendapat ciri Bluetooth Windows 7

Microsoft telah memutuskan untuk menyembunyikan beberapa applet (halaman) Panel Kawalan tradisional dalam keluaran Windows 10 akan datang.

Dengan Windows 8, Microsoft memperkenalkan apl Tetapan yang mesra pemula dan moden. Apl Tetapan baharu cukup baik untuk memperibadikan Windows 10 kerana ia memberi anda akses kepada foto latar belakang, tema, aksen, fon, audio, dsb.

Secara umum, antara muka baharu ini tidak mencukupi untuk konfigurasi lanjutan. Panel Kawalan sentiasa menawarkan lebih banyak pilihan daripada penggantian moden, termasuk apl Tetapan. Ini disebabkan terutamanya oleh dua sebab: API UWP terhad dan ketidakupayaan Microsoft untuk memindahkan komponen warisan.

Dengan kemas kini yang akan datang, Microsoft mengambil langkah lain untuk mematikan beberapa halaman dalam Panel Kawalan.

Dalam Kemas Kini Windows 10 Oktober 2020, Microsoft sedang mengalih keluar applet ‘System’ bagi Panel Kawalan, yang memberikan anda gambaran keseluruhan spesifikasi sistem anda, seperti pemproses dan jumlah RAM yang telah anda pasang.

Halaman Sistem Panel Kawalan kini mengubah hala anda ke apl Tetapan dan anda tidak boleh mengakses skrin di atas dalam versi Windows akan datang.

Berita baiknya, sekurang-kurangnya, ialah Microsoft telah menambah baik aplikasi Tetapan. Malah, penggantian halaman ‘Sistem’ adalah lebih berguna.

Halaman ‘Perihal’, yang akan menggantikan halaman ‘Sistem’, disertakan dengan semua maklumat yang tersedia dalam Panel Kawalan. Ia juga termasuk butang baharu untuk menyalin spesifikasi sistem anda, termasuk nombor binaan OS.

Microsoft juga mematikan bahagian dalam Panel Kawalan di mana anda boleh menyahpasang program.

Dalam kemas kini Windows 10, yang dijangka tiba tahun depan, Microsoft akan mula mengubah hala pengguna membuka Program dan Ciri di bawah Panel Kawalan kepada “Apl & Ciri” dalam Tetapan.

Walaupun halaman Apl & Ciri mempunyai semua ciri yang disediakan oleh Panel Kawalan, sesetengah pengguna mungkin tidak menyukai antara muka pengguna.

Apl tetapan menawarkan reka letak berasaskan senarai dan item terletak di bawah satu sama lain. Sebaliknya, Panel Kawalan menawarkan susun atur berasaskan jadual di mana item duduk secara menegak dengan maklumat tambahan dalam setiap lajur dan baris.

Dalam kes di atas, penggantian moden Panel Kawalan menggunakan banyak jarak dan juga mengurangkan bilangan aplikasi yang disenaraikan pada satu halaman.

Begitu juga, halaman Apl & Ciri juga tidak disertakan dengan pengepala melekit untuk pilihan pengisihan. Ini bermakna anda perlu menatal ke atas untuk mengakses pilihan Penapis yang disediakan oleh apl Tetapan moden.

Binaan pratonton Windows 10 juga disertakan dengan alat moden baharu yang membolehkan anda mengurus kawasan pengurusan cakera dalam sistem pengendalian. Anda boleh mengakses skrin “Urus Cakera dan Kelantangan” baharu di bawah Tetapan > Sistem > Storan.

Alat baharu ini ialah alternatif moden Microsoft untuk snap-in Pengurusan Cakera (Microsoft Management Console).

Ia kini dilengkapi dengan antara muka pengguna yang sangat asas dan integrasi yang lebih baik dengan Tetapan Storan Windows 10, tetapi beberapa ciri utama tiada dalam versi moden jika dibandingkan dengan snap-in Pengurusan Cakera semasa.

Sebagai contoh, alat cakera baharu tidak dapat memaparkan gambaran grafik pemacu fizikal yang dipasang.

Begitu juga, jika anda membuka volum atau partition, anda tidak boleh menyemak imbas maklumat volum/partition lain. Navigasi terhad kepada volum/pembahagian storan tertentu sahaja.

Sebaliknya, alat Pengurusan Cakera warisan datang dengan dua bahagian: Bahagian Atas dan bahagian bawah. Bahagian atas mengandungi senarai semua partition yang Windows kenali dan bahagian bawah disertakan dengan perwakilan storan grafik pemacu.

Sekurang-kurangnya buat masa ini, Microsoft telah mengesahkan bahawa utiliti Pengurusan Cakera warisan tidak akan diubah hala ke versi moden.

Dalam binaan pratonton yang baru dikeluarkan, Microsoft sedang menguji bendera yang akan membolehkan akses kepada versi moden ciri Ruang Storan.

Bagi mereka yang tidak sedar, Ruang Storan ialah ciri yang membolehkan anda membuat ‘Kolam’ di mana berbilang cakera dengan saiz dan antara muka yang berbeza dikumpulkan bersama. Windows 10 melihat Pool (Ruang Storan) sebagai satu cakera besar.

Ciri ini pada masa ini tersedia dalam Panel Kawalan sahaja, tetapi ia juga akan datang ke apl Tetapan dalam keluaran Windows 10 yang akan datang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *