Windows 10 KB5000850 kini dilancarkan dengan penambahbaikan

Versi legasi Microsoft Edge yang diberi nama kod ‘Spartan’ tidak akan dihantar dengan Windows 10 versi 21H1 dan lebih baharu, menurut dokumentasi sokongan yang dikemas kini. Untuk versi Windows yang lebih lama, Microsoft Edge Legacy akan hilang apabila kumpulan kemas kini kumulatif seterusnya dikeluarkan pada 13 April.

Edge berasaskan Chromium baharu Microsoft ialah penyemak imbas lalai dalam Windows 10 versi 20H2, tetapi sistem pengendalian masih disertakan dengan Edge lama. Dalam erti kata lain, Windows 10 kini dilengkapi dengan tiga pelayar yang diprapasang: Chromium Edge (lalai), Microsoft Edge Legacy (tersembunyi) dan Internet Explorer (pilihan/dilumpuhkan).

Sokongan untuk Edge Legacy berakhir pada 9 Mac dan kemas kini terkumpul April 2021 yang akan datang akan mengalih keluar penyemak imbas daripada versi OS yang lebih lama.

Kini, dalam kemas kini kepada dokumen sokongan pada 6 Mac, Microsoft secara senyap-senyap mengesahkan bahawa Windows 10 21H1 akan menjadi versi pertama dihantar tanpa Edge legasi, yang bermaksud penyemak imbas telah dialih keluar sepenuhnya.

Selepas kemas kini ciri, anda tidak akan dapat mencari penyemak imbas dalam OS lagi atau menjalankan dua versi Microsoft Edge bersebelahan.

Walau bagaimanapun, apl Microsoft Store (UWP) yang menggunakan EdgeHTML tidak terjejas kerana WebView kekal disokong.

Untuk versi Windows 10 yang lebih lama, perubahan ini akan disertakan dalam kemas kini kumulatif April 2021. Ini termasuk versi 1809, versi 1903, versi 1909, versi 2004 dan versi 20H2.

Selepas kemas kini ini, Windows 10 akan mempunyai Chromium Edge dan Internet Explorer (dilumpuhkan/pilihan).

Dalam Microsoft Edge lama, Microsoft telah mula memberi amaran kepada pengguna bahawa mereka harus ‘memuat turun versi baharu Microsoft Edge hari ini’.

Seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin di atas, pemberitahuan Microsoft Edge juga mengingatkan pengguna bahawa sokongan untuk penyemak imbas telah ditamatkan dan tiada kemas kini keselamatan baharu akan dikeluarkan.

Langkah ini dijangka meningkatkan bahagian pasaran Microsoft Edge. Sudah tentu, Google Chrome masih mendominasi permainan penyemak imbas, tetapi lebih ramai pengguna telah beralih kepada Microsoft Edge dalam tempoh 6 bulan yang lalu.

Versi baharu Edge, berdasarkan enjin Chromium Google, datang dengan peningkatan besar dan lebih baik daripada Chrome dari segi prestasi dan ciri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *