Windows 10 akan mendapat satu lagi perubahan salin dan tampal yang besar

Microsoft sedang mengusahakan ciri baharu untuk aplikasi papan kekunci mudah alih utama SwiftKey yang akan mengubah cara kandungan papan keratan disalin dan ditampal pada Windows 10.

Dengan Kemas Kini Windows 10 Oktober 2018, Microsoft menambah sokongan ‘Cloud Clipboard’ pada sistem Windows 10.

Papan Klip Awan, yang boleh diakses menggunakan pintasan papan kekunci Win+V, menawarkan sejarah teks dan imej yang anda salin sebelum ini. Ia juga membolehkan anda menyemat kandungan yang kerap digunakan dan menyegerakkannya pada peranti Windows anda.

Teks yang disalin, imej dan kod HTML dalam sejarah papan keratan ini dikongsi merentas semua peranti Windows yang dilog masuk ke akaun Microsoft yang sama. Selepas dua tahun menunggu, pengalaman yang sama turut hadir pada telefon dengan papan kekunci SwiftKey Microsoft.

Papan Klip Windows 10

Dalam versi beta Papan Kekunci SwiftKey untuk Android, Microsoft sedang menguji pilihan baharu yang dipanggil “Segerakkan sejarah papan keratan ke awan”.

‚ÄúSalin dan tampal teks daripada peranti anda yang lain. Apabila ini dihidupkan, Microsoft menerima data papan keratan anda untuk disegerakkan merentasi peranti Windows anda,” huraian ciri itu berbunyi.

Aplikasi SwiftKey pada Android telah banyak berkembang sejak kebelakangan ini dan sokongan untuk Cloud Clipboard jelas merupakan perkara yang betul untuk dilakukan.

Perlu diingat bahawa Microsoft pada asalnya mula mengusahakan sokongan Cloud Clipboard untuk Android pada 2018 dan pembangunan telah dijeda tahun lepas, tetapi nampaknya syarikat itu akhirnya mengusahakannya semula.

Selepas sokongan Papan Klip Awan tiba di SwiftKey, anda boleh menyalin ayat pada telefon Android dan mengaksesnya dalam sejarah papan keratan Windows 10. Begitu juga, anda juga boleh menyegerakkan papan keratan Windows anda ke SwiftKey dan mengakses papan keratan pada peranti Android anda.

UI sejarah papan keratan

Contohnya, jika anda menyalin teks atau URL pada telefon anda, anda boleh menampal URL tersebut dalam Edge, Chrome atau penyemak imbas lain pada PC anda dalam beberapa saat.

SwiftKey juga mendapat UI sejarah papan keratan awan terbina dalam halaman papan keratannya sendiri dan anda boleh mengaksesnya dengan mengetik butang papan keratan dalam bar alat.

Penyegerakan papan klip dalam apl Telefon Anda

Perlu diingatkan juga bahawa apl Telefon Anda Microsoft untuk Windows 10 sudah pun menyokong salin dan tampal merentas peranti, tetapi ciri ini pada masa ini eksklusif untuk telefon Samsung tertentu sahaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *