Wi-Fi titik ke titik merapatkan antara bangunan dengan cara yang murah dan mudah – swiftheadline

Jim Salter

Memanjangkan Wi-Fi anda dengan betul dari satu bangunan ke bangunan lain, malangnya, adalah satu seni rahsia tetapi ia tidak semestinya sukar atau mahal. Rahsia kebanyakannya terletak pada mengetahui alat yang sesuai untuk pekerjaan itu. Ini ialah kerja yang tidak sepatutnya melibatkan pemanjang jarak atau bergantung pada kepingan jaringan Wi-Fi standard. Berita baiknya ialah, dengan peralatan yang betul, anda boleh menyambungkan rumah anda ke bangunan luar tanpa sama ada kepakaran profesionalatau ahli sihir parit dan kili kabel gred pengebumian.

Walaupun rumah tangga Salter (generasi sekarang) ditanam dengan kukuh di pinggir bandar, ibu bapa saya tinggal di luar bandar apabila mereka berpindah lebih dekat dengan cucu mereka. Tempat mereka cantik, tetapi ia adalah jenis rumah di mana pemotong rumput yang menunggang adalah pilihan traktor dengan babi belukar adalah satu keperluan. Traktor tersebut tinggal di sebuah bangsal kira-kira 80 meter dari rumah itu, kebanyakannya adalah hutan yang sederhana. Dan itu menjadikannya calon ujian yang sangat baik untuk percubaan rangkaian DIY kecil.

Matlamat kami dalam latihan ini adalah untuk tidak keluar sekeras mungkin dengan memasang dan menyasarkan segala-galanya dengan ketepatan milimeter. Sebaliknya, kami hanya mahu menunjukkan bahawa menyambungkan dua bangunan secara wayarles dengan cepat, murah dan mudah boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Malah, anda juga boleh menikmati hasil yang lebih daripada yang boleh diterima pada akhirnya.

Apabila anda ingin memanjangkan rangkaian secara wayarles dari satu bangunan ke bangunan yang lain, jawapan terbaik adalah hampir selalu kabel sebaik-baiknya kabel gred pengebumian, sama ada Ethernet atau gentian, diletakkan di dalam saluran dan ditanam beberapa kaki di bawah tanah. Tetapi itulah mahal. Jika semua yang anda perlukan hanyalah akses Internet yang baik di rumah kolam atau bangsal berdekatan, ia hampir pasti berlebihan.

Sebaliknya, penyelesaian yang melibatkan Wi-Fi omnidirectional hampir tidak pernah berfungsi dengan baik. Kami telah melihat orang ramai mencubanya dengan segala-galanya daripada pemanjang julat kepada hanya memisahkan kit jaringan Wi-Fi antara bangunan. Jawapan yang betul di sini ialah, sebaliknya, Wi-Fi arah ke titik, seperti sepasang kit yang baru-baru ini kami uji jambatan luar 2.4GHz CPE210 dan 5GHz CPE510 TP-Link yang murah.

Iklan

Pemasaran dan dokumentasi mengenai ini dan kit point-to-point yang lain ditujukan tepat kepada pemasang profesional, bukan pemilik rumah. Frasa seperti “pemasangan profesional sahaja,” “lekapan menara” dan “garis penglihatan yang jelas sepenuhnya” muncul dengan kerap. Jika anda cuba merapatkan jarak beberapa kilometer, panduan ini agak munasabah. Tetapi untuk perbezaan yang lebih pendek, anda boleh menjadi lebih ceroboh.

Saya sengaja menyimpan perkara sebagai ceroboh dan ringkas di sini seboleh mungkin. Daripada memasang peranti Titik Akses rumah ke garis bumbung, saya mengikatnya dengan zip pada “pokok kucing” di ruang tamu dan menghalakannya dengan longgar ke bangsal melalui tingkap gambar. Di bahagian kandang, saya hanya meletakkan Pelanggan di atas rak utiliti dan saya sengaja menghalakannya beberapa darjah di luar pusat dari unit di rumah.

Kedua-dua kit TP-Link ini dan banyak jambatan Wi-Fi arah bersaing dijalankan pada protokol 802.11n (Wi-Fi 4) yang lebih lama dan menggunakan satu radio sahaja. Anda boleh membeli sama ada versi 2.4 GHz atau versi 5 GHz. Dan walaupun tergoda untuk berfikir, “Oh, 5 GHz akan menjadi lebih pantas,” itu jarang berlaku.

Walaupun Wi-Fi 5 GHz secara teknikal mampu menghasilkan daya pemprosesan yang lebih tinggi daripada 2.4 GHz, ia menawarkan julat dan penembusan yang kurang. Ini adalah faktor penting jika anda perlu menebuk beberapa dinding atau sekeping kecil kayu. Apabila bercakap tentang ini dan banyak jambatan Wi-Fi murah yang lain, faktor pengehad biasanya bukan Wi-Fi, tetapi antara muka Ethernet berwayar.

Kedua-dua CPE210 dan CPE510 mempunyai antara muka berwayar Fast Ethernet (100Mbps), bukan gigabit. Ini bermakna apa-apa yang lebih daripada 100Mbps dibazirkan dengan berkesan. Kebanyakan orang di kawasan luar bandar harus menggunakan 2.4 GHz untuk julat dan penembusannya yang lebih besar. Orang ramai di kawasan pinggir bandar yang padat mungkin mahu memilih 5 GHz sebaliknya, khususnya untuk julat dan penembusannya yang lebih rendah terutamanya jika rumah jiran lain betul-betul sejajar dengan jambatan yang sedang dibina.

TP-Link juga menawarkan AP point-to-point yang lebih baharu dan lebih menarik. Saya tidak mempunyai peluang untuk menguji peranti tertentu itu, tetapi ia mempunyai 802.11ac (Wi-Fi 5) dan antara muka gigabit jika anda memerlukan lebih daripada 100Mbps, ia mungkin patut dipertimbangkan. Tetapi sebagai tambahan kepada beberapa kos tambahan, CPE710 memerlukan lebih banyak usaha untuk dipasang dengan betul kerana kerumitan fizikalnya.

Iklan

AP titik ke titik mudah ini hanya mempunyai satu port padanya: antara muka Ethernet 100Mbps, tersembunyi di sebalik panel akses tahan cuaca. Antara muka tunggal itu menyediakan titik akses dengan kedua-dua kuasa dan data.

Jika anda sudah mempunyai suis Power over Ethernet (PoE), anda boleh menggunakannya untuk menyuap AP anda sama seperti anda menggunakan kamera atau peranti lain. Jika anda tidak mempunyai suis PoE, anda hanya boleh menggunakan penyuntik PoE yang disertakan dengan CPE210/CPE510 sebaliknya penyuntik mempunyai satu palam kuasa AC, satu port Ethernet “Data” yang anda palamkan ke rangkaian anda dan satu Kuasa + Data Port Ethernet yang pergi ke AP.

Di bahagian terpencil, perkara berfungsi sama. Anda menggunakan sama ada suis PoE atau penyuntik yang disertakan untuk menghidupkan dan menyuap pusat akses. Jika anda menggunakan penyuntik, port “Data” boleh dipalamkan ke dalam satu peranti secara terus atau dipalamkan ke suis untuk menyalurkan keseluruhan rangkaian.

Walaupun jambatan TP-Link menyokong penyambungan peranti klien cth, komputer riba, telefon dan tablet kepada mereka secara langsung, saya tidak mengesyorkan berbuat demikian. Mengkonfigurasikan berbilang peranti untuk menggunakan jalur dan saluran Wi-Fi yang sama seperti yang dilakukan oleh AP jambatan akan memberi kesan teruk pada kualiti pautan titik ke titik.

Jika anda tertanya-tanya bagaimana untuk mendapatkan “Wi-Fi seluruh gudang,” mudah sahaja menyambungkan Titik Akses Wi-Fi seperti EAP-225 TP-Link ke output jambatan. Jika anda mengkonfigurasinya supaya mempunyai SSID (nama rangkaian) dan kata laluan yang sama yang anda gunakan untuk menyambung di rumah anda, peranti anda akan merayau secara automatik ke kedua-dua belah pautan.

Jika anda menggunakan jaringan Wi-Fi seperti Eero di rumah utama anda, anda mungkin tidak mahu menggunakan pendekatan pusat akses kendiri yang digariskan di atas. Sebaliknya, bawa salah satu nod kit mesh anda keluar ke bangsal atau rumah tetamu dan palamkan antara muka Ethernetnya ke dalam CPE210/CPE510. Nod Eero akan menganggap dirinya disambungkan terus kepada saudara kandungnya melalui wayar, dan segala-galanya akan “hanya berfungsi” seolah-olah kandang Eero masih merupakan rumah Eero.

Jambatan TP-Link yang saya uji menggunakan antara muka konfigurasi “Pharos” TP-Link. Untuk log masuk ke AP jambatan berkuasa Pharos yang serba baharu, anda memerlukan komputer riba atau PC dengan antara muka Ethernet, yang akan anda palamkan ke rangkaian yang sama dengan unit jambatan. (Di bahagian jauh, anda akan palamkan terus ke port “Data” penyuntik kuasa AP.)

Selepas memberikan PC anda alamat IP statik buat sementara waktu dalam subnet 192.168.0.x sebagai contoh, 192.168.0.10 anda menyemak imbas ke alamat IP lalai kilang AP di https://192.168.0.254/. Selepas lalai admin:admin log masuk, anda akan digesa untuk memilih nama pengguna dan kata laluan baharu, kemudian dibawa ke wizard Persediaan Pantas.

Baca artikel asal di sini

Penafian tanggungjawab! Swiftheadline ialah pengagregat automatik di seluruh media global. Semua kandungan boleh didapati secara percuma di Internet. Kami baru saja menyusunnya dalam satu platform untuk tujuan pendidikan sahaja. Dalam setiap kandungan, hiperpautan ke sumber utama ditentukan. Semua tanda dagangan adalah milik pemilik sah mereka, semua bahan kepada pengarangnya. Jika anda pemilik kandungan dan tidak mahu kami menerbitkan bahan anda di tapak web kami, sila hubungi kami melalui emel [email protected]. Kandungan akan dipadamkan dalam masa 24 jam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *