WHO mengesyorkan kenaikan cukai alkohol di Eropah untuk melawan kanser, Berita Eropah & Berita Teratas

COPENHAGEN (AFP) – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Isnin (20 Sep) mengesyorkan menggandakan cukai alkohol di Eropah sebagai cara untuk mencegah hampir 5,000 kematian akibat kanser setiap tahun.

Meningkatkan cukai ke atas minuman beralkohol adalah “salah satu langkah terbaik” untuk mencegah kanser dengan “impak yang berpotensi tinggi”, kata pejabat Eropah WHO, sambil menambah bahawa negara seperti Rusia dan UK akan mendapat manfaat paling banyak.

Pengambilan alkohol dikaitkan secara penyebab dengan rongga mulut, farinks, esofagus, kolorektal, hati, laring dan kanser payudara wanita, kata WHO.

WHO berkata unjuran modelnya menunjukkan “anggaran 10,700 kes kanser baharu dan 4,850 kematian kanser berkaitan alkohol boleh dielakkan setiap tahun di Wilayah Eropah WHO dengan menggandakan duti eksais semasa ke atas minuman beralkohol”.

Ini mewakili kira-kira enam peratus kes baharu dan kematian akibat kanser berkaitan alkohol di rantau Eropah WHO, yang terdiri daripada 53 negara dan wilayah dan termasuk Rusia dan beberapa negara Asia Tengah.

Pejabat wilayah WHO berkata ia menganggarkan bahawa 180,000 kes dan 85,000 kematian setiap tahun “dianggarkan berpunca daripada alkohol”.

Bagi WHO, tahap cukai alkohol semasa kekal “rendah” di banyak bahagian Eropah, terutamanya di 27 negara Kesatuan Eropah.

Rusia, UK dan Jerman akan menyelamatkan paling banyak nyawa dengan mengguna pakai langkah cukai, dengan 725, 680 dan 525 kematian masing-masing dielakkan, menurut model yang diterbitkan dalam The Lancet, jurnal perubatan Britain.

Ia berkata penggandaan cukai khususnya akan membantu dalam mencegah kematian akibat kanser payudara (1,000 kematian setahun) dan kanser kolorektal (1,700).

WHO berkata 4.8 juta kes baharu kanser telah didiagnosis di Eropah pada 2020.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *