WhatsApp lwn Signal – Perbandingan terperinci keselamatan dan ciri

Bimbang tentang kemas kini terbaharu Dasar Privasi WhatsApp 2021 dan mempertimbangkan untuk beralih kepada alternatif? Nah, anda tidak bersendirian. Salah satu soalan utama di fikiran semua orang ialah WhatsApp atau Signal apakah bezanya, dan yang manakah harus anda gunakan? Saya melakukan beberapa penggalian dan mencuba kedua-dua apl untuk memberikan anda perbandingan terperinci ciri dan privasi ini.

Perkara pertama yang terlintas di fikiran apabila mempertimbangkan keselamatan ialah penyulitan hujung ke hujung. Berita baiknya ialah WhatsApp menggunakan ini pada semua mod komunikasi, seperti mesej teks dan audio, panggilan suara dan video, foto dan apa sahaja yang anda kongsi. Oleh itu, hanya anda dan penerima boleh melihat maklumat yang ditukar, dan WhatsApp tidak mengungkitnya.

Lebih-lebih lagi, WhatsApp menggunakan protokol E2E yang sama seperti Signal, dibangunkan oleh Open Whisper Systems. Ini bagus kerana ia adalah sumber terbuka dan telah disemak sebagai salah satu protokol E2E yang paling selamat untuk platform pemesejan.

Walau bagaimanapun, WhatsApp tidak menyulitkan sandaran tempatan dan awan anda. Ia juga tidak menyulitkan metadata yang digunakan untuk membawa komunikasi antara dua titik akhir. Ini menimbulkan kebimbangan kerana ia memberikan maklumat pihak berkuasa tentang siapa yang anda hantar mesej, bila dan berapa lama.

Tambahan pula, mengikut dasar baharu, berikut ialah data yang WhatsApp akan kumpulkan tentang anda dan kongsi dengan Facebook dan berkemungkinan dengan pihak ketiga yang lain juga:

Bagi ciri keselamatan yang dikawal pengguna, WhatsApp membenarkan anda menyediakan kunci aplikasi serta pengesahan dua faktor (2FA) jika anda suka. Ini agak standard untuk aplikasi pemesejan lain juga.

Secara keseluruhan, WhatsApp menyediakan beberapa ciri keselamatan yang penting. Tetapi dasar privasi baharu itu menimbulkan kekecohan kerana pendedahan baharu tentang cara data akan dikongsi dengan Facebook dan pihak ketiga yang lain. Selain itu, WhatsApp juga telah menghadapi pelanggaran data yang menyebabkannya dalam cahaya yang kurang baik. Ini adalah salah satu sebab utama untuk mempertimbangkan alternatif seperti Signal.

Sama seperti WhatsApp, Signal memastikan penyulitan hujung ke hujung semua mesej anda melalui Protokol Isyarat sumber terbuka. Tetapi ia pergi lebih jauh dan menyulitkan metadata juga untuk privasi pengguna yang lengkap. Tiada siapa yang boleh melihat butiran tentang siapa yang menghantar mesej kepada siapa, malah Signal.

Selanjutnya, Signal juga menyokong panggilan kumpulan yang disulitkan dan menyulitkan semua fail tempatan anda dengan kod laluan 4 digit. Anda juga boleh membuat sandaran yang disulitkan setempat untuk sembang anda.

Bersama-sama ini, anda boleh mengunci Isyarat dengan kod laluan atau biometrik dan disediakan 2FA. Anda juga boleh memilih untuk mendayakan keselamatan skrin, yang bermaksud bahawa apabila anda bertukar kepada apl lain, skrin pratonton apl Isyarat kelihatan kosong untuk menghalang mata yang mengintip.

Isyarat juga membolehkan anda menyampaikan panggilan suara kepada pelayannya, jadi identiti anda kekal tersembunyi daripada kenalan anda. Ini serupa dengan apa yang dilakukan oleh VPN. Selanjutnya, terdapat pilihan terbina dalam untuk menyembunyikan alamat IP anda. Satu-satunya data yang Signal kumpulkan tentang anda ialah maklumat hubungan anda.

Akhir sekali, Signal mempunyai editor foto hebat yang membolehkan anda mengaburkan wajah sebelum menghantar imej atau mengalih keluar sebarang maklumat sensitif daripada foto untuk privasi yang dipertingkatkan. Saya mesti katakan, perhatian terhadap perincian patut dipuji dan menjadikan Signal menonjol sebagai aplikasi pemesejan yang paling selamat.

WhatsApp cukup kaya dengan ciri dan membolehkan anda berbual kumpulan dengan 256 ahli serta panggilan video kumpulan dengan lapan orang. Anda juga boleh menyiarkan mesej kepada berbilang orang dan berkongsi detik atau perkataan istimewa menggunakan bahagian Status yang serupa dengan Cerita di Facebook dan Instagram.

Ini menjadikan WhatsApp serupa dengan platform media sosial dan bukannya sekadar aplikasi pemesejan. Selanjutnya, ia menawarkan kemudahan sandaran percuma kepada pembekal pihak ketiga seperti iCloud dan Google Drive, menjadikannya mudah untuk memulihkan sembang anda jika anda kehilangannya atau menukar peranti anda. Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan di atas, sandaran ini tidak disulitkan untuk menimbulkan risiko privasi.

Baru-baru ini, WhatsApp telah menambah kefungsian untuk menghilangkan mesej juga, yang, apabila dihidupkan, menjadikan mesej musnah sendiri selepas tujuh hari dihantar. Mari lihat bagaimana ini dibandingkan dengan Signal.

Walaupun Signal menawarkan ciri serupa seperti sembang kumpulan dan panggilan video, tiada pilihan untuk Menyiarkan mesej kepada berbilang orang pada masa yang sama atau menyiarkan Cerita. Tetapi batasan ini tidak menjadi kebimbangan apabila privasi adalah keutamaan anda.

Secara terang-terangan, anda boleh menghantar mesej yang hilang yang merosakkan diri selepas selang masa pratetap sesingkat 5 saat hingga selama seminggu.

Terdapat juga ciri “Nota kepada Diri” di mana anda boleh menyimpan rekod tentang sebarang pemikiran atau peringatan yang berlalu sesuka hati.

Walau bagaimanapun, satu ciri penting yang hilang ialah pilihan untuk sandaran awan, yang bermakna anda tidak akan dapat memulihkan mesej anda jika anda secara tidak sengaja memadamkannya, menukar peranti anda atau menukar nombor anda. Tetapi anda boleh membuat sandaran tempatan yang disulitkan pada peranti anda jika anda mahu.

Aspek lain di mana Signal ketinggalan di belakang WhatsApp ialah ia tidak mempunyai pangkalan pengguna yang begitu luas pada masa ini. Berbanding dengan 2 bilion pengguna aktif bulanan WhatsApp, Signal mempunyai 10-20 juta. Selain itu, anda tidak boleh menyegerakkan mesej lama anda merentas iOS/Android pada macOS/Windows.

Pada pendapat jujur ​​saya, bagi pengguna WhatsApp biasa, tidak ada sebab untuk beralih kepada Signal, terutamanya jika anda sudah menggunakan Facebook dan Instagram. Tiada apa-apa yang mengancam yang boleh dilakukan oleh syarikat dengan data anda sekarang. Walau bagaimanapun, jika anda terlalu mengambil berat tentang privasi dan ingin menjauhkan diri daripada Facebook, Signal boleh menjadi alternatif WhatsApp terbaik untuk anda.

Walaupun saya telah memuat turun dan mencuba Signal, saya akan terus menggunakan WhatsApp juga, sekurang-kurangnya buat masa ini. Apa pendapat anda? Adakah anda akan beralih, atau adakah anda seperti saya dan terlalu terikat dengan WhatsApp untuk membuat perubahan? Saya ingin mendengar pendapat anda dalam komen di bawah.

Anda juga ingin membaca siaran ini:

Ringkasan terbaik setakat ini – perkara yang boleh membantu ialah penerangan tentang cara untuk pergi ke skrin Privasi Apl ini.

Ucapan yang bagus! Maklumat yang cukup untuk membuat keputusan termaklum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *