Warga Vietnam Amerika, yang pernah kehilangan tempat tinggal, bergerak untuk membantu rakyat Afghanistan, Berita & Cerita Teratas Amerika Syarikat

SEATTLE (NYTIMES) – Pada tengah malam, Uyen Nguyen menyusuri tanah paya berumput bersama ibu dan tiga adik-beradiknya sehingga mereka tiba di pinggir lautan, di mana sebuah bot nelayan kecil yang usang terdampar di atas pasir. Ia bertolak dengan 31 orang berkerumun di atasnya.

Ia adalah tahun 1985, sedekad selepas Saigon jatuh, dan percubaan terakhir mereka untuk melarikan diri dari Vietnam. Beberapa hari kemudian, enjin bot itu terbantut, menyebabkan penumpang terkandas di laut selama kira-kira sebulan dan memaksa mereka menangkap air hujan untuk menampung kehidupan mereka. Sepuluh orang maut, termasuk ibu Nguyen dan dua adik-beradiknya. Yang lain, termasuk Nguyen, 10, dan abangnya yang berusia 15 tahun, diselamatkan oleh nelayan dan dibawa ke kem pelarian di Filipina.

Cik Nguyen, kini 46, memikirkan pelarian itu selepas melihat imej warga Afghanistan yang bersesak-sesak di dalam pesawat tentera AS pada Ogos, terdesak untuk meninggalkan negara yang dilanda perang selama beberapa dekad. Persamaan yang tidak dapat disangkal, katanya, telah memaksanya untuk membantu warga Afghanistan yang situasinya sama dengan apa yang dialaminya.

“Kami tidak boleh berdiam diri, terutamanya kerana kami sama ada pelarian atau anak pelarian,” kata Cik Nguyen, seorang usahawan di Seattle, yang akhirnya berhijrah ke Amerika Syarikat dengan abangnya sebagai anak bawah umur tanpa ditemani. “Saya tidak nampak pilihan untuk tidak melakukan sesuatu.”

Perang Vietnam telah lama berdiri sebagai simbol kegagalan Amerika, dengan beribu-ribu orang Vietnam ditinggalkan selepas tentera AS dengan pantas berundur dan tentera komunis menggulingkan Saigon.

Bagi ramai yang berjaya sampai ke AS, menyaksikan keluar huru-hara sekutu Amerika berlaku di Afghanistan ketika Taliban menawan wilayah demi wilayah membangkitkan peringatan tentang pengalaman mengerikan mereka sendiri yang melarikan diri dari negara asal mereka.

Tetapi adegan yang amat menyakitkan itu juga telah menjadi pemangkin kepada rakyat Vietnam Amerika di seluruh negara untuk bergerak menyokong rakyat Afghanistan. Ramai telah menawarkan rumah mereka, menganjurkan kutipan dana dan memulakan kempen advokasi politik.

Kira-kira 64,000 orang yang dipindahkan telah tiba di AS sejak Taliban merampas Kabul pada musim panas, dengan majoriti menghabiskan beberapa minggu di pangkalan tentera sebelum mereka ditempatkan semula. Orang Afghanistan itu kini membina semula kehidupan mereka di negara asing, seperti yang dilakukan oleh beribu-ribu orang Vietnam lebih 40 tahun lalu.

Satu hari selepas kerajaan Afghanistan tumbang, Cik Nguyen menghantar mesej kepada sekumpulan rakan dan mencadangkan untuk memulakan sebuah organisasi yang akan merekrut keluarga Amerika Vietnam untuk menjadi tuan rumah aliran orang Afghanistan ke kawasan Seattle. Lima sahabat itu mengasaskan Viets4Afghans, yang pada mulanya bertujuan untuk mendapatkan 75 keluarga – satu tanda tahun Saigon jatuh. Lebih daripada 100 telah menawarkan diri secara sukarela.

Cik Thanh Tan, 40, seorang wartawan dan pembuat filem di Seattle yang membantu memulakan kumpulan itu, berkata bapanya, seorang pegawai Vietnam Selatan, memutuskan untuk meninggalkan Vietnam selepas dihantar ke kem pendidikan semula selama enam bulan selepas tamat perang. Seperti sekutu tentera AS yang lain, dia menjadi sasaran tindakan balas. Dia melarikan diri dengan bot pada Oktober 1978, sampai ke Malaysia sebelum tiba di Olympia, Washington.

Ibu bapa Cik Tan sering bercerita tentang orang Amerika yang membantu mereka mencari pekerjaan dan menetap semula. Ada yang berkawan dengan ibu bapanya, menjemput mereka ke rumah mereka dan menawarkan makanan. Orang Vietnam yang telah menetap di Amerika sebelum ini turut membantu bapanya mencari kerja membersihkan restoran dan sekolah semasa dia mengikuti kelas kolej komuniti.

Kumpulannya kini berharap untuk melakukan perkara yang sama untuk warga Afghanistan yang tiba dengan sedikit harta benda atau saudara mara di negara itu. Walaupun Cik Tan mengakui bahawa terdapat perbezaan yang jelas antara kedua-dua peperangan, beliau berkata terdapat pengalaman yang dikongsi bersama di kalangan pelarian.

“Kami memahami pengalaman apa yang dilalui oleh rakyat Afghanistan dengan cara yang hanya segelintir orang lain dapat melakukannya,” katanya.

Tidak jelas berapa ramai warga Vietnam Amerika yang mengalu-alukan pemindahan warga Afghanistan, tetapi Cik Krish O’Mara Vignarajah, presiden Perkhidmatan Imigresen dan Pelarian Lutheran di Baltimore, menganggarkan ratusan warga Vietnam Amerika telah menghubungi agensi itu dan menawarkan diri untuk menjadi tuan rumah atau menaja. pelarian Afghanistan.

“Saya melihatnya berulang kali,” katanya. “Orang yang sedang menerima kerja ini ingin memberikannya kepada orang lain.”

Bagi Encik Abdul Aman Sediqi, 36, yang tiba di Houston bersama isteri dan dua anak lelakinya selepas melarikan diri dari Kabul pada 16 Ogos, Dr Tram Ho memainkan peranan penting dalam melengkapkan apartmen mereka.

Mereka pertama kali bertemu di Walmart, tempat Dr Ho dan keluarganya membantu memilih pinggan dan peralatan dapur, bersama-sama pakaian bertemakan Superman untuk anak lelaki Encik Sediqi, yang berumur satu dan tiga tahun. Kedua-dua keluarga itu berkomunikasi melalui Cik Sanya Wafeq, pengurus kes Encik Sediqi di YMCA International.

Pada mulanya, Encik Sediqi berkata, dia tidak tahu mengapa Dr Ho ingin membeli barang untuk keluarganya. Tetapi selepas dia memberitahunya bahawa dia adalah pelarian dari Vietnam, dia berkata dia faham.

“Keluarga itu mempunyai pengalaman yang sama seperti kami – meninggalkan segala-galanya,” katanya dalam temu bual yang diterjemahkan oleh pengurus kesnya.

Dr Ho, 52, yang melarikan diri dari Vietnam ketika berusia 12 tahun, berkata dia memberi jaminan kepada Encik Sediqi bahawa keluarganya akhirnya akan menyesuaikan diri dengan kehidupan di Amerika, seperti yang dilakukan keluarganya ketika mereka tiba di Houston beberapa dekad lalu.

“Ini adalah tanah peluang,” katanya kepadanya. “Bekerja keras sahaja. Impian Amerika anda akan tercapai.”

Dia berkata bapanya bekerja sebagai mekanik untuk menyara enam anaknya melalui kolej.

Dr Ho mengimbas kembali kesukaran untuk menguasai bahasa Inggeris ketika dia mula-mula berpindah ke sini, tetapi memberitahu Encik Sediqi bahawa anak-anaknya mungkin akan dapat mempelajari bahasa itu dengan cepat kerana mereka jauh lebih muda daripadanya.

Di Springboro, Ohio, Encik Daklak Do telah berjanji untuk mengupah sekurang-kurangnya 15 pelarian Afghanistan di syarikatnya, Advanced Engineering Solutions, yang membekalkan alatan dan peralatan untuk industri automotif dan aeroangkasa.

Encik Do, 65, melarikan diri dari Vietnam pada 1980 dengan menaiki bot bersama abang dan anak saudaranya. Selepas menghabiskan dua tahun di kem pelarian di Indonesia, dia tiba di Ohio dan mendapat pekerjaan sebagai pencuci pinggan di restoran Bob Evans. Dia berkata dia mahu “membalas budi” kepada rakyat Amerika yang menerimanya beberapa dekad lalu.

“Mereka memberi saya peluang untuk bersekolah, membuka perniagaan sendiri,” katanya. “Saya sangat menghargainya, dan itulah sebabnya saya mahu mengembalikannya kepada orang yang sama seperti saya dahulu.”

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *