Wabak Fujian dengan 139 kes Covid-19 menguji pendekatan toleransi sifar China, Berita Asia Timur & Berita Teratas

BEIJING – Pendekatan toleransi sifar China terhadap Covid-19 sekali lagi diuji ketika wabak varian Delta merebak di wilayah Fujian, menimbulkan persoalan mengenai sempadan negara yang dikatakan kedap air dan pemeriksaan kuarantin.

Wabak terbaharu yang mula dikesan Jumaat lalu (10 Sept) di bandar Putian menunjukkan petanda ia merebak dengan pantas.

Kes meningkat lebih daripada dua kali ganda setiap hari, daripada 22 pada hari Ahad kepada 59 pada hari berikutnya, seperti yang dilaporkan oleh Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan.

Setakat jam 8 pagi Selasa, pihak berkuasa wilayah berkata 139 kes yang disahkan telah dilaporkan di tiga bandar Fujian, yang selain Putian, termasuk Xiamen dan Quanzhou.

Ujian awal menunjukkan bahawa strain Delta yang sangat berjangkit berada di belakang wabak semasa.

Pihak berkuasa China telah beralih kepada buku permainan mereka yang sudah usang mengenai penutupan, pengesanan kenalan dan ujian besar-besaran untuk mengekang penyebaran virus.

Xiamen dan Putian, bandar masing-masing lima juta dan 3.2 juta penduduk, telah memulakan ujian besar-besaran.

Pelajar telah diberitahu untuk tinggal di rumah kerana sekolah kembali kepada kelas dalam talian, manakala pergerakan masuk dan keluar dari kawasan kediaman adalah terhad.

Lonjakan kes semasa berlaku hanya beberapa minggu selepas China berjaya mengekang satu lagi wabak varian Delta yang bermula di lapangan terbang Nanjing – dan ketika negara itu bersiap sedia untuk cuti Hari Kebangsaan selama seminggu yang lazimnya melihat pengembara merentasi negara.

Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan memberitahu CCTV penyiar negeri bahawa keadaan semasa adalah “teruk dan kompleks”, dengan risiko virus merebak ke kawasan lain.

Ia menunjukkan bahawa kira-kira 30,000 orang telah meninggalkan Putian ke wilayah lain antara 26 Ogos dan 10 Sept.

Wabak semasa mula-mula dikesan apabila ujian komuniti di sebuah sekolah rendah di Putian mendapati beberapa kes positif dalam kalangan muridnya – pihak berkuasa berkata ramai kanak-kanak itu tidak menunjukkan gejala.

Pihak berkuasa berkata punca wabak itu adalah bapa kepada salah seorang murid, yang pulang dari Singapura pada 4 Ogos.

Lelaki itu telah menyelesaikan kuarantin 14 hari di Xiamen, tujuh hari lagi di daerah Xianyou di Putian, dan tujuh hari lagi pemantauan kesihatan di rumah.

Media kerajaan melaporkan dia diuji negatif sembilan kali, sebelum disahkan positif Jumaat lalu, 38 hari selepas dia memasuki negara itu.

Ia telah membawa kepada perbincangan di China mengenai tempoh inkubasi yang lebih panjang dan sama ada tempoh kuarantin perlu dilanjutkan.

Tetapi pakar seperti pakar virologi Universiti Hong Kong Jin Dongyan berkata tempoh inkubasi yang begitu lama tidak mungkin, memandangkan kes Delta biasanya menunjukkan masa inkubasi yang lebih pendek.

Sebaliknya, lebih berkemungkinan lelaki itu telah dijangkiti semasa dalam kuarantin, kata Profesor Jin, sambil menyatakan bahawa viral load lelaki itu sangat tinggi apabila dia diuji positif, menunjukkan dia baru-baru ini dijangkiti.

“Walaupun langkah kawalan sempadan sangat ketat, mungkin terdapat kemalangan – kemungkinan besar dalam hotel kuarantin,” katanya.

Sampel persekitaran hotel kuarantin perlu dilakukan, dan pemeriksaan dilakukan untuk melihat sama ada pelancong lain telah dijangkiti, tambah Prof Jin.

Ujian komuniti berkala telah mengambil kes di sekolah rendah Putian menunjukkan bahawa ujian ini “melengkapi” rejim kuarantin sedia ada, dan ujian ini harus diperluaskan kepada kumpulan komuniti lain, tambahnya.

Tetapi kebimbangan kekal bahawa virus itu boleh merebak secara meluas di kalangan kanak-kanak, yang sebahagian besarnya tidak divaksinasi.

Wabak itu telah menunjukkan betapa varian yang sangat berjangkit dan mudah ditularkan seperti Delta meningkatkan tekanan terhadap pendekatan toleransi sifar berterusan China.

“Pengajarannya adalah bahawa ia akan menjadi semakin sukar untuk mempunyai sifar kes, untuk mempunyai pendekatan toleransi sifar ini,” katanya.

Nota pembetulan: Versi awal artikel ini merujuk kepada Xiamen sebagai ibu kota wilayah Fujian. Ini tidak betul. Kami memohon maaf atas kesilapan.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *