Volvo mencari sehingga $31b penilaian dalam salah satu IPO terbesar Eropah tahun ini, Berita & Berita Utama Syarikat & Pasaran

STOCKHOLM (REUTERS) – Volvo Cars milik Geely berkata pada hari Isnin tawaran awam permulaan (IPO)nya akan dijual dalam julat 53 hingga 68 bahagian crownsper Sweden, menilai pembuat kereta itu sehingga AS$23 bilion (S$31 bilion) dalam apa yang berkemungkinan menjadi salah satu penyenaraian terbesar Eropah tahun ini.

Volvo Cars, yang telah menghabiskan masa bertahun-tahun di bawah payung Geely Holding untuk mengukuhkan kedudukannya dalam pasaran premium, berkata bulan ini ia merancang untuk mengumpul AS$2.9 bilion melalui IPO dan menyenaraikan sahamnya di bursa saham Nasdaq Stockholm.

Sumber memberitahu Reuters bulan lalu bahawa Geely sedang dalam perbincangan lanjut dengan bank untuk menyenaraikan syarikat Sweden itu dalam beberapa minggu akan datang, menyasarkan penilaian kira-kira AS$20 bilion.

Pembuat kereta itu dalam satu kenyataan berkata IPOnya akan menilai syarikat itu, pembuat model seperti SUV XC-90 mewah, pada antara 163 bilion dan 200 bilion mahkota (S$24.4 bilion dan S$31.2 bilion) dan saham itu akan bermula. dagangan pada 28 Okt.

“Saya fikir kami mempunyai minat yang sangat kuat terutamanya daripada pelabur Nordic,” kata ketua eksekutif Volvo, Hakan Samuelsson pada sidang akhbar yang dipanggil dalam tempoh singkat ketika prospektus untuk tawaran itu diumumkan.

Penganalisis NordLB Frank Schwope berkata penilaian awalnya terhadap penilaian adalah lebih konservatif.

“Saya fikir keupayaan mereka untuk menarik balik penilaian ini bergantung kepada Polestar, bukan sahaja pelaburan mereka tetapi juga bagaimana mereka boleh bekerjasama. Polestar adalah syarikat yang menjanjikan tetapi apa yang anda bayar di sana adalah untuk masa depan,” tambahnya.

Pembuat kereta elektrik Polestar, yang dimiliki oleh Geely dan Volvo, bulan lepas berkata ia akan diumumkan kepada umum dengan bergabung dengan syarikat pemerolehan tujuan khas tersenarai Amerika Syarikat yang disokong oleh jutawan Alec Gores dan bank pelaburan Guggenheim Partners pada nilai perusahaan sebanyak AS$20 bilion.

Volvo mengulangi bahawa ia menjangkakan terbitan saham baharu akan memberikannya hasil kasar kira-kira 25 bilion mahkota sebelum kos transaksi.

“Ini akan memastikan kami dapat meneruskan rancangan yang kami ada,” kata ketua kewangan Bjorn Annwall.

Urus niaga itu, termasuk pelaburan yang dijangka ditukar oleh pelabur AMF dan Folksam, dilihat menghasilkan apungan percuma kira-kira 19.5 peratus hingga 24.0 peratus, kata Volvo.

Syarikat yang berpangkalan di Gothenburg itu, yang berkata keuntungan operasi Januari-Septembernya meningkat kepada 16.6 bilion mahkota daripada 3.6 bilion pada tempoh tahun lalu, sebelum ini berkata pemilik Geely akan kekal sebagai pemegang saham terbesarnya selepas penyenaraian itu.

Pada 2018, Volvo Cars dan Geely, yang juga memiliki 8.2 peratus kepentingan dalam Volvo Trucks Sweden, menangguhkan rancangan untuk mengapungkan saham dalam pembuat kereta Sweden itu, dengan alasan ketegangan perdagangan dan kemerosotan dalam saham automotif.

Pasaran untuk IPO telah dilanda teruk oleh inflasi yang lari dan persekitaran kadar yang meningkat, dengan banyak pembatalan dan penangguhan melanda skrin di Eropah dan Amerika Syarikat selepas separuh masa pertama yang cemerlang.

Banyak syarikat yang disenaraikan pada awal tahun ini berdagang jauh di bawah harga senarai mereka, dengan indeks IPO Renaissance untuk rantau EMEA turun 10 peratus tahun ini setakat ini.

Bagaimanapun, jurubank berkata masih terdapat permintaan untuk syarikat besar yang mendapat perhatian dana global, dan selera untuk sektor kenderaan elektrik kekal teguh.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *