Ulasan TCL 20 SE: Begitu dekat, namun begitu jauh

Tahun lepas menyaksikan TCL memasuki pasaran telefon pintar dengan barisan peranti TCL 10. Cepat ke tahun ini, dan syarikat itu kembali lagi, cuba belajar daripada kekurangan dan kesilapannya dari tahun lepas dan melaksanakan perubahan kali ini. Hari ini, kami sedang melihat pilihan termurah dalam siri telefon TCL 20 dengan TCL 20 SE.

Spesifikasi TCL 20 SE

  paparan: 6.82-inci, HD+, LCD

  Pemproses: Qualcomm Snapdragon 460

  RAM: 4GB

  Penyimpanan: 128GB

  Bateri: 5000 mAh

  Kamera belakang: 48MP (lebar), 5MP (ultrawide), 2MP (makro), 2MP (kedalaman)

  Kamera swafoto: 13MP

  Lain-lain: Bicu fon kepala 3.5mm, penderia IR, storan boleh dikembangkan (sehingga 256GB), pengimbas cap jari belakang

  harga: $189

Ulasan TCL 20 SE: Reka Bentuk dan Paparan

Yang menghairankan, daripada semua telefon TCL 20 dalam barisan, TCL 20 SE bukan sahaja yang paling murah, tetapi ia juga memaparkan paparan terbesar. 20 SE menggunakan panel HD+ 6.82-inci, dengan kadar penyegaran 60Hz tradisional anda, yang sepatutnya tidak terlalu mengejutkan memandangkan titik harganya.

Tetapi itu tidak semestinya bermakna panel LCD HD+ ini tidak baik. Skrin itu sendiri sebenarnya jauh lebih baik daripada yang saya jangkakan, kelihatan bersih dengan sudut tontonan yang kukuh. Terdapat potongan U-notch di bahagian atas, yang mungkin menjengkelkan bagi sesetengah orang, tetapi ia masih lebih baik daripada takuk iPhone. Dan sebenarnya, saya lebih suka ini daripada potongan tebuk lubang yang terdapat dalam banyak telefon.

Mengikut paparan, ia tidak akan menjadi telefon TCL jika tiada teknologi NXTVISION syarikat yang dipanggang. Ini berfungsi dengan sangat baik dalam meningkatkan kandungan, jadi ia kelihatan lebih jernih daripada yang dibenarkan oleh paparan. 20 SE menunjukkan bahawa TCL telah berkembang jauh daripada siri 10 TCL tahun lepas kerana paparan tersebut tidaklah secantik ini.

Bagi reka bentuk, tidak banyak yang boleh ditulis di sini. Badan dan bingkai diperbuat daripada plastik, dengan bahagian belakang telefon menawarkan kemasan berkilat yang kelihatan hebat. Iaitu, dengan syarat anda sama ada menggunakan bekas jelas yang disertakan atau pastikan anda mengelapnya bersih setiap beberapa jam.

Juga di bahagian belakang, terdapat jalur unik di sebelah kiri yang mempunyai penjenamaan TCL di bahagian bawah, dan benar-benar hanya bertindak sebagai aksen kepada reka bentuk. Memandangkan harga bajet, tiada pengimbas cap jari dalam paparan. Sebaliknya, TCL memilih yang dipasang di belakang, dan ia sama responsif seperti yang anda harapkan. Ini sudah pasti cara untuk digunakan oleh banyak pembuat telefon, tetapi saya berharap lebih banyak telefon akan dihantar dengan pengimbas yang dibenamkan dalam butang kuasa.

Satu sentuhan menarik yang disertakan TCL tahun ini ialah butang Google Assistant khusus. Ia diletakkan di sebelah kiri telefon, bertentangan dengan butang Kuasa dan Kelantangan, yang diletakkan di sebelah kanan. Butang Assistant agak cepat dan responsif serta merupakan cara yang bagus untuk anda mendapatkan bantuan Google dengan sesuatu jika anda tidak mahu menggunakan suara anda sahaja.

Ulasan TCL 20 SE: Kuasa dan Prestasi

Untuk menjadi jelas, 20 SE tidak akan menjadi beberapa kuasa produktiviti. Ia menggunakan Snapdragon 460 SoC dan dipasangkan dengan hanya 4GB RAM. Itu agak mengecewakan, tetapi dengan harga sub-$200, inilah yang anda dapat.

Untuk sebahagian besar, TCL 20 SE mengendalikan hampir semua perkara yang saya lemparkan padanya, walaupun terdapat banyak ketinggalan dan gagap semasa cuba bertukar antara aplikasi. Kulit Android TCL sudah agak tipis, tetapi syarikat itu mungkin lebih baik menggunakan laluan Motorola, sekurang-kurangnya untuk pilihan peringkat permulaannya pada masa hadapan.

Dan jika anda seorang kutu buku nombor yang suka penanda aras, ini dia:

  Geekbench:

  CPU (teras tunggal): 255

  CPU (berbilang teras): 1259

  Pengiraan Geekbench: 265

  Prestasi PCMark: 5742

Anda boleh melihat daripada hasil Geekbench sahaja bahawa TCL 20 SE tidak direka untuk lebih daripada membuat panggilan telefon dan menggunakan beberapa aplikasi. Snapdragon 460 berusia lebih daripada satu setengah tahun pada ketika ini, dikeluarkan pada Januari tahun lepas. TCL mungkin lebih baik diberikan dengan memilih sesuatu yang lain, tetapi inilah yang kami akhirnya.

Ulasan TCL 20 SE: Kamera

Telefon bajet lain bermaksud helaian spesifikasi lain yang telah disumbat. TCL 20 SE memaparkan susunan empat-kamera di bahagian belakang dengan lensa utama 48MP, dan itulah satu-satunya yang perlu anda gunakan. Ultra-lebar 16MP boleh diservis tetapi masih bukan yang terbaik walaupun dalam kurungan harga.

Sementara itu, kami mempunyai satu lagi kes bahan lembaran spesifikasi dengan makro 2MP dan penderia kedalaman 2MP yang “dicuba dan benar”. Syarikat seperti TCL mungkin memerlukan lebih banyak kos untuk membuat bilik dalam reka bentuk berbanding dengan sebenarnya membeli penderia itu sendiri. Dan pada kadar ini, wang yang disimpan untuk reka bentuk dan penderia boleh digunakan dengan lebih baik.

Secara keseluruhan, kamera adalah sama mengecewakan seperti yang anda jangkakan, datang dari telefon dalam kurungan harga ini. Terdapat harapan daripada telefon lain dalam pasaran sub-$200, dan ia akan menunjukkan prestasi yang mengagumkan jika anda mempunyai sempurna keadaan pencahayaan, tetapi itu sahaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *