Ulasan TCL 10 5G: telefon pintar 5G setiap lelaki yang kami tunggu-tunggu

Saya pasti sekarang. anda agak bosan mendengar tentang telefon pintar 5G. Kami telah merangkumi teknologi ini selama lebih 3 tahun, tetapi baru sekitar dua tahun sejak menara 5G pertama dihidupkan di sini, di AS.

Ia mengambil sedikit masa untuk peranti 5G pertama memasuki pasaran, tetapi teknologi itu akhirnya muncul pada tahun 2020 kerana harga telah mula turun secara mendadak, menyampaikan 5G dalam peranti jarak pertengahan di seluruh dunia. Di situlah TCL 10 5G baharu muncul: wang telefon pintar 5G mesra bajet terbaik boleh dibeli.

Spesifikasi TCL 10 5G UW

  Pemproses: Qualcomm® Snapdragon™ 765

  Paparan: 6.53-inci, resolusi FH+, Panel LTPS-IPS

  Kamera belakang: 48MP (utama) + 8MP (ultrawide) + 5MP (makro)

  Kamera menghadap ke hadapan: 16MP

  Penyimpanan: 128GB ROM, slot kad microSD

  RAM: 6GB

  Bateri: 4500 mAh, Caj Pantas 18W

  Harga: $400 (dari Verizon)

Reka bentuk

Memandangkan saya menggunakan “5G” dalam sekurang-kurangnya lima kali, saya akan melakukan yang terbaik untuk mengehadkan penggunaannya dalam semakan selebihnya, Tetapi itu mungkin agak rumit kerana 5G terbina dalam nama telefon. TCL telah membuat besar ke dalam segmen telefon pintar julat pertengahan dan bajet tahun ini, perlahan-lahan mengukir tempat untuk dirinya sendiri dalam kalangan jenama yang sudah sedia ada yang telah mengawal ruang pada masa lalu.

Telefon pintar 10 siri TCL telah tersebar luas dalam reka bentuk dan bahan binaan. TCL 10 5G ialah gabungan antara TCL 10 Pro dan TCL 10L, menampilkan bingkai polikarbonat dengan panel kaca belakang. Ini mungkin tidak jauh berbeza daripada kebanyakan telefon pintar jarak pertengahan lain yang dikeluarkan pada tahun 2020, tetapi corak berlian yang unik di bawah kaca membolehkan cahaya membias dalam warna yang berbeza. Ia adalah sentuhan yang bagus yang membolehkan telefon menonjol.

Tinjauan TCL 10L: Reka bentuk hebat yang ditahan oleh perisian

Selain itu, badan telefon ini cukup sederhana, menampilkan penderia cap jari yang dipasang di belakang di bawah modul tiga kamera di belakang telefon, pembesar suara mono dan port pengecasan USB C di sepanjang tepi bawah, fon kepala 3.5mm bicu ke atas dan potongan tebuk lubang pada paparan untuk kamera menghadap hadapan.

Telefon ini agak tebal dan lebih berat daripada yang anda jangkakan, tetapi kelebihan tambahan itu disebabkan oleh bateri 4,500mAh telefon yang akan saya sentuh kemudian.

Prestasi & Perisian

Jika anda tidak memberi perhatian kepada telefon pintar kelas pertengahan pada tahun 2020, anda telah kehilangannya. Terdapat beberapa telefon pintar yang boleh dilupakan dalam julat harga $300 hingga $500, tetapi TCL 10 5G UW pastinya bukan salah satu daripadanya.

Seperti semua peranti lain yang dikuasakan oleh cipset Qualcomm Snapdragon 765, telefon ini memberikan pengalaman pengguna yang luar biasa pada Android 10. Bagi sesetengah orang, 6GB RAM tidak mencukupi untuk berbilang tugas yang sengit, tetapi ia lebih daripada mencukupi untuk menyimpan hampir sedozen apl dalam ingatan supaya anda tidak memutar-mutar ibu jari anda menunggu apl atau permainan dimuatkan sepanjang masa.

Walaupun ia adalah cipset pertengahan, Snapdragon 765 lebih mampu memberikan pengalaman permainan yang lancar walaupun pada beberapa permainan paling mencabar yang ditawarkan oleh Android. Ia tidak mampu memaksimumkan kadar bingkai pada tetapan grafik tertinggi pada permainan seperti Fortnite atau PUBG, tetapi anda masih boleh mencapai pengalaman hebat dengan mengembalikan tetapan satu takuk.

Memandangkan TCL 10 5G UW menyerlahkan keupayaan 5G telefon dalam nama, itu pasti sesuatu yang patut disebut. Buat masa ini, aspek UW (atau mmWave) rangkaian 5G Verizon masih sukar diperoleh melainkan anda tinggal atau bekerja di dalam bandar besar. Jika itu anda, telefon ini akan berjaya mendapatkan kelajuan muat turun gigabit jika anda berada dalam penglihatan menara ultra-lebar.

Malangnya bagi kita yang lain, apabila logo 5G muncul dalam bar status, peranti hanya disambungkan ke rangkaian 5G sub-6 Verizon. Sehingga akhir 2020, tiada perbezaan ketara dalam kelajuan apabila membandingkan kelajuan sub-6 5G di Verizon dengan rangkaian LTEnya. Walau bagaimanapun, Verizon akan mengembangkan liputan UWnya dengan ketara pada tahun 2021 dan akan melancarkan peningkatan kelajuan pada rangkaian sub-6nya juga, jadi prestasi TCL 10 5G UW hanya akan menjadi lebih baik dari semasa ke semasa.

Di hadapan perisian, TCL masih perlu melakukan sedikit lagi kerja untuk menggilap UI. Walaupun terdapat banyak pilihan penyesuaian, antara muka kelihatan ketinggalan zaman.

Telefon ini juga dilengkapi dengan sekurang-kurangnya 18 aplikasi prapasang. Ini ialah telefon Verizon, terdapat enam aplikasi Verizon berbeza yang mungkin anda tidak akan pernah gunakan, satu set aplikasi Yahoo dan setengah dozen permainan juga. Berita baiknya ialah, selain apl Verizon, semua perisian bloat lain boleh dialih keluar daripada telefon untuk mengosongkan storan dalaman bagi apl yang sebenarnya anda akan gunakan.

Paparan

Memandangkan TCL terkenal terutamanya dengan TVnya, tidak menghairankan bahawa syarikat itu membuat tawaran besar tentang paparan dalaman yang digunakan pada barisan telefon pintar 2020nya.

Alangkah baiknya jika TCL memberikan telefon paparan OLED, tetapi panel IPS yang mereka gunakan untuk 10 5G agak bagus. Resolusi FHD+ memberikan imej yang jelas dan tajam dengan sudut tontonan yang lebih besar. Kecerahan puncak 450 nits paparan cukup untuk menghalangnya daripada tercuci sepenuhnya apabila telefon semasa berada di luar rumah, tetapi anda akan bergelut sedikit untuk melihatnya dalam cahaya matahari langsung.

Panel ini juga menyokong pilihan paparan HDR dan NXTVision TCL membolehkan telefon menukar kandungan SDR kepada HDR, meningkatkan kemudian dengan lebih mendalam dan jelas. Ciri ini berfungsi hebat untuk rancangan atau filem lama di Netflix dan perkhidmatan penstriman lain.

Walaupun ia tidak berkaitan secara langsung dengan paparan, telefon ini juga memaparkan mod Super Bluetooth yang membolehkan anda menstrim audio ke empat fon kepala atau pembesar suara Bluetooth secara serentak, satu ciri yang pasti berguna jika anda menonton sesuatu dengan rakan atau ingin letupkan muzik anda ke seluruh rumah pada semua pembesar suara Bluetooth anda.

Kamera

Jika anda hanya melihat helaian spesifikasi, telefon ini mungkin kelihatan seperti mempunyai kamera yang diturunkan, walaupun jika dibandingkan dengan TCL 10L yang lebih murah. Betul, 10 5G hanya mempunyai tiga kamera di bahagian belakang. Sungguh mengecewakan, bukan?

Tidak sama sekali. Persediaan tiga kamera di sini memang menjatuhkan sensor kedalaman yang terdapat pada TCL 10 Pro dan 10L, tetapi ketiadaannya tidak terlepas sama sekali kerana ia masih berjaya merakam tangkapan potret yang baik tanpanya. Malah, saya akan menggalakkan TCL (dan kebanyakan pengeluar lain) untuk menggugurkan kamera makro daripada modul kamera mereka kerana tiada siapa yang benar-benar mengambil berat tentangnya dan hasilnya sentiasa hambar.

Apl kamera TCL memerlukan sedikit penggilap, tetapi bilangan pilihan dan tetapan yang banyak boleh dipuji. TCL juga dilemparkan dalam mod Pro, memberikan anda kawalan penuh terhadap pendedahan kamera, kelajuan pengatup, ISO dan banyak lagi.

Kamera utama 48MP, yang menangkap 12MP Piksel-imej binned secara lalai, tidak akan memenangi sebarang anugerah fotografi, tetapi hasilnya konsisten dengan imej yang tajam dan jumlah julat dinamik yang baik.

Kamera ultralebar 8MP juga merupakan tambahan yang hebat, merakam foto yang hebat, asalkan pencahayaannya betul. Penggunaan penderia untuk kamera tidak begitu sensitif seperti yang utama, menyerlahkan pemandangan yang terlalu terang dan memberikan tangkapan kasar sebaik sahaja matahari terbenam di bawah ufuk.

Apabila menyemak peranti julat pertengahan, kamera menghadap ke hadapan biasanya mengecewakan, tetapi itu tidak berlaku dengan TCL 10 5G UW. The Penderia 16MP berprestasi jauh lebih baik daripada yang saya jangkakan, memberikan tangkapan yang jelas walaupun dalam keadaan pencahayaan yang mencabar.

Hayat Bateri

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, telefon ini agak berfikir daripada apa yang anda jangkakan kerana bateri 4,500mAhnya, ciri yang menjadikan TCL 10 5G UW benar-benar bersinar. Semasa menggunakan telefon, saya tidak pernah bimbang tentang kehabisan kuasa. Pada hari penggunaan berat, saya sentiasa ditinggalkan dengan sekurang-kurangnya 30% caj selepas 14 jam penggunaan dengan 6-7 jam masa pada skrin.

Jika anda tidak menghabiskan berjam-jam bermain permainan atau sentiasa menatal suapan rangkaian sosial anda sepanjang hari, TCL 10 5G UW dengan mudah akan membolehkan anda melalui hari penuh dengan sekali caj.

Untuk mengecas bateri, TCL menggunakan 18W Quick Charge 3.0. Ini akan mengisi semula bateri daripada 0% hingga 50% dalam masa 30 minit, tetapi pengecasan penuh akan mengambil masa kira-kira sejam dan 20 minit.

Fikiran akhir

TCL masih mempunyai cara untuk pergi jika ia mahu bersaing dengan pemain utama dalam segmen telefon pintar, tetapi TCL 10 5G UW membuktikan bahawa syarikat itu berada di landasan yang betul. Telefon ini mencapai semua nota yang tepat untuk telefon pintar kelas pertengahan sambil mengurangkan persaingan pada harga, menjadikan TCL 10 5G UW sebagai telefon pintar 5G mesra bajet terbaik yang telah kami uji pada tahun 2020.

Nilai yang luar biasa

Hayat bateri yang hebat

Prestasi mantap

Kamera yang bagus untuk telefon pintar jarak pertengahan

Paparan mungkin lebih cerah

bloatware yang berlebihan

Perisian memerlukan sedikit kerja

Jika anda sudah lama gatal untuk mendapatkan telefon pintar 5G, TCL 10 5G UW telah mencapainya dari segi nilai dan prestasi keseluruhan jika dibandingkan dengan telefon pintar jarak pertengahan yang lain.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *