Ulasan Sony WH-1000XM3: raja fon kepala wayarles baharu

Mencari sepasang fon kepala yang bagus sentiasa agak mudah. Apa-apa yang melebihi $100 biasanya kedengaran baik, tetapi jika anda sedang mencari sesuatu yang luar biasa, anda perlu berbelanja lebih sedikit. Titik harga $350 telah menjadi tempat menarik untuk fon kepala Bluetooth teratas dengan pembatalan hingar aktif sejak beberapa tahun kebelakangan ini dengan Bose QC35 meraih penarafan teratas sejak beberapa tahun lalu. Tetapi keseimbangan kuasa beralih lewat tahun lepas apabila Sony memperkenalkan fon kepala WH-1000XM3nya.

Sony telah berada dalam permainan audio mewah untuk sekian lama, tetapi ia baru-baru ini berusaha untuk menguasai ruang pembatalan hingar yang aktif. Dua generasi sebelumnya adalah alternatif yang baik jika anda tidak mahu membeli fon kepala Bose, tetapi kali ini, Sony telah menyampaikan produk yang layak untuk mengambil mahkota daripada pesaing terbesarnya.

Spesifikasi Sony WH-1000XM3

  Berat: 254 gram

  Pemandu: Pemacu Polimer Kristal Cecair 40mm

  Bluetooth: 4.2, julat 30 kaki

  Pembatalan Bunyi Ambien: Ya, Pemproses Pembatalan Bunyi HD QN1

  Pelabuhan: USB-C (port pengecasan), 3.5mm

  Hayat Bateri: 30 jam (Caj pantas 10 minit untuk 5 jam main balik)

  Kawalan: sentuh & butang

  Pembantu Digital: Pembantu Google, Alexa, integrasi Siri

  Warna: Hitam & Perak Platinum

  Harga: $348 (lihat harga terkini di Amazon)

Bina & Reka Bentuk

Dari sudut reka bentuk, fon kepala Sony WH-1000XM3 tidak akan memenangi sebarang anugerah untuk penampilan mereka. Fon kepala agak generik tanpa ciri unik untuk menyerlahkannya, tetapi pasukan reka bentuk menjadikan ikat kepala lebih berkontur dan padding pada cup telinga telah diubah suai. Walaupun ini adalah perubahan yang mungkin kelihatan tidak penting, ia menjadikan fon kepala lebih selesa dan dengan mengurangkan berat 20 gram, anda boleh membiarkannya berjam-jam pada satu masa tanpa menyedarinya.

Kualiti binaan keseluruhan fon kepala adalah hebat. Saya telah mengendalikannya sedikit sepanjang bulan lalu, melemparkannya ke dalam beg galas saya dengan barang-barang lain, duduk di atasnya beberapa kali dan malah menjatuhkannya dari meja saya sekali atau dua kali. Mereka masih kelihatan murni tanpa cacat visual.

Sarung yang disertakan untuk Sony WH-1000MX3 juga cukup bagus. Bahagian luar kain kelihatan dan terasa sangat bagus, tetapi saya sudah dapat melihat kesan ringan padanya kerana tangan tidak bersih dengan sempurna. Saya tidak suka melihat rupa beg pembawa itu selepas setahun penuh.

Kawalan Sentuh

Seperti pendahulunya, fon kepala ini juga dilengkapi dengan kawalan sentuh yang memberikan anda pelbagai fungsi berbeza tanpa perlu bermain-main dengan butang individu. Walaupun kawalan sentuh tidak selalu berfungsi dengan baik dan kadangkala tidak begitu intuitif, Sony benar-benar telah meningkatkan permainannya. Anda boleh melangkau trek, menjeda dan memainkan muzik anda atau menukar kelantangan dengan pelbagai gerak isyarat leret pada cup telinga kanan, tetapi kegemaran saya ialah keupayaan untuk menjeda muzik anda buat sementara waktu dan mematikan pembatalan hingar supaya anda boleh mendengar seseorang bercakap dengan anda dengan menekan dan memegang tapak tangan anda di bahagian luar cuping telinga.

Akhir sekali, anda juga boleh mencetuskan pembantu digital kegemaran anda dengan menekan dan menahan jari anda di tengah-tengah cup telinga kanan. Kami akan pergi ke lebih terperinci tentang cara ia sebenarnya berfungsi dalam bahagian seterusnya.

Integrasi pembantu pintar

Seperti yang telah kami nyatakan, fon kepala ini mempunyai integrasi pembantu digital. Ini bermakna anda boleh meminta cuaca, mengawal lampu pintar anda, menetapkan peringatan atau bahkan mendapatkan fakta rawak yang dibacakan kembali kepada anda dengan arahan suara mudah. Fon kepala Sony WH-1000MX3 menampilkan pembantu Google dan penyepaduan Amazon Alexa, tetapi anda juga boleh mendapatkan Siri jika anda menggunakan fon kepala dengan peranti iOS.

Untuk menyediakan perkara, anda memerlukan apl Sony Headphones Connect dipasang pada peranti anda sebagai tambahan kepada apl Google Assistant atau Amazon Alexa. Anda kemudiannya perlu melompat ke apl Sambung Fon Kepala dan tetapkan pembantu digital yang ingin anda tetapkan sebagai lalai dan kemudian anda boleh mencetuskannya dengan menekan dan menahan di tengah-tengah cup telinga kanan. Fon kepala hanya bertindak sebagai pencetus dan laluan audio untuk Google Assistant atau Alexa, jadi anda mendapat semua fungsi yang sama seperti yang anda lakukan jika anda hanya menggunakan telefon anda.

Bercakap dengan Pembantu Google dengan fon kepala anda dihidupkan semasa berada di khalayak ramai pastinya bukanlah kes penggunaan yang dimaksudkan di sini, tetapi agak mudah untuk meminta Google memainkan lagu tertentu atau menjawab soalan yang baru anda fikirkan semasa mendengar podcast.

Kualiti panggilan

Seperti kebanyakan fon kepala lain, Sony WH-1000XM3 boleh digunakan untuk menjawab atau membuat panggilan. Berdasarkan kualiti audio yang hebat yang ditawarkan oleh fon kepala ini dan fakta bahawa Google Assistant dan Alexa terbina dalam, anda mungkin berfikir bahawa membuat panggilan telefon melalui fon kepala ini juga akan menjadi cemerlang. Malangnya, itu tidak berlaku. Walaupun kualiti audio yang dipam keluar oleh fon kepala adalah baik, mikrofon yang digunakan untuk menangkap suara anda dan membatalkan bunyi latar belakang masih memerlukan sedikit kerja. Pemanggil di talian lain menunjukkan bahawa audio yang mereka dengar adalah tersekat dan jauh yang tidak begitu mengejutkan kerana lubang mikrofon pada fon kepala adalah 4-5 inci dari mulut anda.

Hayat Bateri

Satu ciri yang sering diabaikan apabila ia berkaitan dengan fon kepala Bluetooth mewah ialah berapa lama ia bertahan dengan sekali cas. Untuk sebahagian besar, peranti bersaing menawarkan 10-15 jam penggunaan dengan sekali cas. Itu sudah tentu nombor yang dihormati, tetapi anda sering mendapat lebih sedikit daripada itu sebaik sahaja anda menghidupkan pembatalan hingar aktif. Memandangkan fon kepala Sony WH-1000XM3 dibuat untuk mereka yang banyak melakukan perjalanan, mereka berjanji untuk menyampaikan 30 jam dengan sekali caj. Untuk menguji dakwaan itu, saya terpaksa menggunakan fon kepala secara berterusan selama hampir sebulan dan saya hanya berjaya mematikan bateri sebanyak 4 kali. Purata saya hanya segan untuk main balik audio selama 26 jam untuk setiap caj, tetapi itu adalah dengan pembatalan hingar aktif dihidupkan.

Hayat bateri yang panjang bermakna anda boleh melakukan perjalanan selama seminggu ke Eropah dan mendengar muzik selama berjam-jam dalam penerbangan anda dan masih mempunyai cas yang mencukupi sebaik sahaja anda pulang ke rumah untuk menggunakannya semasa berulang-alik ke tempat kerja pada hari berikutnya. Jika itu tidak mengagumkan, saya tidak tahu apa itu. Dan jika anda berjaya mematikan bateri secara tidak dijangka, sokongan Quick Charge menjanjikan untuk menyampaikan main balik muzik selama 5 jam dengan pengecasan pantas 10 minit.

Kualiti Audio

Apabila membeli fon kepala yang berharga lebih daripada $300, kualiti audio yang anda perolehi daripadanya haruslah yang terbaik. Sony WH-1000XM3 memberikan apa yang anda harapkan daripada mereka, pentas bunyi semula jadi dengan definisi yang hebat. Puncak mempunyai kejelasan yang menakjubkan dan anda mendapat bes yang dalam dan kuat pada bahagian bawah. Jika anda ingin menyesuaikan audio mengikut keinginan anda sendiri, apl yang disertakan membolehkan anda memilih antara pelbagai pratetap atau membuat profil tersuai anda sendiri dengan penyamaan yang dilaksanakan dengan baik. Pemacu di dalam fon kepala ini adalah pemacu Polimer Kristal Cecair 40mm yang sama digunakan Sony pada MDR-1AM2nya. Dengan ruang antara telinga anda dan pembesar suara di dalam cup telinga, fon kepala menyediakan pentas bunyi yang cukup besar, sesuatu yang biasanya anda tidak dapat daripada fon kepala bersandar tertutup. Audio melalui Bluetooth 4.0 jauh lebih baik daripada yang anda jangkakan terima kasih kepada isyarat audio 32-bit daripada cip pemprosesan audio NQ1 yang dipasangkan dengan DAC yang hebat dan AMP terbina dalam dan codec LDAC Sony yang lebih baik daripada aptX HD codec yang kebanyakan fon kepala Bluetooth lain gunakan. Sudah tentu, anda sentiasa boleh memasangkan fon kepala ke telefon anda dengan kabel yang disertakan jika anda masih mempunyai peranti dengan bicu fon kepala 3.5mm. Satu-satunya aduan yang saya ada di bahagian hadapan ini ialah kabel yang disertakan agak pendek. Anda perlu mempunyai telefon anda dalam jangkauan tangan jika anda ingin memasangkannya. Satu kaki panjang lebih sesuai.

Pembatalan bunyi

Mempunyai kualiti audio yang hebat adalah satu kemestian, tetapi ciri yang menonjol bagi fon kepala ini ialah teknologi pembatalan hingar aktif yang didayakan oleh peranti baharu Sony. Pemproses Pembatalan Bunyi HD QN1. Menurut Sony, pemproses itu menyampaikan prestasi empat kali lebih baik daripada cip sebelumnya. Walaupun saya tidak mempunyai cara untuk menguji tuntutan ini secara khusus, saya boleh memberitahu anda bahawa fon kepala ini menawarkan pembatalan hingar yang lebih baik daripada mana-mana fon kepala lain yang saya gunakan, termasuk Bose QC 35 II yang memenangi anugerah.

Tetapan asas adalah luar biasa, tetapi jika anda menggunakan apl Sony Headphone Connect, pembatalan hingar boleh disesuaikan dengan persekitaran tertentu dan juga tekanan atmosfera semasa anda supaya hingar latar di sekeliling anda hilang begitu sahaja menjadi kesamaran.

Menggunakan fon kepala di rumah anda akan membolehkan anda menikmati muzik anda tanpa dengung penghawa dingin anda dan menggunakannya di jalanan akan menghilangkan bunyi jalanan, tetapi ujian terbaik adalah semasa berada di dalam kapal terbang kerana mereka benar-benar akan membelok berdengung berterusan penerbangan menjadi hampir senyap. Saya secara jujur ​​mengesyorkan memakai fon kepala Sony WH-1000XM3 di atas kapal terbang walaupun anda tidak bercadang untuk mendengar apa-apa. Pembatalan bunyi adalah sangat baik.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda boleh meredam muzik anda dengan cepat dan mematikan pembatalan hingar dengan menekan dan menahan tapak tangan anda pada cup telinga kanan, tetapi Sony turut menyertakan ciri hingar Ambien yang sebenarnya mengepam bunyi dari luar ke dalam fon kepala supaya anda boleh lebih sedar tentang persekitaran anda semasa berjalan di jalan atau menunggang basikal anda sambil mendengar muzik.

Keputusan akhir

Setelah menggunakan fon kepala Sony WH-1000XM2 sebelumnya, saya mempunyai keraguan tentang entri terbaru dalam siri ini. Sony memerlukan lonjakan besar ke hadapan untuk bukan sahaja menangkap tetapi sebenarnya melepasi penanda aras yang ditetapkan oleh Bose QC 35 II. Tetapi entah bagaimana, Sony berjaya menyampaikan sepasang fon kepala yang melepasi jangkaan semua orang. Ringkasnya, Sony WH-1000XM3 ialah fon kepala Bluetooth terbaik yang boleh anda beli dengan pembatalan hingar aktif.

Terdapat banyak pilihan yang lebih murah yang boleh menyelesaikan kerja, tetapi jika anda mahukan yang terbaik daripada yang terbaik, jangan cari lagi.

Pembatalan hingar aktif terkemuka kelas

Kualiti audio yang luar biasa

Hayat bateri yang akan bertahan selama berminggu-minggu

Sangat selesa sehingga anda akan lupa anda memakainya

Mereka tidak begitu cantik

Harganya tinggi untuk kebanyakan

Kabel yang disertakan agak pendek

LIHAT DI AMAZON

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *