Ulasan Samsung Galaxy S7 Edge

Tahun lepas, Samsung mengeluarkan varian Edge untuk pergi bersama-sama dengan yang biasa Samsung Galaxy S6. Ia pada dasarnya adalah telefon yang sama dengan Galaxy S6 biasa, cuma ia mempunyai paparan melengkung yang mewah. Tahun ini, Samsung sekali lagi mengeluarkan varian Edge untuk digunakan dengan model biasa, tetapi Samsung Galaxy S7 Edge mempunyai beberapa faedah sebenar yang menjadikannya peranti yang lebih menarik.

Kami sudah menyiarkan kami ulasan penuh Samsung Galaxy S7. Dalam ini semakan, kami akan menumpukan pada perkara yang membezakan model Edge. Kami tidak akan mendalami ciri berlebihan, seperti kamera. Pada akhir semakan ini, kami berharap untuk mengetahui sama ada Edge benar-benar bernilai $100 lebih daripada Galaxy S7 biasa.

Samsung-Galaxy-S7-Edge (8)

S7 Edge kelihatan hampir sama dengan S7 biasa, tetapi terdapat dua perbezaan besar. Perbezaan pertama ialah saiz paparan. Samsung telah melengkapkan Edge dengan paparan 5.5-inci, yang meletakkannya di antara Galaxy S7 5.1-inci dan 5.7-inci Samsung Galaxy Note 5. Perkara yang luar biasa ialah ia tidak berasa seperti telefon besar. Berbanding Galaxy S7, ia hanya 8mm lebih tinggi dan lebar dan ketebalan yang hampir sama.

Perbezaan besar kedua adalah jelas bentuk daripada paparan. Bahagian kiri dan kanan lengkung paparan melengkung separuh ke sekeliling tepi. Samsung telah memangkas bezel di bahagian tepi menjadi hampir tidak wujud. Rasanya seperti anda tidak memegang apa-apa selain paparan di tangan anda. Skrin Edge pasti menghasilkan peranti yang menarik, tetapi saya tidak pasti ia adalah reka bentuk yang paling praktikal.

Samsung-Galaxy-S7-Edge (9)

Pada kebanyakan peranti, kami mengidamkan bezel kecil, tetapi kebanyakan peranti tidak mempunyai paparan melengkung. Mungkin sukar untuk memegang telefon dan tidak menyentuh paparan dengan tangan anda. Terdapat beberapa keadaan di mana saya secara tidak sengaja menekan sesuatu pada skrin kerana saya memegang telefon terlalu ketat. Saya juga mendapati sukar untuk meleret masuk dari sebelah kiri paparan, yang merupakan sesuatu yang digunakan oleh banyak apl. Jari anda akhirnya menyentuh paparan di mahkota lengkung dan bukannya tepi sebenar.

Satu perkara yang saya tidak suka tentang Samsung Galaxy S6 Edge ialah sisi tajam yang dicipta oleh paparan melengkung. Samsung telah membetulkannya dengan sedikit melengkungkan bahagian belakang juga. Ia lebih selesa untuk dipegang tanpa sarung, tetapi sarung mungkin akan menjadikannya lebih selesa.

Samsung-Galaxy-S7-Edge (10)

Paparan melengkung adalah lebih daripada sekadar ciri perkakasan. Samsung menyertakan sekumpulan perisian khas untuk menjadikan skrin tepi lebih berguna. Untuk S7 Edge, mereka menambah baik banyak ciri Skrin Edge. Mereka menjadikan antara muka lebih luas dan menambah panel “Tasks Edge” baharu. Antara muka yang lebih luas bermakna anda boleh mempunyai dua lajur apl atau pintasan.

Semua barangan Skrin Tepi yang lain masih ada. Anda boleh melihat siapa yang memanggil apabila telefon diterbalikkan pada wajahnya dengan Pencahayaan Tepi. Selain apl dan tugasan, Samsung telah menambah panel baharu untuk perkara seperti skor sukan, saham, tajuk berita dan banyak lagi. Segala-galanya hanya sapu bila-bila masa anda memerlukannya.

Perasaan saya tentang ciri Skrin Tepi tidak berubah sejak semakan Galaxy S6 Edge+. Saya tidak mendapati mereka sangat berguna atau perlu. Jika terdapat satu perkara yang berguna tentang Skrin Tepi, ia adalah pelancar apl. Anda tidak sepatutnya membeli telefon ini untuk perisian Edge Screen yang gimik.

Samsung-Galaxy-S7-Edge (11)

Jadi kenapa sepatutnya awak beli telefon ni? Hayat bateri adalah sebab yang besar. Galaxy S6 mengalami kekurangan jus dengan bateri 2600mAh sahaja. Ia mempunyai hayat bateri yang teruk akibatnya. Galaxy S7 meningkatkannya sehingga 3000mAh, yang sudah menjadi peningkatan, tetapi S7 Edge meningkatkannya lagi kepada 3600mAh.

Kami masih tidak terlalu kagum dengan bateri pada Galaxy S7. Syukurlah, S7 Edge adalah peningkatan yang besar. Saya telah dapat dengan mudah melalui hari dengan penggunaan biasa/berat. Anda boleh memanjangkannya hingga satu setengah hari jika anda benar-benar mencuba. Skrin tepat pada masanya berada dalam julat 6 hingga 9 jam. Bateri yang lebih besar dan ciri Android Marshmallow’s Doze menjalankan tugas mereka dengan baik.

Inilah yang menjadikan S7 Edge sebagai peranti yang lebih menarik. Hayat bateri adalah salah satu ciri terpenting telefon. Jika anda tidak boleh melalui hari tanpa memasang, apa gunanya?

Samsung-Galaxy-S7-Edge (2)

Kami memulakan ulasan ini dengan satu soalan mudah: “adakah S7 Edge bernilai tambahan $100?” Untuk wang saya, jawapan kepada soalan itu adalah “ya.” Galaxy S7 boleh dikatakan telefon Android terbaik di pasaran sekarang. S7 Edge bermula dengan asas yang kukuh itu dan memperbaiki salah satu kelemahan.

Galaxy S7 Edge menawarkan paparan yang luar biasa, prestasi hebat, kamera cemerlang, reka bentuk yang cantik (walaupun agak tidak selesa untuk dipegang), dan hayat bateri yang baik. Perkara seperti kalis air, pengecasan tanpa wayar, slot kad microSD dan Pengecasan Pantas adalah ceri di atas. TouchWiz masih boleh berasa kembung pada masa-masa tertentu, tetapi ini sudah pasti telefon Galaxy terbaik yang pernah dibuat oleh Samsung. Hidup di pinggir tidak pernah berasa begitu baik.

Sekali lagi, untuk melihat sepenuhnya aspek bukan Edge telefon ini, baca kami Semakan Samsung Galaxy S7.

Paparan yang cantik

Prestasi pantas

Hayat bateri yang baik

Kamera yang hebat

Reka bentuk yang elegan

Boleh jadi tak selesa nak pegang

TouchWiz ialah TouchWiz

Mahal

Galaxy S7 Edge adalah $100 lebih daripada Galaxy S7 yang sudah mahal. Ia adalah versi yang lebih besar sedikit dan lebih seksi bagi telefon Android terbaik di pasaran. Jika hayat bateri penting kepada anda, kami fikir ia bernilai setiap sen.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *