Ulasan: Lensa Photojojo Fisheye untuk peranti Android

HTC One Fisheye Lens DSC09924

Apabila telefon pintar kami menjadi lebih berkuasa dan serba boleh, ramai yang telah beralih kepada peranti kamera pilihan mereka dan dengan alasan yang kukuh. Telah dikatakan berkali-kali bahawa kamera terbaik ialah kamera yang anda miliki pada masa ini — sesuatu yang saya percaya sepenuh hati. Tidak lama dahulu saya menjumpai kanta boleh pasang ini untuk peranti mudah alih dan menjadi tertarik. Mengambil gambar pada telefon pintar anda dengan penapis perisian yang hebat semuanya bagus dan menarik, tetapi adakah anda tahu anda boleh mengembangkan lagi fungsi kamera telefon pintar anda, mengubahnya menjadi sejenis kamera kanta boleh tukar tanpa cermin mini? Memang benar (agak).

Baru-baru ini, saya terjumpa kanta fisheye, sudut makro/lebar dan telefoto kecil ini daripada Photojojo, dan sejak saya menerima HTC satu, saya sangat ingin mencubanya. Oleh kerana HTC One sudah mempunyai lensa sudut lebar dan mampu menghasilkan beberapa tangkapan makro yang cantik, saya hanya memilih mata ikan.

HTC One Fisheye Lens DSC09933

Setiap kanta bermagnet dan terdapat di dalam pembungkusan Photojojo (anda boleh membeli kanta tidak berjenama serupa dari Amazon dengan harga yang jauh lebih murah), bersama-sama dengan pencuci logam nipis dengan pelekat pada satu sisi, untuk melekat pada telefon pintar anda. Pencuci digunakan supaya kanta bermagnet anda kekal diletakkan pada telefon anda dan saya harus menyatakan bahawa pencuci ini tidak akan berfungsi setiap telefon pintar, kerana lubang kamera Android terdapat dalam pelbagai bentuk, saiz dan tonjolan. Untuk HTC One, mereka bukan sahaja sesuai dengan sempurna, mereka memadankan versi perak dengan tee. Pencuci juga cukup nipis sehingga tidak mengganggu kes, sesuatu yang saya akan menghadapi masalah besar jika tidak (wah).

Kanta mata ikan HTC One

Sebelum (kiri), selepas (kanan)

Yang Baik

Seperti yang anda boleh lihat daripada perbandingan di atas — gambar kiri adalah tangkapan biasa yang tidak dipangkas daripada Satu dan kanan selepas kanta dipasang — kanta mata ikan melakukan apa yang diiklankan. Sudah tentu, anda mula kehilangan beberapa butiran di sepanjang tepi (di mana keadaan menjadi benar-benar herot) tetapi itu sudah dijangka. Ini bertujuan untuk syot kilat pantas untuk berseronok, mengambil gambar menarik rakan, keluarga atau persekitaran anda dengan cara yang anda tidak mungkin dapat melakukannya (anda hipster, anda). Ya, terdapat beberapa sudut hitam yang anda perlu hadapi, tetapi ia boleh dipotong dengan mudah. Walaupun anda tidak akan mendapat kesan “mata ikan” sepenuhnya daripada tanaman, ia menghasilkan sudut super lebar setara kanta 16mm (atau cukup dekat) dan daripada telefon pintar anda tidak kurang.

Yang jahat

HTC One Fisheye Lens DSC09932

Pencuci tidak dianodkan, jadi ia tidak akan sepadan dengan kemasan pada banyak telefon pintar dan boleh menyusahkan mata apabila tidak. Malah, ada kemungkinan besar perkara ini tidak akan berlaku sesuai pada telefon pintar anda, bergantung pada pembuatan. Selain itu, kanta tidak melekat dengan baik pada mesin basuh “sejagat”, seperti kanta khusus iPhone, yang bermaksud jika anda tidak berhati-hati, kanta anda boleh jatuh ke turapan dan berkecai. Sesuatu yang pasti perlu diwaspadai. Video dengan kanta mata ikan menyediakan beberapa hasil yang menarik. Sudah tentu, sudut hitam dalam video tidak boleh dipangkas dengan mudah menjadikannya kurang praktikal untuk kegunaan harian tetapi digabungkan dengan beberapa apl gif, atau Vine, mungkin menyeronokkan.

keputusan

Walaupun untuk $20, saya masih gembira dengan pembelian saya. Kanta memberikan saya hasil yang saya cari, menambah julat tangkapan yang boleh saya keluarkan daripada telefon pintar saya. Hakikat bahawa Amazon menawarkan kesemua 3 kanta dengan harga di bawah $10 menjadikan ini pembelian hampir serta-merta untuk sesiapa sahaja yang berminat untuk melengkapkan telefon pintar mereka dengan beberapa gelas manis. Tidak perlu dikatakan bahawa kanta ini bukan untuk semua orang, tetapi bagi mereka yang suka merakam dunia di sekeliling mereka dengan cara baharu yang menyeronokkan — walaupun dengan telefon pintar mereka — saya rasa anda akan menyukainya.

[Photojojo $50 for all 3 (appox $20 individually) | Amazon $10 for all 3]

| |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *