Twitter menggantikan aplikasi UWP dengan PWA untuk Windows Insiders

Lelaran terbaru Microsoft untuk OS popularnya, Windows 10 dibina di atas asas yang sama sekali berbeza. Dengan Microsoft Store dan Apl Universal, Microsoft cuba membuang platform x86 yang lama dan boleh dipercayai dan memihak kepada apl UWP moden. Banyak apl lama telah ditamatkan untuk memihak kepada apl UWP, dan nampaknya Windows Media Player yang disayangi berada di barisan seterusnya.

Menurut apost di Reddit, sesetengah pengguna mendapat tetingkap timbul yang meminta mereka beralih kepada apl Filem & TV apabila membuka fail video dalam Windows Media Player. Bagi mereka yang tidak sedar, Movies & TV ialah apl universal daripada peranti Microsoft untuk Windows 10. Seperti namanya, aplikasi ini digunakan untuk memainkan fail video. Aplikasi ini juga menyediakan katalog bersaiz baik bagi Filem dan rancangan TV yang boleh dimuat turun atau ditonton.

Filem & TV mula-mula bermula sebagai Video Xbox dalam Windows 8 dan Windows Phone 8 dan kemudian dinamakan semula dalam Windows 10. Ia juga mendapat peningkatan UI dan menjadi lebih baik dengan lebih banyak ciri baharu, tetapi seperti kebanyakan apl UWP, ia masih mempunyai hadnya. Ia masih tidak boleh memainkan semua format, tidak ada fungsi yang mencukupi jika dibandingkan dengan aplikasi pemain media sepenuhnya dan ia masih mempunyai bahagian pepijat yang saksama.

Jika anda masih tidak mahu beralih kepada Filem & TV, jangan risau, Windows Media Player sedia untuk kekal, sekurang-kurangnya untuk seketika. Anda juga boleh mencuba alternatif lain yang berbeza seperti VLC dan Media Player Classic. VLC mempunyai aplikasi Universal dan juga x86, manakala Media Player Classic wujud sebagai aplikasi x86 buat masa ini.

Dengan Microsoft cuba menjadikan Windows 10 sebagai OS berasaskan Kedai sepenuhnya denganWindows 10 S, tidak hairanlah bahawa apl x86 lama akan ditamatkan atau dipindahkan ke Gedung tidak lama lagi. Menggunakan Project Centennial, Microsoft telah mula memindahkan banyak aplikasi lama ke Microsoft Store. Bermula denganOffice 365andPaint, perlahan-lahan tetapi tetap kebanyakan apl lama dan lama yang digemari akan berpindah ke Gedung apabila Microsoft cuba menjadikan Windows 10 sebagai ‘OS Gedung’ sepenuhnya.

Sama ada strategi Microsoft terbukti berjaya atau tidak, hanya masa yang boleh menentukan. Mesejnya jelas, bersedia untuk dikunci ke dalam Microsoft Store dalam masa terdekat, sama ada anda suka atau tidak.

Windows 10 Movie Player adalah lengkap dan menyampah.. mereka menjadikannya begitu mudah dan bergelora. Saya terkejut jika ada yang menggunakannya. Syarikat berbilion dolar dan mereka tidak tahu apabila orang membenci perisian sampah mereka, mereka terus mengepam keluar..

Twitter akhirnya mengakui bahawa aplikasi Platform Windows Universal mereka hampir mati. Disebabkan itu, mereka akhirnya membawakan ProgressiveWeb App untuk pengguna Windows 10.

Aplikasi Twitter Universal Windows Platform tidak dikemas kini sejak sekian lama (lebih setahun). Apl UWP masih mempunyai had 140 aksara dan begitu banyak ciri lain yang tiada daripada apl itu. Kebelakangan ini, sesetengah pengguna melaporkan bahawa apl itu kerap ranap. Tetapi kini Twitter melancarkan kemas kini untuk Windows 10 untuk pengguna di cawangan Redstone 4 yang menggantikan Twitter UWP dengan PWA asli mereka.

Apl Twitter baharu kelihatan sama seperti tapak web Twitter PWA mudah alih, tetapi ia hanya dibungkus dalam pakej aplikasi. Ia juga menyokong pemberitahuan dalam Pusat Tindakan. Walaupun pada masa ini ia tidak menyokong jubin langsung. Mungkin pada masa hadapan, mereka akan mengintegrasikannya juga.

Salah satu kelebihan terbesar Twitter PWA ialah ia merangkumi semua ciri dan perkhidmatan terkini yang syarikat laksanakan serta-merta. Ini bermakna Twitter PWA termasuk peningkatan watak dalam tweet, menanda buku tweet, menukar kepada algoritma garis masa Twitter, Tweet Berulir dan banyak lagi. Dan mereka tidak perlu menyelenggara Apl Web Progresif Windows 10 dengan kerap; itulah faedah yang besar kepada syarikat.

Ini hanyalah permintaan zaman Apl Web Progresif. Dengan Windows 10 Redstone 4 Microsoft Edge akan menyokong aplikasi Web Progresif. Selepas itu, kita akan melihat banyak aplikasi Web Progresif untuk Windows 10.

Seperti yang diketahui, Twitter PWA hanya tersedia untuk Windows Insiders dalam Fast and Skip Ahead Ring. Sebaik sahaja Microsoft melancarkan Windows 10 Spring Creators Update, ia akan tersedia untuk semua orang. Sekiranya anda tidak tahu Kemas Kini Windows 10 Spring Creators dijadualkan pada awal April 2018.

Windows Insiders memberitahu kami pengalaman anda dengan Apl Web Progresif Twitter dalam ulasan di bawah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *