Tuntut Bayaran Balik Untuk Apl iPhone/iPad Yang Anda Beli Secara Tidak Sengaja

Manusia seadanya, akan tiba masanya dalam kehidupan seharian kita melakukan kesilapan. Ada yang tidak boleh kita perbetulkan dan batalkan dan ada juga kesilapan yang boleh kita lakukan. Lebih kerap, kesilapan ini akan dilakukan jika kita tidak pasti atau kita benar-benar tidak tahu apa yang kita lakukan. Ada juga ketikanya kesilapan berlaku kerana kita mahu sesuatu dilakukan dengan cepat.

Saya membeli apl daripada App Store yang saya fikir saya boleh gunakan dengan iPad saya; Saya salah. Jadi, saya memutuskan untuk mengembalikannya kepada Apple dan menuntut bayaran balik. Nasib baik, jumlah yang saya bayar untuk apl itu telah dikreditkan semula ke akaun saya. Saya tidak menjangkakan ia akan berlaku kerana dasar jualan Apple mengatakan bahawa semua transaksi yang dibuat atau pembelian adalah muktamad dan tidak boleh dibayar balik. Mungkin saya sangat bertuah?br />

Bagaimanapun, terdapat situasi tertentu yang mungkin dipertimbangkan oleh Apple apabila seseorang meminta bayaran balik, dan ia adalah seperti berikut;

1. Anda adalah pengguna iPhone tetapi anda membeli versi iPad aplikasi atau sebaliknya. Jelas sekali, aplikasi yang anda beli tidak akan berguna.

2. Anda mempunyai niat untuk membeli permainan tetapi terdapat sedozen nama yang serupa dan yang akhirnya anda beli bukanlah yang anda cari. Anda boleh mengembalikannya kepada Apple dan meminta bayaran balik.

3. Anda membeli trek muzik daripada iTunes tetapi mempunyai format yang berbeza dan tidak boleh dimainkan dengan iPhone atau iPod anda.

4. Anda telah memesan filem dari gedung iTunes tetapi anda mendapati bahawa ia akan mengambil banyak masa untuk memuat turun kerana saiznya. Apabila anda membatalkan muat turun, anda masih akan dikenakan bayaran untuk filem itu. Anda boleh membuat pertikaian tentang transaksi tersebut.

Baru-baru ini, saya menghadapi masalah ini dan inilah yang saya lakukan;

Cari resit e-mel daripada iTunes apabila anda membeli apl itu. Dari sana, anda akan dapat mencari pautan yang menyatakan “Laporkan Masalah” dan itulah yang anda akan lakukan.

iTunes-Resit

Kini anda perlu menjelaskan dengan jelas mengapa anda menuntut bayaran balik daripada apl yang anda beli. Mula-mula, anda perlu memilih masalah yang sesuai dengan keadaan anda. Kemudian, di ruangan komen, isikan sebabnya.

iTunes-Laporkan-Masalah

Jika alasan anda cukup boleh diterima, maka amaun yang anda bayar untuk apl akan dikreditkan semula ke akaun anda dalam masa 24-45 jam dan anda akan menerima e-mel yang serupa dengan ini.

iTunes-Pembayaran-Terbalik

Terdapat cara lain untuk menuntut bayaran balik, cuba semak di bawah;

Lancarkan iTunes Store dan cari menu lungsur turun di penjuru kanan sebelah atas dalam penyemak imbas anda; Klik pada ‘Akaun‘. Anda kemudiannya akan dibawa ke halaman maklumat akaun anda. cari ‘Sejarah pembelian‘ dan klik padanya.

iTunes-Maklumat-Akaun

Dalam halaman sejarah pembelian, senarai semua pembelian anda akan dibentangkan. Cari aplikasi yang anda menghadapi masalah dan klik pada ‘Laporkan Masalah‘ pautan sejajar dengannya.

iTunes-Report-Problem-2

Tetingkap seterusnya akan meminta anda memilih jenis masalah yang anda alami dengan apl. Selain itu, anda perlu mengisi sebab anda menuntut bayaran balik. Selagi alasan anda sah dan logik, anda tidak perlu risau.

iTunes-Reason-Masalah

Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, saya sepatutnya bernasib baik kerana menerima bayaran balik kerana Apple begitu tegas dalam hal pembayaran balik. Bagi mereka yang telah membeli apl secara tidak sengaja dan ingin memulangkannya, anda boleh mencuba langkah ini dan lihat sendiri bagaimana ia berlaku dengan Apple. Apa yang saya boleh nasihatkan kepada anda jika Apple tidak akan mengeluarkan bayaran balik ialah, teruskan!

Kredit gambar: Ben Husmann

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Harold ialah seorang pakar teknologi yang menulis Berita Teknologi. Walaupun teknologi adalah minatnya, dia juga menulis tentang petua perjalanan, cara iPhone dan berita baharu lain di web. Malah dia sangat aktif dalam Komuniti Berita yang ingin membawa berita terkini untuk pembaca dalam talian di seluruh dunia.

Hai silap-silap saya membeli naik taraf untuk salah satu permainan metal storm saya dan saya cuba membelinya tetapi saya tidak menyedari bahawa saya membelinya dan saya cuba membelinya lagi dan lagi dan lagi sehingga saya menyedari bahawa saya membeli gred atas beberapa kali . Bolehkah awak menolong saya

Saya akan mencuba ini dan akan melaporkan kembali jika berjaya. Terima kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *