TSMC mendapat manfaat besar daripada Huawei dan pesanan cip HiSiliconnya

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

tsmc

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ialah pengeluar di sebalik banyak cip yang menjanakan telefon pintar moden, daripada Qualcomm Snapdragon 855 kepada A12 Bionic Apple atau HiSilicon Kirin 980 SoC Huawei. Laporan terbaru yang memetik sumber industri yang tidak dinamakan mendakwa bahawa pesanan TSMC untuk cip untuk digunakan dalam telefon pintar Android semakin meningkat, kerana pelanggan seperti HiSilicon, MediaTek dan Qualcomm membuat lebih banyak pesanan.

Lebih khusus lagi, HiSilicon mempunyai peningkatan dalam tempahan, kerana cip Kirin 980 menjanakan kedua-dua peranti Huawei Mate 20 dan Mate 20 Pro semasa, serta telefon pintar Huawei P30 dan P30 Pro yang akan datang. “HiSilicon dijangka menyediakan setinggi 70% daripada jumlah cip telefon pintar yang dituntut oleh Huawei”, jelas laporan itu, menyebut bahawa “pesanan yang dibuat oleh HiSilicon untuk suku kedua melebihi yang dibuat oleh pelanggan SoC mudah alihnya yang lain”.

Sesetengah telefon pintar Huawei juga menggunakan cip MediaTek dan Qualcomm, tetapi sumber menjangkakan ini akan perlahan kerana pembuat telefon China itu semakin bergantung pada pemproses aplikasi HiSiliconnya sendiri.

TSMC mungkin melihat jumlah tempahan yang dibuat untuk peranti Huawei melebihi pesanan untuk iPhone Apple dalam tiga suku pertama 2019, sumber menunjukkan. Apple kekal sebagai pelanggan terbesar TSMC DigiTimes

Bagaimanapun, laporan Commercial Times baru-baru ini yang dipetik oleh DigiTimes meramalkan tempahan cip HiSilicon Huawei dan HiSiliconnya meningkat dengan ketara, dengan HiSilicon menjadi pelanggan 7nm terbesar TSMC pada 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *