Tsai Ing-wen dari Taiwan memberi amaran tentang akibat ‘malapetaka’ jika pulau jatuh ke China, Berita Asia Timur & Berita Teratas

TAIPEI (REUTERS) – Taiwan jatuh ke China akan mencetuskan akibat “malapetaka” untuk keamanan di Asia, Presiden Tsai Ing-wen menulis dalam artikel untuk Hal Ehwal Luar yang diterbitkan pada hari Selasa (5 Okt), dan jika diancam, pulau akan melakukan apa sahaja. untuk mempertahankan diri.

Taiwan, yang dituntut oleh China sebagai wilayah berdaulatnya, telah menghadapi tekanan yang meningkat secara besar-besaran dari Beijing sejak Jumaat lalu, dengan 148 pesawat tentera udara China terbang ke zon pertahanan udara Taiwan dalam tempoh empat hari.

China telah menyalahkan Amerika Syarikat, penyokong antarabangsa dan pembekal senjata terpenting Taiwan, atas peningkatan ketegangan, manakala Taiwan telah menggelar China sebagai “penyebab utama” dalam situasi semasa.

Menulis dalam Hal Ehwal Luar Negeri, Cik Tsai berkata apabila negara semakin menyedari ancaman yang ditimbulkan oleh Parti Komunis China, mereka harus memahami nilai bekerja dengan pulau itu.

“Dan mereka harus ingat bahawa jika Taiwan jatuh, akibatnya akan menjadi malapetaka bagi keamanan serantau dan sistem pakatan demokratik. Ia akan memberi isyarat bahawa dalam persaingan nilai global hari ini, autoritarianisme mempunyai kuasa mengatasi demokrasi,” tulis Cik Tsai.

China percaya Cik Tsai adalah pemisah kerana enggan menerima bahawa Taiwan adalah sebahagian daripada “satu China”, dan telah memutuskan dialog.

Cik Tsai berkata Taiwan ialah sebuah negara merdeka yang dipanggil Republik China, nama rasminya.

Taiwan tidak mencari konfrontasi ketenteraan, dan mahukan kehidupan bersama yang aman, stabil, boleh diramal dan saling menguntungkan dengan jirannya, tulisnya.

“Tetapi jika demokrasi dan cara hidupnya terancam, Taiwan akan melakukan apa sahaja untuk mempertahankan dirinya,” kata Cik Tsai, sambil menambah bahawa rakyat Taiwan akan “bangkit” sekiranya kewujudan Taiwan terancam, setelah menjelaskan bahawa demokrasi adalah tidak. -boleh dirunding.

Dia mengulangi seruan untuk berbincang dengan China, selagi ini berlaku dalam semangat kesaksamaan dan tanpa prasyarat politik, sesuatu yang Beijing telah berulang kali ditolak.

“Di tengah-tengah pencerobohan hampir setiap hari oleh Tentera Pembebasan Rakyat, kedudukan kami dalam hubungan rentas selat kekal berterusan: Taiwan tidak akan tunduk kepada tekanan, tetapi ia juga tidak akan menjadi petualang, walaupun apabila ia mengumpulkan sokongan daripada masyarakat antarabangsa.”

Taiwan sangat demokratik dan Barat, tetapi dipengaruhi oleh tamadun China dan dibentuk oleh tradisi Asia, tulis Cik Tsai.

“Taiwan, berdasarkan kewujudannya dan kemakmurannya yang berterusan, sekaligus merupakan penghinaan kepada naratif dan penghalang kepada cita-cita serantau Parti Komunis China.”

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *